Tarih: 17.05.2021 09:29

Forklift Dolgu Lastiği Nedir? Teknik Özelliği Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Taşıdıkları ağırlıktan etkilenmemeleri ve daha kolay kullanılabilmeleri için bu araçlarda klasik havalı lastik yerine dolgu lastik kullanılmaktadır. Havalı lastiklerin dezavantajlı yönlerini kapatmak ve yük taşıma işlemlerini daha verimli bir şekilde yapabilmek için tasarlanmış olan forklift dolgu lastiği kauçuktan imal edilmektedir. Klasik havalı lastiklerde, taşınan ağırlığın yükü lastikteki havaya binerken; dolgu lastiklerde ağırlık kauçuk tabana dağıtılmaktadır. Havalı lastiklere kıyasla hem daha kullanışlı hem de daha uzun ömürlü olan dolgu forklift lastiği iş kazalarının yaşanma ihtimalini de minimum seviyelere çekmektedir. Ayrıca düşük hava basıncı ya da taşıma esnasında yaşanabilecek lastik patlaması gibi sorunları ortadan kaldırması bakımından da dolgu lastikler ön plana çıkmaktadır. Piyasada satılan pek çok dolgu lastik bulunmaktadır. Bahsedilen avantajlardan tam anlamıyla yararlanabilmek için, seçilecek lastiğin kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

 

Forklift Dolgu Lastiklerin Özellikleri


 

Forklift dolgu lastiği sağlam ve güvenilir olmanın yanı sıra bir dizi ekstra özelliğe de sahiptir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

Forklift Lastik Ölçüleri


 

Forkliftler, ağır yük taşıma işlerinin yapılabilmesi için kullanılan araçlardır. İnsanların çalışma yükünü büyük oranda azaltan forkliftlerin çalışma verimlerini etkileyen pek çok etken bulunmaktadır. Forklift lastiği seçimi de bunlardan biridir. Doğru lastik seçimi; daha fazla yük taşıyabilme, lastik ömrünün uzun olması, sürtünme direncinin yüksek olması, ısınma düzeyinin azalması gibi pek çok yarar sağlamaktadır. Yanlış lastik seçimi ise hem lastiklerin erken yıpranarak sürekli lastik değiştirme maliyetlerinin ortaya çıkmasına hem de iş veriminin azalmasına yol açmaktadır. Lastik seçiminde dikkate değer noktaların başında forklift lastik ölçüleri gelmektedir. Forklift lastiklerine duyulan gereksinimin artması, lastik üreticisi firmaların farklı ölçülerde forklift lastikleri üretmesine yol açmıştır. Bu konudaki çeşitlenme, müşteriler için de seçim olanaklarının artması anlamına gelmektedir.

 

Forklift lastiği almadan önce, forkliftin modeli ile jant ölçüleri iyi bilinmelidir. Tam uyumlu bir lastik alabilmek için bu gereklidir. 8-15 jant ebadına sahip olan bir forklift ile 4-9 jant ebadındaki forkliftlerin aynı ölçüde lastik kullanabilmesi mümkün değildir. Forkliftlerde jant ebatlarının büyümesi, lastik ölçülerinin de büyümesi anlamına gelmektedir. Lastik ebatlarının büyüklüğü ise forkliftin daha fazla yük ile çalışabilmesini sağlamaktadır. 300-15 ölçülerinde bir forklift lastiği, ön ve arka akslarda ortalama 5 ton yüke karşı dayanıklılık göstermektedir. Buna karşın 4.00-8 ölçülerinde lastik kullanan bir forklift için aynı değer ortalama 800 kilogramdır. Forklift lastiği ölçüleri belirlenirken, dış çap genişliği ile maksimum kesit genişliği de hesaba katılmalıdır. Lastiklerin daha geniş dış çapa ve kesit genişliğine sahip olması, yük kapasitesinin artmasını sağlayan etkenlerden biridir.

 

Forkliftler için lastik seçimi yaparken, ölçü haricinde göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de lastiğin türüdür. Kauçuk dolgu lastikler ile havalı lastikler arasında büyük farklılık bulunmaktadır. Daha yüksek forklift performansına ulaşmak isteyenler açısından kauçuk dolgu lastikler idealdir. Daha geniş dış çap ve kesit genişlikleri ile dolgu lastikler, yakıt tüketiminde tasarruf olanağı sunmaktadır. Hava kullanılmadığı için dolgulu lastiklerin kullanıldığı forkliftler ile daha ağır yüklerin taşınabilmesi mümkündür. Dolgu lastik kullanımı, ağır iş alanları için vazgeçilmezdir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —