Tarih: 12.09.2013 13:11

Feniş’ten hükümeti sorumlu tuttular!

Facebook Twitter Linked-in

Feniş Alüminyum’da yaşananlardan işvereni ve AKP hükümetini sorumlu tutan Milletvekili Kaplan, “Bir zamanlar Gebze ve Türkiye’nin önemli işletmelerinin başında gelen Feniş 

Alüminyum, son dönemde yaşanan ekonomik kriz sonucu üretimini durdurmak zorunda  kaldığını ifade etti. 420 çalışan sokağa terk edildi.

 

Aileleriyle birlikte, 1000-1500 kişinin ekmeğiyle oynanılıyor. Suçlu kim? Birincisi işveren yöneticileri, ikincisi de AKP  hükümetidir. Feniş Alüminyum çalışanları ve aileleri ise suçsuz ve bu sıkıntıyı çekecek olan kesimdir” diye konuştu. Bu sorunun çözümü için yetkilileri göreve çağıran Milletvekili Kaplan, “3 aydır aylık  alamayan, dün itibariyle işsiz olup olmadıkları ve akıbetlerinin ne olduğu belli olmayan, tazminat verilip verilmeyeceği belli olmayan bu işçilere kim yardım edecek? Yetkilileri bu sorunu çözmek için göreve davet ediyorum” dedi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, ”AKP  hükümeti ekonominin iyi gittiğini her alanda sanayiciye destek verdiğini böbürlenerek ifade ediyor. IMF’ye borcu sildik dediler. Size bir bilgi vermek isterim. Dış borç toplamı 340 milyar TL, bunun 230’u özel sektörün borcudur. Başka bir bilgi daha vermek istiyorum. Şirketlerin kredi borcu 2012 yılında 56,20 milyar TL, 2013 yılında ise 669 milyar TL’dir. Ekonomiyi idare eden AKP’ye soruyorum, bu mu sanayiciye destek? Sanayiciyi özel sektörü plansız, denetimsiz ve kontrolsüz borç batağına bırakırsanız olacağı bu. Onun içindir ki Feniş’te yaşanan ve yaşanacak sıkıntının tek sorumlusu AKP hükümetidir.” Dedi. 

 

CHP Gebze İlçe başkanı Sedat Tatar da,  sahipleri tarafından ekonomik kriz nedeniyle üretime ara verdiği açıklanan ülkemizin en büyük fabrikalarından FEN-İŞ fabrikasını ziyaret ederek, sendika ve işçileri dinledi. Tatar, ülkemizde her şeyin yolunda olduğunu, pembe tablolar çizen yetkililere seslendiğini ifade ederek, “600 işçi işsizliğe aday. Daha önce de bir çok fabrika kapandı. Sırada hangi fabrikalar var” diye sordu.

 

Sendika çaba gösteriyor

 

Üretimi durdurulan ve fabrikada nöbet tutan işçilerle görüşen Sedat Tatar’a  işyerinde 30 yıldır yetkili olan Çelik-İş sendikası Başkanı Şerafettin Koç  tarafından bilgi verildi. Koç, “Yaklaşık 50 yıldır alüminyum sektöründe öncü olarak faaliyet gösteren firma uzun dönemdir finans sıkıntıları yaşamaktadır. Yaklaşık 12 yıl boyunca işyerinde çalışanların ücretlerinin yanı sıra diğer alacaklılar; devlet alacakları, SGK primleri, banka borçları ve piyasa alacakları zamanında ödenememektedir. Bu dönem boyunca sendikamız üyelerinin son aya kadar alacakları ortalama 20 gün gecikmeli ödenmiş, son aylarda şirketin için düştüğü durum nedeniyle alacaklarımız 2,5 maaşa ulaşmıştır.

 

Şirket yönetimi 7 Eylül 2013 tarihinde sendikamıza içinde bulundukları mali kriz nedeniyle üretime ara vermek zorunda kaldıklarını iletmiştir. O günden bu yana şirket yetkilileri ile yapılan görüşmeler ile çalışanların hak ve menfaatlerinin korunması yönünde görüşmeler sürdürülmektedir.” dedi. Ülkede ekonominin iyi olduğunu söyleyen, bunun propagandasını yapanlara da sitem eden Tatar, “buyurup gelip bu insanların yaşadığı sıkıntıyı görsünler. Bu kapanma ilk de değil.  Bölgemizde daha önce de bir çok fabrika kapandı. Hatta bir çok fabrikada büyük sıkıntı içinde direniyor. Ekonominin iyi gittiğini söyleyenler, gelip bu işçilerin sorunlarına da çözüm bulsunlar.” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —