Tarih: 18.10.2012 14:59

GİMEDER depremi masaya yatırdı!

Facebook Twitter Linked-in

Gebze İnşaat Müteahhitleri ve Emlakçılar Derneği önceki akşam Gebze’de depremi masaya yatırdı. Panelde konuşan uzmanlar, Gebze’nin birinci derecede deprem kuşağında olduğuna dikkat çekerek, “Depremle hazır yaşamayı öğrenmeliyiz” çağrısında bulundu. 

 

 

Gebze Belediyesi Kent Meydanı Kültür Merkezinde düzenlenen panele, KOÜ Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Şube Başkanı Bünyamin Çiftçi, Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Deprem İnceleme Şube Müdürü Mustafa Cevher ve gazeteci İsmail Kahraman konuşmacı olarak katıldı. Programa ayrıca Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz, Darıca Belediye başkan Yardımcısı Seyfettin Ağbaş, Halk Eğitim Müdürü Zihni Aydın, TÜKSİAD Başkanı Kaşif Şahinkesen ve davetliler katıldı. 

 

 

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Depremle ilgili kısa sinevizyonun ardından GİMEDER Yönetim Kurulu Üyesi Halim Bülbül Kur’an-ı Kerim okudu ve Cemil Arslan da depremle ilgili okunan ayetlerin manasını verdi ve daha sonra da dua yapıldı. 

 

 

BİNALAR ALLANIP, PULLANIP SATILIYOR!

 

 

Programda ilk konuşmayı GİMEDER Başkanı Zeki Gedikoğlu yaptı. 1994 yılında kurulan GİMEDER’in bugüne kadar değişik kurum ve kuruluşlarla önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Gedikoğlu, “17 Ağustos 1990 depreminden bir yıl önce deprem bakanlığı kurulmasını ve belgesi olmayanlara inşaatçılık yaptırılmamasını söyledik ama o günlerde bu sözlerimiz çok rağbet görmedi. Amacımız sağlam elmalarla çürük elmaları ayırmaktı ama olmadı. 17 Ağustos ise sözün bittiği yer oldu. 30 yıldır Gebze’de yaşıyorum ve 17 Ağustos’un ardından 5 yıl müteahhit olduğumu söyleyemedim. Çünkü insanların müteahhitlere bakış açısı çok değişmişti” dedi. Gedikoğlu, bugün bile hala hasarlı binaların boya, badana, sıva ve mantolama yapılarak kiralanıp satıldığını, bunu şikayet edecek bir merci bulamadıklarını söyledi. 

 

 

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise kısa konuşmasında; GİMEDER yönetimini tebrik etti. 17 Ağustos depreminden sonra sorumlulukların daha da arttığını söyleyen Köşker, Gebze Belediyesinin de insanları bilinçlendirmek adına çalışmalar yaptığını vurguladı. Köşker, Gebze’de de mimar ve mühendisler odası ile sürekli iletişim içerisinde olduklarını söyledi. 

 

 

Darıca Kaymakamı Osman Ateş de deprem konunda herkesin bir nebze bilgisinin olduğunu söyledi. Ateş, “Bu işleri samimi ve inanarak ele alırsak çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Böyle güzel bir panel düzenledikleri için GİMEDER’e teşekkür ediyorum” dedi. 

Gazeteci İsmail Kahraman da bin 700 yıllık deprem tarihi ile ilgili çalışmalar yaptığına dikkat çekerek, bu bölgede geçmişte nasıl depremlerin olduğunun araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kocaeli’de bazı bölgelerin bu büyük depremler sayesinde yok olduğunu söyleyen Kahraman, Eskihisar altlarında da bir batık şehirden söz edildiğini vurguladı. Tarihten ibret ve ders almak gerektiğini söyleyen Kahraman, programı düzenleyen GİMEDER yönetimini de tebrik etti. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KADEME KADEME YAPILMALI 

Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık da Gebze’nin deprem kuşağında olduğunu ve depreme hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün kademe kademe yapılması gerektiğine dikkat çeken Işık, “Bunu yaparken de özellikle sosyal ikna ve güven duygularının ön planda tutulması gerektiğini hatırlattı ve Güzeller Mahallesinde bunun yapılmadığını söyledi. Gebze girişindeki askeri alanda Gebze adına bir üniversite kurulmasını istediklerini ve üniversite ile Gebze’nin yeni bir kültür kaynaşması sağlayacağını ifade eden Işık, Türkiye’de yapı stokunun afetlere karşı dayanıklı olmadığı4na vurgu yaptı. Işık, kentsel dönüşümün de rantsal dönüşüm olmaması gerektiğini hatırlattı. 

 

 

 

GİDEMER BİZDEN ÖNCE DAVRANMIŞ!

 

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Deprem İnceleme Şube Müdürü Mustafa Cevher de program için GİMEDER’e teşekkür etti. 17 Ağustos depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi olarak deprem eğitim merkezi kurduklarını söyleyen Cevher, “Ancak burada şunu gördüm ki, 1994 yılında kurulan GİMEDER 17 Ağustos depreminden önce önlemlerin alınmasını istemiş ve bizden önce davranmış, kendilerini tebrik ediyorum” dedi. 17 Ağustos sonrası TÜBİTAK ile deprem bilincine yönelik ortak projeler yürütüldüğünü söyleyen Cevher,  “Kocaeli 8 bölgeye ayrıldı, TÜBİTAK hocaları ile büyükşehir personeli birlikte çalışmalar yaptı. Ayrıca Kocaeli geneline 22 adet deprem istasyonu kurduk ve bunlardan bir tanesi de TÜBİTAK içerisinde yer alıyor. Bu sayıyı ilerleyen günlerde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca bölgemizdeki aktif fayların Kocaeli’yi ne kadar etkileyebileceği yönünde haritalar çıkardık ve merkezimizde tüm insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Kocaeli’de köyler hariç, 223 bin 450 bina olduğunu da söyleyen Cevher, bu binaların % 58’nini birinci derece, % 28’inni de ikinci derece deprem kuşağında olduğunu söyledi. 

 

 

 

DEPREM KORKUSU İLE YAŞAMAYALIM!

 

 

 

İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilcisi Bünyamin Çiftçi de sürekli olarak deprem korkusu ile yaşamak yerine tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekti. Maddi ve manevi zararların en aza indirilmesi için bilimsel gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Çiftçi, deprem bölgesine yapılan binalar için mutlaka yeni bir yönetmelik çıkartılmasını istedi. Çiftçi ayrıca, projelerin, inşaatların ve denetimleri de mutlaka ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini hatırlattı. 

 

 

 

AKTİF FAYIN KOLU GEBZE’NİN GÜNEYİNDEN GEÇİYOR 

 

 

 

KOÜ Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer de depremle ilgili bilgilerin bilimsel olması gerektiğine dikkat çekti. Bu bölgeyi tehdit eden Kuzey Anadolu fayının bir kolunun Gebze’nin güneyinden geçtiğini söyleyen Özer, depremle ilgili geçmişte yapılan istatistiki bilgilerin de her zaman doğru sonuçlar veremeyeceğine değindi. Gelinen noktada fayların fiziksel durumlarının ne kadar zarar verebileceğinin hesaplandığını hatırlattı. Harita üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerde veren Özer, depremden kaçarak değil, dayanıklı yapılar yaparak deprem için önlem alınabileceğini ifade etti. 17 Ağuostos depreminin ardından herkesin çok büyük dersler çıkardığını da söyleyen Özerkentsel dönüşümün de deprem için mutlaka şart olduğuna vurguladı. 

Konuşmaların ardından katılımcılara ve programa emeği geçenlere GİMEDER yönetimi tarafından onur belgesi verildi. 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —