Tarih: 06.04.2020 16:23

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği,gıda kontrol görevlileri risk altında

Facebook Twitter Linked-in

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği açıklamalarda bulundu:

İçinde bulunduğumuz bu salgın ya da diğer afet durumlarında toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışması gereken sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Kısıtlamalara rağmen üretime devam etmek zorunda kalan gıda sektörü emekçilerinin sağlığını güvence altına almak toplumsal bir görevdir. Bu dönemde de temel ihtiyaç kategorisinde yer alan gıdanın, güvenilir gıda zincirinde arzını sürdürebilmek adına Tarim Bakanlığı bünyesinde çalışan ve gıda işletmelerinin denetimini gerçekleştiren Gıda Kontrol Görevlisi arkadaşlarımız her türlü zorluğa, baskıya, hatta darp edilmeye varan saldırılara karşın, büyük bir özveriyle görevlerini yapmaktadırlar. Koronavirüs salgın günlerinde gıda üretim yerlerinin hijyen kontrolleri, işletmelerde Koronavirüse karşı yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığının kontrolü için arkadaşlarımız görevlerinin başındadır.

Ancak görevlerini yerine getirirken, sosyal mesafeyi korumanın neredeyse imkansız olduğu birçok işletmeye gitmeleri ve gittikleri her yerde kullandıkları aynı kalem, form vb. malzemeler nedeniyle Covid 19 bulaşı tehlikesiyle karşı karşıya çalışmaktadırlar. Sağlıklı olsalar dahi, birçok işletmeye gidip farklı insanlarla temas halinde olmalarından dolayı virüsü kapma riskleri vardır. Ayrıca potansiyel taşıyıcı olma ihtimaline karşı, riski en aza indirmek için önlemler alınmalıdır.

Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığına şu soruları sormakta fayda görüyoruz. 

1)      Denetimlere çıkan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımıza yeterli miktarda kişisel koruyucu donanımları (Bone, Maske, Tulum, Gözlük vb) veriliyor mu?
2)      Yeterli miktarda kişisel koruyucu donanım verilemiyor ise denetimlerin devamlılığını sağlamak için ne tür bir aksiyon alındı?
3)      Bakanlık ve il/ilçe müdürlüklerinde görev alan kontrolör arkadaşlarımıza Covid 19 testi yapıldı mı? Yapılması düşünülüyor mu? Yapıldıysa sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı?
4)      Gıda Kontrolörlerinin test sonuçlarının pozitif olması durumunda ne gibi önlemler alınması planlanıyor? 
Covid 19 ile mücadelede kişisel hijyenden sonra en önemli konu, hepimizin bildiği gibi sağlıklı ve yeterli beslenmedir.  Bu noktada da denetimlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7 bin dört olduğu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 215 bin 996 denetim yapıldığı ve sadece 174’ü için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz.

Gıda kontrolörlerinin sayısının yetersiz kalmakta, iş yükleri fazla olmaktadır

Yine bu rapora göre ülkemizde 31.12.2019 tarihi itibariyle toplam 688 bin 159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12 bin 788 adedi onay kapsamında, 675 bin 371 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 76 bin 215’i üretim yeri, 316 bin 018 satış yeri, 280 bin 138 toplu tüketim yeridir. Tüm bu verilerin ışığında, gıda kontrolörlerinin sayısının yetersiz kalmakta, iş yükleri fazla olmaktadır. Sayılarının yetersizliğine rağmen, mevcut gıda işletmelerini denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın sağlığını korumak ve hastalığın yayılmasını engellemek için yukarıdaki sorularımıza verilecek cevaplar büyük önem arz etmektedir.
Konunun ciddiyetini kamuoyunun bilgisine sunar, gerekli aksiyonların alınmasının hayati önem taşıdığını vurgulamak isteriz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —