Eskihisar'ın dibinde, 4 buçuk asırdır ayakta duruyor

Eskihisar

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan sakız ağacı, İzmit Körfezi'nin dibinde 4 buçuk asırdır ayakta duruyor.

Şifalı ve uzun ömürlü olduğu bilinen, geçmiş dönemlerde reçinesi hastalıkların tedavisinde ve tatlılarda kullanılan sakız ağacı, tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
Eskihisar Sahili'nde bulunan sakız ağacı, 4 buçuk asırdır ayakta duruyor. Diğer anıt ağaçların aksine bölgede sakız ağacı cinsinde tek ağaç bulunuyor. Heybeti ve yaşıyla Eskihisar'ın tarihi yapısına değer katan sakız ağacı, ihtişamlı görüntüsüyle adeta zamana meydan okuyor. Tarihi kaynaklarda, geçmişte bölge halkının ağacın reçinesinden tatlı yaptığı ve ilaç olarak kullandıkları yer alıyor.

"Anıt ağaç olarak şehrimize değer katıyor"
Ağacın yaklaşık 460 senedir varlığını koruduğunu söyleyen Tarihçi-Yazar Recep Kankal, "Bölgemizde birkaç tane bu şekilde ağaç var ama sakız ağacı cinsi olarak tek ağaç bu. Balyanoz plajının oralarda da 1980'ler, 1990'lar civarında bir tane sakız ağacı vardı ama günümüze gelmedi. Şu an bulunduğumuz yerdeki 460 senelik bu ağaç ise Eskihisar yerleşkesinde. Şu an Yalova'ya, karşıya geçen eski limanın olduğu yerdeyiz. Gebzelilerin eskiden mesire alanı olarak kullandığı bu yerdeki ağaç eskiden beri varlığını koruyor. 4 buçuk asırdır Gebze'de ayakta duruyor ve şehrimize değer katıyor. Tarihi bir değeri var. Eskihisar tarihi bir mahalle. Buradaki kalesiyle birlikte bu ağaç da mahallemize değer katıyor. Aynı zamanda 1986 yılında Adile Naşit'in de yer aldığı 'İki Milyarlık Bilet' filmi de bu ağacın etrafında çekildi" dedi.

"Uzun ömürlüdür"
Sakız ağacının geçmiş yıllarda da vatandaşların oturup dinlendiği ve sohbet ettiği mekanlardan biri olduğuna dikkat çeken Kankal, "Burası ünlü ressamımız Osman Hamdi Beyin de konağının ve kayıkhanesinin tam karşısına denk geliyor, hemen yanı başında. Osman Hamdi Bey'in zamanından beri bu ağacın burada olduğunu biliyoruz. Genellikle bu ağaçlar uzun ömürlüdür. Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle İzmir'de daha çok yetiştirildiğini biliyoruz. Damla sakızı olarak tatlılarda ve ilaç sanayinde kullanıldığı için Ege Bölgesinde daha fazla ekilmiş ve bakımı yapılıyor. Bölgemize de bu anlamda değer katmış, 460 senedir ayakta duruyor. Bunun dışında başka sakız ağacı yok" diye konuştu.

"Hristiyan kültüründe özellikle yerinin olduğunu görüyoruz"
Geçmiş dönemlerde sakız ağacında elde edilen reçinenin tatlılarda kullanıldığını ifade eden Kankal, "Eskiden burada Rumların da yaşadığını biliyoruz. Buradaki ağacın reçinesini 'mastika' denilen bir tatlıda kullanmışlar. Damla sakızı dediğimiz, tatlılarda da kullanılan, ilaç sanayinde de tüketilen bir karışım olarak kullanılan madde, bu ağaçtan üretiliyor. İnsanların, Rum ahalisinin eskiden tatlı yapmak maksadıyla bu ağaçtan istifade ettiğini biliyoruz. Her ağacın geçmiş dönemlerde kültürel bir anlamı vardır. Özellikle İslam dininde selvi ağacının karşılığı var. Sakız ağacının da aynı şekilde. Antik dönemden beri kutsal derinliği olan, insanların geçmiş dönemlerde gelip burada çaput bağladığı hatta dua ettiği gibi hurafelerle de inançların olduğunu kayıtlardan görüyoruz. Sakız ağacının Hristiyan kültüründe özellikle yerinin olduğunu görüyoruz. Bu anlamda da önemli bir ağaç" diye konuştu.

aw815337-01.jpg



Bakan Yerlikaya: "5-6 yıl içinde Konya’nın 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağına inanıyorum"

Trafikteki yumruklu saldırı: Şüpheli olay tarihinde tutuklandı

Bakan Yumaklı: "Mesele sadece hayatımızı daha iyi idame ettirmek değil, gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakma meselesi"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Bakan Bolat: "Enflasyonda son 48 ayın en düşük rakamlarına geldik"

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a desteklerinden dolayı plaket

Edirne’de dairede çıkan yangın çatıya sıçradı

ABD’de havaalanına iniş yapan özel jet düştü

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğine seçildi

Kayseri’de masa sandalye atölyesinde yangın

NATO Genel Sekreteri Rutte: "ABD, Macaristan, Slovakya; Ukrayna’nın NATO’ya girişini engelleyen ülkeler"

Kamyonun çarptığı 6 yaşındaki bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Hekimsen’den "sağlık harcamaları" ve "muayene süreleri" açıklaması

Trafikte tartıştığı sürücüye yumruk attı, o anlar kamerada

Okan Buruk’tan kupa rotasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Filistin halkının yanında eğilmeden, bükülmeden dimdik duruyoruz"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 0 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç devam ediyor)

Restore edilerek korunan 222 yıllık konağa ödül

Korozyona uğrayan köprü yıkılıyor

Tırla çarpışan Tofaş ikiye bölündü

Uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan ünlüler serbest bırakıldı

Kırklareli’nde özel harekat destekli uyuşturucu operasyonu

Siirt’te kurt boş havuza düştü

Ziraat Türkiye Kupası: Gençlerbirliği: 3 - Bodrum FK: 2

Bilal Erdoğan: "Suriye’nin müreffeh, stabil bir ülke olması bölge barışı için çok önemlidir"

Isparta’da otomobille motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Otobüste kavga: Şoför ve kadın yolcu birbirlerine saldırdı

(Düzeltme) Sındırgı’da dev turna balığı yakalandı

İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 85’e ulaştı

Uyuşturucudan gözaltına alınan ünlüler sağlık kontrolünden geçirildi

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.