• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,22% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5936,00% -0,44
  • Ç. ALTIN

    9581,68% -0,25

Görme engelli baba-kız birbirine 'ışık' oluyor

Bartın'da görme engelli 52 yaşındaki Mehmet Deniz ile ve kendisiyle aynı kaderi paylaşan 16 yaşındaki kızı Esma Nur Deniz, hayat mücadelesinde birbirlerine destek veriyor.

YAŞAM 14.01.2021 12:34:00 0
Görme engelli baba-kız birbirine

Bartın'da yaşayan görme engelli baba ve kız, karanlık yaşamlarında birbirlerine "ışık" oluyor.

Gölbucağı Mahallesi'nde ikamet eden ve çocuk yaşta yakalandığı hastalık nedeniyle görme yetisini kaybeden 52 yaşındaki Mehmet Deniz'in 3 çocuğundan biri olan 16 yaşındaki kızı Esma Nur da kendisiyle aynı kaderi paylaşıyor.

Anne Feti ve evin diğer kızı Melike Deniz'in yardımıyla günlük ihtiyaçlarını karşılayan baba-kız, hayat mücadelesinde birbirlerine destek veriyor.

Mehmet Deniz,  3 yaşında zatürre hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybettiğini söyledi.

Engelli maaşıyla geçindiklerini ve zamanının büyük kısmını evde geçirdiğini, yaşadıkları zorluklara rağmen mutlu bir hayat sürdüklerini anlatan Deniz, "Zorluk çekiyoruz ama yine yaşamaya devam ediyoruz, mutluyuz, huzurluyuz. Evde birçok ihtiyacımı kendim karşılayabiliyorum. Mesela elbiselerimi bulup üzerime giyebiliyorum. Yemeğimi yapabiliyorum. Kendi başıma çay demleyip bardağa koyup içebiliyorum." diye konuştu.

Deniz, kızıyla aynı kaderi paylaştığını ve birbirlerine büyük destek olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kızımın görme engelli olduğu 3-4 aylıkken belli oldu. Tedavisi için birçok yol denesek de çaresini bulamadık. Kızım da benim gibi görme engelli olarak yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. En büyük destekçim kızım oluyor çünkü birbirimizi en anlayan biziz. Zaman zaman istediğimiz gibi gezemediğimiz için moralimizin bozuk olduğu anlar olabiliyor. Bu durumlarda birbirimize moral veriyoruz, destek oluyoruz.

Kızım çok idealist ve derslerine de çok iyi çalışıyor. Derslere uzaktan eğitimle katılıyor. Kabartma yazı okuyarak ezber yapıyor, annesi ve ablası de verilen dersleri kitaplarından okuyor. Dersleri iyi, çalışkan ve azimli olduğu için biz de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz."

Bartın Şerife Bacı Kız Meslek Lisesi öğrencisi Esma Nur Deniz de engeli nedeniyle zaman zaman dışlandığını söyledi.

Bu durumun kendisini üzdüğünü anlatan Deniz, "Odama kapanıp ağladığım çok oldu. Belediye başkanımızın sayesinde Engelliler Sanat Evi açıldı ve orada çok güzel günlerimiz geçiyor. Bu arada okuluma da devam ediyorum. Ortaokuldan sonra 'Liseyi kazandığımda alay edenler olursa aldırmayacağım' diye kendi kendime söz verdim. Görme engelli arkadaşlarım var, onlarla çok iyi arkadaşız. Birbirimize acılarımızı, yaşadıklarımızı anlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Engelli kendisine güveniyorsa her şeyi başarır"

Deniz, ailece çok mutlu olduklarını, zor zamanlarda dahi birbirlerini mutlu etmeyi başarabildiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda liseye gidiyorum ve üniversiteyi de kazanacağım. Bunun için elimden geleni yapacağım. Belki bana inanmayanlar vardır çünkü görme engelli olarak bir şeyleri başarabileceğime inanamayabilirler. Ama bir engelli kendisine güveniyorsa her şeyi başarır. Ben kendime güvendim, aileme güvendim ve her şeyi başardım. İleride özel eğitim öğretmeni olmak istiyorum. Benim gibi çocuklara yardım etmek istiyorum. Onun için çocuk gelişimi bölümünü tercih ettim. İnsanlar, engellilerin beceriksiz olduğunu düşünmemeli."

Esma Nur Deniz, herkesin engelli bireylere karşı duyarlı olmasını istediğini sözlerine ekledi.

Melike Deniz ise kardeşiyle gurur duyduğunu belirterek, kendisine öğretmen oluncaya kadar her türlü desteği vereceğini söyledi.AA

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Bakan Bolat: "Enflasyonda son 48 ayın en düşük rakamlarına geldik"

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a desteklerinden dolayı plaket

Edirne’de dairede çıkan yangın çatıya sıçradı

ABD’de havaalanına iniş yapan özel jet düştü

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğine seçildi

Kayseri’de masa sandalye atölyesinde yangın

NATO Genel Sekreteri Rutte: "ABD, Macaristan, Slovakya; Ukrayna’nın NATO’ya girişini engelleyen ülkeler"

Kamyonun çarptığı 6 yaşındaki bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Hekimsen’den "sağlık harcamaları" ve "muayene süreleri" açıklaması

Trafikte tartıştığı sürücüye yumruk attı, o anlar kamerada

Okan Buruk’tan kupa rotasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Filistin halkının yanında eğilmeden, bükülmeden dimdik duruyoruz"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 0 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç devam ediyor)

Restore edilerek korunan 222 yıllık konağa ödül

Korozyona uğrayan köprü yıkılıyor

Tırla çarpışan Tofaş ikiye bölündü

Uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan ünlüler serbest bırakıldı

Kırklareli’nde özel harekat destekli uyuşturucu operasyonu

Siirt’te kurt boş havuza düştü

Ziraat Türkiye Kupası: Gençlerbirliği: 3 - Bodrum FK: 2

Bilal Erdoğan: "Suriye’nin müreffeh, stabil bir ülke olması bölge barışı için çok önemlidir"

Isparta’da otomobille motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Otobüste kavga: Şoför ve kadın yolcu birbirlerine saldırdı

(Düzeltme) Sındırgı’da dev turna balığı yakalandı

İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 85’e ulaştı

Uyuşturucudan gözaltına alınan ünlüler sağlık kontrolünden geçirildi

Mehmetçikle Akademik ve Teknolojik İş Birliği

DARICA BELEDİYESİ 5. İSTİHDAM FUARI’NI DÜZENLENİYOR

Biga’da öğrenci yurdunda yangın paniği: 4 öğrenci dumandan etkilendi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.