• BIST 100

    9687,39%0,29
  • DOLAR

    39,20% 0,04
  • EURO

    44,87% 0,12
  • GRAM ALTIN

    4200,19% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6755,09% -0,21

Gözlerde Sarı Nokta Problemine Dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, halk arasında "sarı nokta" olarak bilenen göz hastalığına dikkat çekti.

SAĞLIK 20.03.2019 09:53:00 0
Gözlerde Sarı Nokta Problemine Dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, halk arasında "sarı nokta" olarak bilenen göz hastalığına dikkat çekti.

Bu hastalığın görme merkezi olarak ifade edilen makula bölgesindeki patolojileri ifade etmekte olduğunu belirten Op.Dr. Şeyda Atabay, "Bu bölge renkli görmemizi ve görme keskinliğimizin yüzde 90'ı gibi büyük bir bölümünü sağlayan en önemli retina bölümüdür. Makula hastalıkları içinde en sık rastlanan hastalık yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak sıklığı gittikçe artan yaşa bağlı makula hastalıkları yani yaşa bağlı sarı nokta hastalığıdır" dedi.

Hastalığın ortaya çıkışında en önemli patolojinin retina tabakalarında yaşlanma olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, şu bilgileri verdi:

" Retinanın bu fonksiyonlarındaki azalma sonucu, görme işlevi esnasında ortaya çıkan metabolik artıkların atılarak, retinanın altındaki damar tabakası tarafından uzaklaştırılması işlemi zamanla bozulacağından retina altında gittikçe artan birikintiler meydana gelir. Bu birikintilerin oluşturduğu tablo sonucu retina altında meydana gelen anormal damar yapılı oluşumlar ve kanamalar sonucu ortaya çıkan görme kayıpları en belirgin özellikleridir. Hasta başlangıçta okuma güçlüğü, kırık, çarpık, dalgalı görme, renkli görmede bozukluk gibi şikayetlerle hekime müracaat eder.İleri safhalarda ise baktığı yeri göremediğini ancak baktığı yerin etrafını görebildiğini ifade eder.

Gelişim ve tipleri

Sarı nokta hastalığı, yaşa bağlı olarak genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bir süreç sonrasında gelişir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (Sarı nokta hastalığı) erken ve geç evre olarak iki aşamaya sahiptir; Erken evrede makulada, pigmenter değişiklikler ve retina altı dokularda biriken "drusen" adı verilen lipid (yağ) içerikli birikimler vardır, görme keskinliği normaldir. Geç evre, yaş - eksüdatif - tip veya kuru - atrofik - tip olarak ikiye ayrılır, bu evrede görme kaybı vardır. Hastaların yaklaşık %80'inde halk arasında kuru tip olarak bilinen atrofik tip bulunsa da, görme kaybından %80-90 oranında eksüdatif tip yani yaş tip sorumludur. Atrofik tipte görme kaybı yıllar içerisinde gelişir. Atrofik tipte, bulguların başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra görme %0,1 seviyesine iner. Eksüdatif tipte ise görme kaybı daha ani olur. Görme kaybı ortalama olarak 75 yaşında ortaya çıkmaktadır. Elli yaşından sonra görülme sıklığında doğrusal bir artış olur. Geç tip Sarı nokta hastalığı (görme hasarı var), 50 yaşının üzerindekilerin %2'sinde, 65 yaşın üzerindekilerin %0,7-1,4'ünde ve 85 yaşından sonra %11-19 oranında görülür.

Bulguları

Keskin görmede bozukluk, bulanık-puslu görme...

Görüntülerin ortası bulanık, ancak kenarları normal görünür.

Elektrik direkleri, kapı-pencere kenarları, yazıların satırları gibi düz çizgilerin dalgalı görünmesi.

Görme alanın ortasında karanlık ya da boş bir alanın belirmesi.

Tedavi edilmezse

Tedavi edilmezse ileri seviyede görme kayıpları meydana gelir. Önde gelen körlük sebeplerindendir. Ancak görmeyi artıracak bir tedavi yoktur. Azalmış olan görmeyi o seviyede muhafaza etmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Risk faktörleri

Hastalığı arttıran risk faktörleri incelendiğinde tartışılmayan ve etkinliği kesin olan en önemli risk faktörü yaştır. Hastalık yaş ile doğru orantılı olarak artmaktadır.Yaş faktörüne ilave olarak risk faktörleri sıralandığında özellikle güneş ışığının fototoksik etkisi nedeniyle güneş ışınına fazla maruz kalan mesleklerde çalışanlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca kişide hipertansiyon bulunması, kan yağlarının yüksek olması ve ailevi hikayesinin olması önemli faktörlerdir.

Açık renkli gözler

Öte yandan göz ve göze ait bazı faktörler de bu hastalığa ait riskler taşımaktadır. Özellikle açık renkli gözler, hipermetroplar ve katarakt ameliyatlı şahıslar öncelikli risk grubuna girerler. Ağır sigara içiciler önemli bir risk gurubu oluştururlar. Sigara, serum antioksidan seviyesini düşürür ve kan akımını bozar. Yine bu mekanizma ile vitamin A - C den zengin beslenme alışkanlığı olan ve çeşitli nedenlerle antioksidan (çinko, magnezyum, selenyum) kullanan şahıslarda sarı nokta hastalığı riski azalır. Güneşe maruziyet ise hastalığın riskini artırmaktadır.

Görülme sıklığı nedir?

Hastalığın görülme sıklığı yaşın ilerlemesi ile birlikte artmaktadır. 70-74 yaşları arasında görülme sıklığı yüzde 25 iken 90 yaşın üzerinde yüzde 100'e yakın oranda görülür. Hastalık, 65 yaş üzeri şahısların yüzde 2'sine yakın bir bölümünde görmeyi yüzde 10 ve daha altına indiren önemli bir faktördür.

Tedavi

Kuru tip: Herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Çeşitli vitamin ve element takviyelerinin ve bazı antioksidan özelliğe sahip olan ilaçların hastalığın gidişini yavaşlatabildiği söylenmektedir. Beslenme ve çevresel koşullarda geliştirmeler önerilir.

Yaş tip: Anormal olarak gelişme gösteren ve makulaya yarar yerine zarar veren damarların çok erken dönemde lazerle yakılarak geriletilmesi mümkündür.

Son yıllarda, tam sarı nokta altında gelişen yeni damarların geriletilmesi için bazı yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Örneğin, fotodinamik tedavide vücuda, damardan ışığa duyarlı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar lazer ışığını normal insan dokularından daha kolay emer, retina altındaki patolojik damarlar bu fotosensitif ilaçları çevre dokulardan daha yüksek oranda içermektedir buna bağlı olarak, uygulanan lazer ışığı seçici olarak bu patolojik dokuyu etkiler. Bu tedaviye "fotodinamik lazer tedavisi" adı verilir.

Bu hastalıkta damarların oluşumunda yer alan bazı biyolojik aktif maddelere karşı geliştirilen ilaçlar da son yıllarda bu tedavide ilk sırayı almaktadır. Göz içine iğne tedavisinde bir çeşit protein (anti-VEGF antikoru) kullanılır. 75 - 85 yaş arası her üç kişiden birinde görülen sarı nokta hastalığının yaş tipinin tedavisinde göz içine iğneli enjekte yöntemi ile uygulanan, anti-VEGF ilaçları FDA tarafından onaylıdır. Tedavi süresince kullanılan anti-VEGF ilacı, göz arkasındaki göz hücreleri tarafından hastalık durumunda salgılanan ve yeni damar oluşturan proteini engelleyerek görme kaybını önler. 4 - 6 hafta aralıklarla göz içine enjekte edilen ilaç, sarı noktadaki yeni damar gelişimini durdurmakta ve hastanın şikayetlerini büyük ölçüde azaltmaktadır. Enjeksiyon en az 3 kez uygulanır; ancak daha fazla uygulanan hastalar da vardır. Enjeksiyon aralıkları hastanın tedaviye verdiği cevaba göre 4 - 6 hafta arasında değişmektedir.

Sarı nokta tedavi edilmez ise görme yüzde 95 oranında azalır ve sonunda ileri bir görme kaybı gelişir".

Ataşehir Oto Elektrik Hizmetleriyle Aracınızın Elektroniği Emin Ellerde

Akdeniz sularında yeni dönem başladı, Petrol Ofisi Grubu ilk ULSFO üretimini gerçekleştirdi

Başiskele Yaz Akademisi Kayıtları Başladı

Kocaeli’nin yeşil cennetleri bayramda doğa tutkunlarını buluşturdu; Turizm destinasyonları 150 bin kişiyi ağırladı

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

Almanya’daki ANGACOM 2025’te Canovate Group teknoloji gücünü sergiledi

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

AstraZeneca Basın Bülteni

KO-MEK’te “Anne-Çocuk Atölyesi” başlıyor

17. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri başlıyor

Büyükşehir’den Kocaelispor’a dev tesis için yeni adım; “Körfez Spor Tesisleri” yeniden ihaleye çıkıyor

Innosa'dan Mahalli İdarelere Kapsamlı Uyum ve Dönüşüm Danışmanlığı

SENFONİK ANADOLU ROCK BUKALEMUN KONSERLERİ BU YAZIN NABZINI TUTACAK!

LGS VE YKS ÖNCESİ SINAV KAYGISINA DİKKAT!

Konya’da optisyenler için dijital dönüşüm semineri düzenlendi

Kartepe’de Mahalle Mahalle Bayram Neşesi

Alo Evlat Sağlık Kulübü’nden Bayramda Anlamlı Ziyaretler

Serdar Mahallesi’nin Yollarında Dönüşüm Tamamlandı

Büyükşehir’den Mavi Bayraklı plajlara bayram boyunca yakışır temizlik; Sahiller temiz, tatilciler memnun

Kabakoz dönüşümünde ilk kazma vuruldu

“Doğruları Benden Dinleyin” – Pınar Eliçe’den Medya İddialarına Net Yanıt

Boş arazilerdeki otlar biçiliyor

Tüpraş meclis gündeminde

AK Partili Hülagü, Erzurumlular Vakfı’nda taziyeleri kabul etti

Konya’da optisyenler için dijital dönüşüm semineri düzenlendi

Elektrikli Araçta Türkiye Atağı: Talep Hızla Artıyor

Ulaş Utku Bozdoğan’dan Stresle Mücadele İçin Beslenme Önerileri

Bayram dönüşü otomobil alev alev yandı

Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

Bariyerlere girip takla attı: 7 yaralı

Yükleniyor

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Trump, iki ülke hariç tüm dış yardımları durdurdu

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

LGS VE YKS ÖNCESİ SINAV KAYGISINA DİKKAT!

Alo Evlat Sağlık Kulübü’nden Bayramda Anlamlı Ziyaretler

Konya Ovası çöküyor: Binlerce obruk geri döndürülemez durumda

Kurtuluş Yalçın: “Bu bayram gönül köprülerini yeniden inşa edelim”

KidZania İstanbul’da Kurban Bayramı coşkusu başlıyor

Lütfi Parıltı: “Kurban Bayramı, insanlık değerlerinin yeniden filizlendiği kutlu bir zaman dilimidir”

KAMUOYUNA DUYURU

Kadir Çetin’den Bayram Mesajı ve Davet: “Bayramın Birleştirici Ruhunu Hep Birlikte Yaşayalım”

Başkan Çiftçi’den Kurban Bayramı mesajı

Başkan Büyükgöz, Belediye Personeliyle Bayramlaştı

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

CHP İl Kadın Kolları Başkanından Gebze KAI Derneği'ne Ziyaret

CHP BAŞAKŞEHİR İLÇE BAŞKANI BEYZADE KAYABAŞI: “EKREM BAŞKAN’A ÖZGÜRLÜK, SANDIĞI ÖNÜMÜZE İSTİYORUZ!”

Turan: “Dilovası’ndan Yükselen Direniş, Tüm Türkiye’nin Vicdanıdır”

Başkan Dokuzlar’dan Yangın Mağduru Aileye Ziyaret: “Yaraları Birlikte Saracağız”

Ercan Diyanet’i göre davet etti

Ercan’dan Büyükakın’a yanıt

Genel Başkan Bedri Yalçın: “Yeniden Anadolu Diyeceğiz, Hep Birlikte Başaracağız!”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Gebze’de Dilencinin Üzerinden 20 Bin TL'den Fazla Para Çıktı

Karbon elyafta stratejik hamle: Aksa Akrilik, DowAksa’nın tamamını satın alıyor

Bayram öncesi et fiyatlarına zam geldi

Yarının kentleri bugünden kodlanıyor: Innosa'dan sürdürülebilirlik çağrısı

Akkim Yapı Kimyasalları, Sektörün Lideri Olmaya Devam Ediyor

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

PASHA Bank’tan Tarımın Gücüne 120 Milyon TL’lik Katkı

25 milyon Euro'luk krediyle yeşil dönüşüm, güçlü adım Ofis Yem, EBRD desteğiyle geleceğe yatırım yapıyor

Leyla Atakan Koşusu’nu Prenses Sylvester kazandı

Körfezli Poyraz, Balkan ikincisi oldu

Selçuk İnan, Kocaelispor’a imzayı attı

Darıcalı sporcuların büyük başarısı

Sezonu 10 kupa ve 160 madalyayla tamamladılar

Çiftçi, “Sporcularımızın başarısı, Çayırova'mızın ortak gururudur”

İzmit Belediyesporlu genç cimnastikçiler Türkiye ikincisi oldu

Minik karateci Balkanlar’dan altın madalya ile döndü

Çayırova’nın genç basketbolcuları il şampiyonu oldu

Kocaelispor, Selçuk İnan ile prensipte anlaştı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR