Tarih: 16.05.2020 19:55

Görünmez adam gerçek mi oluyor?

Facebook Twitter Linked-in

2b64305a-2b2d-42be-8f7c-b661eed5a0cb.jpg


 

Görünmezlik, çocukluk oyunlarımızda oynadığımız, ya da üç dilek hakkımız olsa mutlaka birisinde isteyeceğimiz fantastik bir özellik. Görünmezlik üzerine yapılan filmler bile, ister macera ister komedi formatında olsun, her zaman seyircilerin ilgisini çeken yapımlar arasında yer alıyor. Sabahları saç baş taramak zorunda kalmadan ve kimseye görünmeden iş yerinize vardığınızı, ya da arkadaşlarınızın yanına görünmeden yanaşıpaniden belirerek onları şaşırttığınızı bir düşünsenize.

 

Peki size, bunun artık mümkün olduğunu söylesek tepkiniz ne olurdu? İlk başta: “Hadi canım, olur mu hiç öyle şey?” diyebilirsiniz. Ancak Kanadalı bir firma, görünmez adam konseptinin çok yakında hayatımızda yer alması için gece gündüz demeden çalışıyor, hatta belki de başardı ve kamuoyuna açıklama an meselesi.

 

Hyperstealth Biotechnology adlı şirket, uzun zamandır askeri teçhizatlar ve kıyafetler üzerine uzmanlaşmış bir firma. Gizlilik ve kamuflaj konularında sınırları zorlayan şirket, ürettiği bir pelerin sayesinde ardında duran kişinin, bırakın kamufle olmayı artık hiç görünmemesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

 

Marifetlerinin sadece laftan ibaret olmadığını kanıtlamak istercesine, görünmezlik pelerinleri ile pek çok video çekerek sosyal medyada paylaşan şirket, daha şimdiden ABD ordusundan ön sipariş almaya başladıklarını da belirtiyor.

 

Invisibility Cloak (Görünmezlik Pelerini), adeta Harry Potter filmlerinden fırlamış gibi. Sadece ardına saklanan kişiyi ya da aracı görünmez yapıp, geri kalan tüm geri planı olduğu gibi görünür kılıyor. Örneğin bir ormanda olduğunuzu düşünün. Karşınızdan bu pelerinin ardına saklanmış biri size doğru yaklaşıyor olsa, görebileceğiniz tek şey sadece ağaçlar. En fazla kişinin ayak seslerini duyabiliyorsunuz ancak pelerinin ardından çıkana değin, görmeniz imkansız.

 

Sadece insan değil, tanklar gibi büyük savaş araçlarının da gizlilik içinde hareket edebilmesine yönelik hazırlanan görünmezlik pelerini, gelecekteki savaşların seyrini ve sonucunu büyük oranda değiştireceğe benziyor.

 

Ancak bu pelerin “Çok iyiymiş, birkaç metre alayım da, evdeki dağınıklığın üzerine sereyim. Hatta birkaç metre de bahçe için alayım” diyebileceğiniz bir ürün değil. Ucuza getirmek için fiyat karşılaştırma sitelerinden karşılaştırma yapılamıyor veya indirimkodu.com sitesinden indirim kodu bulunamıyor. Çünkü henüz satışa çıkmamakla birlikte, silah ve tabancalar gibi satışının sadece askeri amaçla ve resmi kurumlar aracılığıyla yapılacağı ifade ediliyor. Kanada’da üretilen bu teknolojinin sağlayacağı savaş üstünlüğü göz önünde bulundurulursa, ABD gibi bir süper gücün böylesine muazzam bir avantajı sadece kendi orduları için isteme olasılığı da bir hayli yüksek.

 

Ancak şu da bir gerçek ki, iyi bir teknolojinin kopyalanması ve benzerlerinin yapılması, günümüz şartlarında istenildikten sonra sadece birkaç yıl sürüyor. Yani görünmezlik pelerinin savaş alanlarından, internet satış sitelerine eğlence amaçlı düşmesi için çok uzun bir süre beklememiz gerekmeyebilir. Yine de, kullanılan malzeme ve içerdiği sır bakımından fiyatı beklenenin üzerinde olabilir.

 

Uzmanlar stratejik açıdan baktıklarındabu pelerini, eğer piyasaya bugünlerde çıkarsa, tüm dünyayı değiştirebilecek çok önemli bir gelişmeolarak değerlendiriyor. Nereden geldiği belli olmayan helikopterler, tanklar, piyade birlikleri ile savaşmak, tüm kıyafeti görünmezlik teknolojisi ile yapılan keskin nişancılar, ya da nerede olduğu bir türlü tespit edilemeyen çünkü her yanı görünmezlik pelerini ile kaplanmış karargah binaları,kelimenin en hafif anlamıyla korkutucu bir senaryo çiziyor.

 

Ancak gündelik hayata katacağı avantajlar açısından bakıldığında, mesela yol üzerindeki bir yapım inşaatının, bu pelerin ile gizlenerek şehir içindeki görüntü kirliliğini önlemesi, ya da toplum içinde emzirmekten çekinen annelerin bu pelerin sayesinde bebekleriyle kendilerine özel bir alan oluşturması gibi, oldukça faydalı bir buluşa benziyor.

 

Peki bu pelerin tersine mühendislik yapılarak gezegenimizi şu aralar esir alan “görünmez düşman” Korona Virüs’e karşı da kullanılabilir mi, neden olmasın? Çünkü dünyada ve Türkiye’de “reverse engineering” adı verilen tekniklerle “hidrojen ve oksijenden su yapılabiliyorsa, tersinden bakıp sudan da hidrojen ve oksijen yapılabilir” gibi sonuçlara varılabiliyor. Yani bu pelerinle “görünür şeyler görünmez hale getirilebiliyorsa, görünmez şeyler de görünür hale getirilebilir” diye düşünmek hiç de mantıksız olmaz. Bilim insanları en uç alternatifleri bile düşünmek ve aklın sınırlarını zorlamak için var.

 

Öte yandan görünmezlik pelerinini dedektiflik yapmak isteyenlerin, ya da başka hınzır planları olanların kullanması durumunda, gelecekte çok daha farklı haber ve gündemlerle karşılaşmamız da olası bir durum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —