Tarih: 17.05.2012 12:05

Gazeteci Aysever'den sanatçılara sert eleştiri!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kitap Fuarı’na katılan gazeteci yazar Enver Aysever de son günlerinde yaşanan ezan tartışmasına katıldı. Aydın kavramı ile ilgili yaptığı çarpıcı değerlendirmelerde Yılmaz Erdoğan’dan Sezen Aksu’ya kadar birçok sanatçıya eleştirilerde bulundu. “Aydın kimse onun fikrini sormadığı halde mücadele eden, itiraz eden kişidir” diyen Aysever,  “Aydın, şehir tiyatroları kapatılırken, Mücap Ofluoğlu’nun gözyaşlarını görendir.  Şener Şen’ler Sezen Aksu’lar, Mükremin ağabeyler, bu kadar mı korktunuz. Neredesiniz” dedi.

 

 

 

AYDIN EZBER BOZAN, RAHATSIZLIK VERENDİR

 

 

 

Gazeteci Enver Aysever Kitap Fuarı’ndaki A Salonu’nda düzenlenen söyleşide okurlarıyla bir araya geldi. Aysever söyleşisinde aydın kavramı üzerinde durdu.

 Fransız yazar Jean Paul Sartre’ın aydın kavramını en iyi açıklayan yazar olduğunu belirterek, “Aydın kimse ona fikrini sormadığı halde mücadele eden, itiraz eden kişidir. Yani üzerine vazife olmayana burnunu sokan, ezber bozan, rahatsızlık verendir. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Herşey iyi bir gitse bu defa da kendiyle uğraşandır aydın” diye konuştu.

 

 

 

AYDINLAR ÖNEMLİ BİR SINAVDAN GEÇİYOR

 

 

Türkiye’de aydınların çok önemli bir sınavdan geçtiğini anlatan Aysever, “Sanatçılar bir ülkede en patavatsız şeyleri de söyleyebilirler. Bu toplumun zenginliğini oluşturur. Çünkü sanatçılar kimseden oy istemiyor.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Erbil Tuşalp için “dili rahatsız edici olabilir. Ama bu demokrasi dahilindedir” dedi. Beğenmesek de kapıyı göstermeyeceğiz. Bırakın söylesinler. Korkmayalım. Ben de Fazıl Say’ın birçok fikrine katılmıyorum ama onların bu düşüncelerini söylemesini önemsiyorum” diye konuştu.

 

 

 

DİLLERDEN KORKMAYALIM

 

 

Aysever yazarların milliyeti, mezhebi olmadığını belirterek, “Yazarın bir vatanı olur, bir de yazdığı dil. Ben Türkçeyi annemin ak sütü kadar severim ama Kürtçe ninniye de saygı duyarım. Dillerden korkmak bize yakışmaz.  Marksizme inanan biri olarak diyalektiğin bizi aydınlığa çıkaracağına inanıyorum. Bu aşamada canımız çok acıyacak ama insanlığın en güzel sonuçlarını göreceğiz” dedi.

 

 

 

TÜRK FİLMLERİNDE EZANI NASIL DUYMAZSIN

 

 

 

Aysever, konuşmasının bu bölümünde son dönemde “Türk filmlerinde neden ezan sesi yok” şeklindeki çıkışıyla gündemde yer eden oyuncu Yılmaz Erdoğan’a gönderme yaptı. Aysever, “Türk filmlerinde ezan okunmadığını söylemek de neyin nesi. Bunu diyen Yılmaz Güney’e özenirken iktidar yanlısı olandır. Türk Filmlerinde ezanı duymadıysan bir daha bak. Türkiye’de milyonların beğenisini kazanan birinin böyle hoyratça davranmasını anlamıyorum” dedi.

 

 

 

ŞENER ŞEN, SEZEN AKSU, MÜKREMİN ABİ NERDESİNİZ?

 

 

 

Aysever söyleşisinde oyuncu Şener Şen ve yorumcu Sezen Aksu’ya da çeşitli eleştirilerde bulundu. “Bu ülkede bu kadar tutuklu gazeteci varken, şehir tiyatroları kapatılmaya çalışılırken,  Türkiye iyiye gidiyor derseniz ben de pes derim” diyen Aysever, “Mücap Ofluoğlu’nun gözyaşlarını görmeye çağırıyorum herkesi. Şener Şen’ler Mükremin ağabeyler, Sezen Aksu bu kadar da mı korktunuz. Aydın demek itiraz etmek, dik durmak, tiyatrosuna, edebiyatına sahip çıkmaktır. Aydınsanız, Orhan Pamuk olarak Rıfat Ilgaz’lara bakın. Aydın olmak zordur ama onlara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.  Söyleşinin ardından soruları yanıtlayan Aysever daha sonra Ezgi Kitap Evi standında okurları için kitaplarını imzaladı.

 

 

 

KAMPANYAYA DESTEK VERDİ

 

 

Gazeteci yazar Aysever ayrıca “Bi Bana Bi Van’a” kampanyasına destek vererek “Yazgıcılar” adlı kitabını kumbaraya attı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —