Tarih: 31.03.2015 15:06

Gazeteci – Yazar Sibel Eraslan Gebzeli hanımlarla buluştu

Facebook Twitter Linked-in

Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin etkin kalemlerinden gazeteci- yazar Av. Sibel Eraslan, Kocaeli’ne konuk oldu. Avukat Eraslan, “İnançlı kadınların tarihsel serüveni konulu” söyleşisinde, İslam dünyasına etki eden Hz. Hatice ve Hz Aişe ve Hz. Fatıma’dan, günümüz kadının toplumdaki yerine kadar birçok konuda etkili görüşlerini dile getirdi. Eraslan, söyleşisinde ayrıca dizilerde gösterilen Osmanlı kadın figürünün ise gerçekle alakası olmadığının altını çizdi.

 

 Son 15 yılım dört annemizi araştırmakla geçli

 

Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye Gebzeli hanımlar büyük ilgi gösterdi. Söyleşiyi AK Parti Gebze İlçe Kadın Kolları’nda görev yapan hanımlar da izledi. Kaleme aldığı kitapları ile büyük ilgi gören gazeteci-yazar Sibel Eraslan, son 15 yıldır hayatının dört annemizi araştırmakla geçtiğini söyledi. İslam tarihine bakıldığında pek çok önemli kadın olduğunu kaydeden Eraslan, tarihin sessizleştirilmiş kısmında kalan bu önemli kadınların ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu nedenle kendisinin, Hz Hatice, Hz. Aişe, Hz. Fatıma ve Hz. Meryem kitaplarını yazdığını hatırlattı. İslam dünyasına etki eden annelerimizin,  kadın-erkek herkese örnek kişiler olduğunu ifade eden Sibel Eraslan, Hz. Meryem’in günümüz kadını ile benzeştiği birçok noktanın var olduğuna dikkat çekti.

 

Oryantalistlerin Müslüman kadın portresi yanlış

 

Oryantalistlerin çizdiği Müslüman kadın portresinin yanlış olduğunu söyleyen Eraslan, “Hz. Hatice kuşatıcıdır, Hz. Meryem hikmet ve mahcubiyet sahibi, Hz. Asiye fedakâr, öğretmen, Hz. Fatma’nın ise yardımsever ve adanmıştır” dedi. Sibel Eraslan, Müslüman kadının toplumda, çalışma hayatında ve yönetimde her zaman var olduğunu da İslam tarihinden verdiği örneklerle dile getirdi.

 

 Osmanlı kadını dizelerdeki gibi değil

 

Sohbetin son bölümünde gazeteci-yazar Sibel Eraslan, son dönemde televizyon dizilerinde gösterilen Osmanlı kadını tiplemesine de dikkat çekti. Osmanlı sarayındaki kadın sultanların hayatlarının gerçekle alakası olmadığını söyleyen Eraslan, "Şehzadelerin yetiştiği memleketlere gittiğinizde mutlaka kadın sultanların yaptırdığı bir eserle karşılaşırsınız. Kadın sultanlar, adeta Osmanlı sultanlarının halkla ilişkiler uzmanları gibi çalışmışlardır. Hürrem Sultan'ı diğer sultanlardan ayıran özellik ise çok okuyup yazıyor olmasıdır. Hürrem Sultan, eşi için siyasi raporlar hazırlayan bir kadın sultandır. Eşine neler olduğunu bir mektup halinde gönderen kişidir. İşgal edilene kadar Kudüs'te Hürrem Sultan'ın yaptırdığı aşevinde üç öğün sıcak çorba pişerdi. Osmanlı'daki kadın sultanlar devlet ile halk arasında köprü vazifesi görüyordu" şeklinde konuştu. 

 

Heyecanlandıran sürpriz

 

Öte yandan söyleşi sırasında Sibel Eraslan kendisini oldukça sevindiren ve heyecanlandıran bir sürprizle karşılaştı. Sibel Eraslan konuklar arasında edebiyat öğretmeni Ayla Ağabegüm’ü gördü. Ayla Ağabegüm’ü sahneye davet ederek elini öpen Eraslan, bu güzel sürpriz için hocasına teşekkür etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —