Tarih: 14.12.2015 11:46

Gökyüzünde Yılın Son Görsel Şöleni

Facebook Twitter Linked-in

Gökyüzünde yılın son ve en büyük görsel şöleni olarak nitelendirilen 'Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru',  bu gece zirveye ulaşacak. Göktaşı yağmuru, saat 19.00'dan itibaren ışık yoğunluğu az olan her yerde izlenebilecek.

Gökyüzü görsel şölenleri arasında öne çıkan İkizler meteor yağmurunun en etkin hali, bu gece görülecek. 15 Aralık'a kadar sürmesi beklenen görsel şölende, saatte 60 ile 120 arasında meteor görülebilecek. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen meteor yağmurlarından en etkini olan İkizler göktaşı yağmurunu, 3200 Phaethon kuyrukluyıldızı oluşturuyor.

Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, Mars ile Jüpiter arasında bulunan astroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegen çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiklerini belirtti. Prof. Dr. Kırbıyık, böylece göktaşlarının Güneş sistemine dağıldığını, bazılarının Dünya üzerine düştüğünü ve bunların çoğunun da atmosferde yandığını söyledi.

Prof. Dr. Kırbıyık, halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunun, çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini kaydetti. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —