• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Fransız entelektüel ve politikacılar Müslümanları hedefe koyan yasa tasarısını eleştirmeye devam ediyor

Fransa’da mecliste görüşülmeye başlanan ve "İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele" olan ismi tepkiler üzerine değiştirilen yasa tasarısı, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle ülkedeki entelektüellerden ve politikacılardan tepki görmeye devam ediyor.

DÜNYA 19.01.2021 07:03:00 0
Fransız entelektüel ve politikacılar Müslümanları hedefe koyan yasa tasarısını eleştirmeye devam ediyor

Fransız tarihçi Valentine Zuber ve politikacı Ugo Bernalicis, iktidar partisinden iki milletvekilinin, 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda örtünmesini yasaklamaya yönelik girişimleri ile Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler yasa tasarısına ilişkin Mediapart gazetesinin özel yayınına katıldı.

Konuklar söz konusu başörtüsü yasağı çalışmasının 1905 laiklik yasasıyla çeliştiğini ve kutuplaştırıcı olduğuna ilişkin ortak kanaat bildirdi.

Tarihçi Zuber, Müslümanlara yönelik yasa tasarısının gündemde olduğu dönemde bu girişimin fırsatçı bir yaklaşım tarzı olduğunu belirterek, "Toplumda, kamuya açık alanda dini sembolleri yasaklayamayız. İmzaladığımız büyük insan hakları akdine, ifade, vicdan, din ve inanç özgürlüğüne doğrudan aykırılık taşıyor. Kesinlikle mantığa sığmıyor." diye konuştu.

Toplumu hegemonyasına almaya çalışan "laikçi" bir güruh

Bu zihniyetin toplumu nötrleştiren, sadece din özgürlüğüne değil bütün özgürlüklere aykırılık taşıyan bir laiklik ideolojisinin yansıması olduğuna işaret eden Zuber, bunun ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu, demokrasinin farklı görüş ve yaklaşımların kamusal alanlarda var olduğu sürece işlevsel olabileceğini belirtti.

Zuber, laikçi bir güruhun toplumu hegemonyasına alma çabasında olduğuna dikkati çekerek "Kamuya açık alanları nötr hale getirmeye uğraşırsak artık tartışma olmaz demokrasi de varlığını sürdüremez." dedi.

Fransız Guyanası, Alsace-Moselle bölgelerinin tartışmalı statüleri ile devletin Hıristiyan okulları başta olmak üzere dini eğitim kurumlarına finansal desteği gibi büyük meseleler dururken toplumun incir çekirdeğini doldurmayacak meselelerle uğraştırılmak istendiğini anlatan Zuber, belli kesimlerin toplumun dini inançları üzerinden kendilerine özel konum devşirme derdinde olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Programın sunucusu Valentine Oberti de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2018’deki seçim kampanyasında, "Fular takanları üniversiteden kovmak, okullarda dini sembolleri takanların peşine düşmek, bu mücadele laiklik değil direkt İslam dinine müdahale etmeye çalışmaktır, bu hata olur. Laikçi bir güruhun her şeye hükmetmesine müsaade etmeyeceğim." şeklindeki konuşmasını hatırlatarak, bu konuşmanın bugün gelinen noktayla tutarlılığını sorguladı.

Zuber de Fransız Cumhurbaşkanının kabinesinde laikçi ve seküler isimleri tutarak kendiyle çeliştiğini ifade etti.

Macron hükümetinin suni gündem oluşturma çabası

Politikacı Bernalicis ise iktidar partisinin bugün suni sorunlarla gündemi manipüle etme uğraşında olduğunu söyledi.

Macron yönetiminin yasalaştırmaya çalıştığı bazı maddelerin radikallikle mücadeleden ziyade cumhuriyetçilerin konumunu güçlendirmeyi amaçladığına değinen Bernalicis, iktidarın marjinal bazı kesimlerin dillendirdiği meseleleri toplumun geneline yaymaya çalıştığını aktardı.

Bernalicis, ülkedeki Müslümanların toplumunun değerlerini tehlikeye atacak yaşam tarzlarının olmadığına vurgu yaptı.

Fransız milletvekilinin başörtüsü yasağına ilişkin maddeyi Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler yasa tasarısına ekleme taleplerinin reddedilmesini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Bernalicis, "Bazı maddelerin reddedilme gerekçesi Anayasaya aykırılık taşıdığı gerekçesiyle olsaydı alkışlayacaktım ama değil, tasarıyla doğrudan ilişkili olmadığı gerekçesiyle reddedildi, bu düşündürücü." şeklinde konuştu.AA

ABD’den Suriye’deki DEAŞ unsurlarına operasyon açıklaması

ABD ordusundan operasyon açıklaması: "70’ten fazla DEAŞ hedefi vuruldu"

Baba yadigarı otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

Malatya’da "dur" ihtarına uymayan sürücü gözaltına alındı

ABD Adalet Bakanlığı Epstein belgelerini yayınlamaya başladı

Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflemek için direndi

Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi

Kazaya karışan alkollü sürücünün savunması: "Hastamız vardı, biraz acil hareket etmemiz gerekiyordu"

Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer

Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Bahamalar, Kosova’yı tanıyan 121. ülke oldu

Alaattin Gülerce: "Kupa maçından sonra yol haritamızı belirleyeceğiz"

Cizre’deki lisede taciz iddiası: Öğretmen gözaltında

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.