Tarih: 17.01.2012 14:36

Gönül Birliği gönüllere taht kurdu

Facebook Twitter Linked-in

Darıca'yı ziyaret edenler, kapının önünde fotoğraf çektirmeden geri dönmüyor. Darıca; doğal güzellikleri, yeşil alanları ve hayvanat bahçesinin yanında şimdi bir güzelliğiyle daha anılıyor. Sanat İstanbul imzalı devasa boyutlardaki Gönül Birliği Kapısı, ilçeye gelenleri karşılıyor. Anadolu medeniyetinin son üç büyük devleti olan Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede Paris'in Eyfel Kulesi gibi Darıca'da çektirilen hatıra fotoğraflarının ayrılmaz parçası oldu.

 

 

SELÇUKLU, OSMANLI VE CUMHURİYET

 

 

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak'ın “Hizmet gönül işidir” anlayışıyla adını koyduğu ve hayata geçirdiği projelerden biri olan Darıca girişindeki Gönül Birliği Kapısı her şeyden önce devasa boyutlarıyla görenleri şaşırtıyor. Sanat İstanbul tarafından projelendirilen ve uygulanan bu şehir kapısında kullanılan figürlerin her birinin özel bir anlamı var. Anadolu'da kurulan Türkiye'nin de içinde olduğu son üç büyük devletten izler taşıyan kapı, adeta Darıca'nın doğunun batıya açılan kapısı olduğunu haykırıyor. Avrupa'ya sefere çıkan Müslüman orduların İstanbul'dan önceki son mola yerinin Darıca olduğunu hatırlatıyor. Darıca'nın medeniyet birikimimizdeki yerinin önemli olduğunu ifade eden Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ise “Gönül Birliği Kapımız bu yönüyle, hem Anadolu medeniyetinin dünyaya açılmasını, hem de dünyanın Anadolu ile Darıca üzerinden tanışmasına işaret ediyor” dedi. Selçuklu'nun yetiştirdiği  Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin gönül insanı olan Mevlana'nın “Gönül vermedikçe gönül bulamazsın” anlayışına atıfta bulunan Karabacak, ülke mozaiğini oluşturmuş bu medeniyetlerin yansıması olan Gönül Birliği Kapısı'nın bugün hayata geçirilen ‘geçmişten geleceğe büyük Türkiye' vizyonunun bir parçası olduğunu da ifade etti. 

 

 

3 KATLI APARTMAN BOYUNDA

 

 

Bir insandan yaklaşık 10 kat daha yüksek olan Gönül Birliği Kapısı'nın tepe noktasında duran yıldızın, sırt sırta vermiş hilallerin ve süslemelerin her birinin bir karşılığı var. Kapının kündekari işlemeleri Selçuklu Devleti'nden günümüze kalan en kıymetli süsleme sanatlarından biri...  Kapıda kullanılan hilallerin içerisindeki bu süsleme sanatının ana parçası olan ve Selçuklu Devleti'nin mimari sembolü olarak bilinen 8 köşeli stilize yıldız, sayısal olarak ‘merhamet, şefkat, sabır, doğruluk, sır tutmak, sadakat, tevazu, cömertlik ve şükürden oluşan sekiz erdemi temsil ediyor. Hilaller ise üç kıtaya yayılan ve dünyanın önemli bir bölümüne hükmeden Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünün bir ifadesi. Kapı süslemesinde en tepede kullanılan yıldız ise Cumhuriyet'in ve dolayısıyla bir arada yaşamanın sembolü. Yıldızın en tepede konumlanması Cumhuriyet'in bina edildiği medeniyet birikiminin temellerinin sağlamlığına ve iki köklü medeniyetin birikimlerinin üzerinde yükselmesine işaret ediyor. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —