Tarih: 08.01.2014 14:52

Gebzelilere Kanuni’yi anlattı

Facebook Twitter Linked-in

Uğurluel, televizyonda gösterilen Kanuni dönemini veya Osmanlı’yı anlatan dizilerde senaristlerin çarpıtma yaptığını söyledi. 

 

Oryantalistler 

 

Kanuni’nin doğumundan sancağa ve tahta çıkışına kadar geçen sürede yaşadıkları, seferleri ve Osmanlıyı yönetim şeklinin ele alındığı konferansa Gebzelilerin katılımı yoğun oldu. Kanuni’nin dizilerde anlatılmak istendiği gibi şatafatı seven, hazine mallarını dağıtan, zevk ve sefa içerisinde yaşayan biri olmadığını söyledi. Uğurluel, bu tür yakıştırmaların Avrupalı oryantalistlerle, bunların Türkiye'deki uzantıları tarafından, özellikle diziler aracılığı ile yapıldığını kaydetti. 

 

Tv’lerdeki çarpıtma 

 

Yurt içinde ve yurt dışında üç yıldan fazla süren Kanuni Sultan Süleyman ve Topkapı Sarayı araştırmaları sonrasında bulduğu, tamamı orijinal belgeler ve kendi çektiği fotoğraflardan oluşan arşivle konferanslar verdiğini ifade eden Uğurluel, televizyonda gösterilen Kanuni dönemini veya Osmanlı’yı anlatan dizilerde senaristlerin çarpıtma yaptığını söyledi.

 

Tarihçi Uğurluel, "Padişah’ın dediği dedik, kestiği kestik söylemleri oryantalistlerin uydurmasıdır. 500 yıl önce Ortaçağ Avrupa’sında mutlak monarşi vardır. Krala karşı gelenin kellesi vurulur, tek karar verici kraldır. Ama Osmanlı’da mutlak monarşi yoktur. Bugünkü anlamda Bakanlar Kurulu vardır, başbakan vardır. Bunları padişah atar ama yetkileri vardır. Çoğu konuda padişaha fikir değiştirtebilirler” şeklinde konuştu. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —