Tarih: 03.05.2016 17:15

Fatih Sultan Mehmet Han Gebze'de anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Gebze Kaymakamlığı, Gebze Belediye Başkanlığı ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin işbirliği ile hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Anma Programı, Gebze Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, akademisyenler, idari kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve Gebzeliler katıldı. Yerel ve ulusal basın tarafından ilgi ile takip edilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ ün açılış konuşması ile başladı. 

GÖRGÜN: FATİH GELECEĞE ÖRNEK OLDU
Rektör Görgün, Fatih Sultan Mehmet’in inovasyon (Yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirme) yönünü vurgulayarak bıraktığı eserlerini tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda inovatif yönleri ile Fatih'in hazırlattığı şahi toplarını, gemileri karadan yürütmesini, ilk üniversiteyi kurmasını, ilim damlarını yurt dışı eğitimine göndermesini, Topkapı Sarayı ve İstanbul’daki bu anlamda daha bir çok eserini tanıttı. Fatih’in çok kültürlülüğü ve çok yönlülüğünün altını çizen Görgün, onun iyi bir komutan, devlet adamı, sanat adamı ve bilim adamı olduğunu söyledi. Hünkar Çayırı'nda Gebze Belediyesi ile birlikte Fatihi daha çok anlayıp ve onu nesillere aktarmak için yapacakları projenin öneminden bahsetti.

11-052.jpg

KÖŞKER: FATİH’İ YENİ NESİLLERE ANLATACAĞIZ 
Görgün'ün ardından konuşmasını gerçekleştiren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise "Fatih’i Hünkar Çayırı ifade eder. Çayırın sadece  yağlı güreşlerin yapıldığı, piknik alanı olduğu sanılıyor, burası daha büyük bir diğer  içeriyor. Tarihini bilmeyenin geleceği olmaz. Türklerin geleneğinde liderlik, devlet kurma özelliği var. Fatihin torunları olarak onlara vefayı yaşatma anlamında gençlerin çok büyük bir görevi var. Gebze'de gençlerimiz, bilim adamlarımızla dünyaya hükmeden ve söz sahibi olan güçlü bir geleceğe yol alıyor. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz tarihi kültürümüze ve gençlerimize sahip çıkıyoruz. 3 yıl boyunca çalışma yaptık, Fatih'in fermanlarını toplayarak bir kitap haline getirdik. Fatih ile ilgili fermanlar kitabını dünyada sadece biz hazırladık. Şimdi de sırada Çoban Mustafa Paşa var" ifadelerini kullandı.

1-088.jpg

VALİ: FATİHİ'N MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ 
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Fatih Araştırmaları Enstitüsü’ne destek vererek, "Hünkar Çayırı bölgesi ve Fatih’i anma etkinlikleri önümüzde ki yıl çok daha büyük etkinliklerle yapılacak. Hünkar Çayırı bölgesinde çalışılan proje kapsamında Fatih’in mirasının her dem hatırlanmasının alt yapısı için çok önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Fatih için bir Araştırma Merkezi kurulması gerekiyor ve destekliyoruz. Çok genç yaşta İstanbul’un fethini gerçekleştiren büyük bir devlet adamı ve komutandır Fatih. Gençler Fatih’in torunları olarak her alanda Fatihin emanetini ve mirasını daha ileriye taşımak zorundasınız. Fatih bir askeri zaferi hazırlayan komutanın olmasının yanında bir büyük değişimi hazırlayan, değerleri ve bakışı yeninden yorumlayan bir büyük insan. İslamofobinin arttığı bir dönemde İslam Dinini en güzel anlatan Fatihin yaptıklarıdır" diye konuştu. Konuşmaların ardından program tarihçilerin Fatih konferansı ile devam etti. LALE KALAYCIOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —