Tarih: 21.10.2015 15:55

Gece Klübünde Korumaydı "Başbakan" oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Kanada’da Stephen Harper başbakanlığında 9 yıldır süren Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi. Ülkenin yeni lideri ise “Modern Kanada’nın babası” olarak anılan ve dört dönem Başbakanlık yapan Pierre Trudeau’nun oğlu olacak. Liberal Parti’nin 43 yaşındaki lideri Justin Trudeau, ülkenin en genç ikinci başbakanı olmaya hazırlanıyor.

"ACEMİ VE CAHİL" DEMİŞTİ 

Liberal Parti (LPC) önceki gün yapılan seçimlerde 338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu’nda 170’in üzerinde sandalye kazanarak tek başına iktidar olma hakkı kazandı. Yenilgiyi kabul eden Stephen Harper, Muhafazakâr Parti genel başkanlığından da istifa etti. Kampanya süresinde Trudeau’yu ‘acemi, cahil ve yetersiz’ olarak nitelendiren Harper, ikinci olması halinde siyaseti bırakacağını açıklamıştı.

GERÇEK DEĞİŞİM SÖZÜ VERDİ

Kanada ve dünya basınında büyük heyecan yaratan Justin Trudeau seçim zaferinin belli olmasının ardından Montreal’de yaptığı konuşmada “gerçek değişim” sözü verdi. “Tüm Kanadalıların başbakanı olacağını” söyleyen Trudeau “Liberaller kazandı çünkü dinlemesini bildik. Korkunun üstesinden umutla geldik, alaycılığı sıkı bir çalışma, kötümserliği olumlu bir vizyonla giderdik. Kanadalıların hepsini bir araya getirdik” dedi.

GECE KULÜBÜNDE KORUMALIK YAPTI

Justin Trudeau, Kanada’nın en önemli liderinin oğlu olsa da, hep spot ışıklarından kaçmaya çalıştı. Kamunun gözü önünden kaybolan Trudeau, McGill Üniversitesi’nde İngiliz ve Fransız dili edebiyatı eğitimi aldığı sırada geçimini snowboard eğitmenliği ve gece kulübünde korumalık yaparak sağladı. Trudeau daha sonra Vancouver’da bir lisede İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladı.

Trudeau’yu, tekrar kamu önüne dönmeye zorlayan olay ise, küçük kardeşi Michel’in çığ düşmesi sonucu 1998’de beklenmedik şekilde yaşamını yitirmesi oldu. İki yıl sonra ise oğlunun ölümü ile sarsılan Pierre Trudeau hayatını kaybetti.

Justin Trudeau’nun siyasi kariyeri ise 2007 yılında Montreal’den milletvekili seçilmek için yürüttüğü başarılı kampanya ile başladı. Nisan 2013’te ise Trudeau, babasının Liberal Parti lideri olmasından tam 45 yıl bir hafta sonra parti liderliğine seçildi. Çocukluk arkadaşı ve eski bir TV programı sunucusu olan Sophie Gregoire ile evli olan Trudeau ve eşinin üç küçük çocukları var. 

IŞİD'İ BOMBALAYAN UÇAKLARI GERİ ÇEKECEK

Justin Trudeau, ülkesinin savaş uçaklarının Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırıları düzenlemelerine son vereceğini söyledi.
Trudeau bu yöndeki kararını seçim zaferi sonrası tebrik için kendisini telefonla arayan ABD Başkanı Barack Obama'ya bildirdi.
Kanada'nın IŞİD karşıtı koalisyonu askeri eğitim ve insani yardımla destekleyeceğini söyleyen Justin Trudeau, Liberal Parti lideri ayrıca daha önceki hükümetin aksine yıl sonuna dek 25 bin Suriyeli mülteciyi kabul etme sözü verdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —