Tarih: 27.04.2013 14:54

Fatih'in fermanları kitapta toplanıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Fatih’in fermanları kitabı yurt genelinde kütüphanelere ve okullara dağıtılacak 

 

Cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet’in fermanları kitaplaştırılıyor. Gebze Belediyesi tarafından vefatının 532. yıldönümünde 1-3 Mayıs tarihleri arasında bir dizi etkinlikle anılacak olan Fatih Sultan Mehmet’in fermanları bir kitapta toplanıyor. Gebze Belediyesi tarafından Hünkara Vefa Anma etkinlikleri kapsamında Uluslar Arası Tarih Sempozyumu da düzenlenecek. Fatih’in çocukluk, gençlik ve hükümdarlık dönemlerine ilişkin konuların seçkin tarihçiler tarafından ele alınacağı sempozyumun sonuç bildirisi de Gebze Belediyesi tarafından kitap haline getirilerek okullara ve kütüphanelere dağıtılacak.

 

Fatih Sultan Mehmet tarafından yazılan ve döneminde tüm dünyayı titreten fermanlar, Hünkara Vefa Anma programı çerçevesinde Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in girişimleriyle bir kitapta toplanıyor. Ülkemizin yanı sıra çeşitli ülkelerin arşivlerinde yapılan titiz çalışmalar neticesinde ulaşılan 150 belge fermanlar kitabında yer alacak. Gebze Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanı Dr. Önder Bayır, Kırklareli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu ile Fatih Sultan Mehmet dönemine ait belgelerle ilgili bir çalışma yapılıyor.

 

Kurulan araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Topkapı Sarayı Arşivi, Sabancı Müzesi, Venedik Arşivi ve Dubrovnik Arşivi'nden; ferman, berat, hüküm, vakfiye, hüccet, döneme ait defter örnekleri ve vakayinamelerde yer alan Fatih Sultan Mehmet'le ilgili görsel malzemelerin de bulunduğu 150 belgeye ulaşıldı.

Dünyanın tanıdığı bildiği sanayi kenti Gebze’ye tarihi bir kimlik kazandırmak amacıyla bu yılki anma programını Hünkara Vefa adı altında projeye dönüştürdüklerini vurgulayan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Fatih Sultan Mehmet, çok yönlü kişiliğiyle üzerinde hassasiyetle durmamız ve genç kuşaklara tanıtmamız gereken büyük bir insandır. Fatih’in eğitimi, yetişmesi, İstanbul’u fethinde gösterdiği azim ve başarma duygusu, gençlerimiz için hepsi eşsiz birer tecrübedir. Tarihin akışını değiştirmiş, yeni bir tarih yazmış, çağ kapatıp yeni bir çağ açmış böyle büyük bir şahsiyetin Gebze’yle bağının olması bizim için büyük bir nimettir” dedi.

 

Fatih’in döneminde dünyanın dört bir yanını titreten fermanlarını da bir kültür mirası olarak geleceğe taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Köşker, “Kıymetli tarihçilerimizden oluşan ekibimizin titiz çalışmaları neticesinde önemli belgelere ulaşıldığı bilgisini kendilerinden aldık. Tarihçilerimizden, Fatih’in ferman ve beratlarının daha çok bir mülkün tasarrufu veya bir işle görevlendirme için verildiği ve Fatih'in hükümdarlığı döneminde üretilen belgelerin ise çok çeşitli olduğu bilgisini aldık” diye konuştu. Köşker ayrıca, “Fatih Sultan Mehmet'in kaç ferman ve beratının olduğu konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Dubrovnik Arşivi'nde 22 belge tespit ederken, Osmanlı Arşivi'nde 10 civarında ferman bulunmaktadır. Venedik Arşivi'nde, Fatih tuğralı 15 belge bulunurken, Topkapı Sarayı'nda yaklaşık 40 civarında belge var” ifadelerini kullandı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —