'Esed rejimi güçleri ve Rusya İdlib'deki sızma girişimlerini artırdı'

Suriye Milli Ordusu çatısı altındaki Nasır Ordusunun saha komutanlarından Ebu Muhammed, Beşşar Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın son dönemde İdlib'deki sızma girişimi ve saldırılarını artırdığını söyledi.

Ebu Muhammed,  rejim güçlerinin, Rus Özel Kuvvetlerinin katılımıyla, Lazkiye kırsalının yani sıra Cebal el-Zaviye ekseni ve Hama'nın Gab Ovası cephe hatlarına sızma girişimlerini arttırdığını kaydetti. 

Operasyon odasına Esad rejimi ve Rus Özel Kuvvetlerinin ortak operasyon düzenlediği bilgisinin geldiğini anlatan Ebu Muhammed, ardından çatışmaların başladığını aktardı.

Ebu Muhammed, gece saatlerinde, Esed rejimi güçleri ve Rus Özel Kuvvetlerinin, Hama'nın Gab Ovası kırsalındaki Enkavi cephe hattındaki SMO mevzilerine sızma operasyonu düzenlediğini ifade ederek "Biri üsteğmen olmak üzere 6 rejim unsuru öldürüldü, Rus askerlerden de yaralı bilgisi var." diye konuştu.

Esed rejimİ güçleri ve İran destekli terörist grupların ateşkesi ihlal ederek sivil yerleşimlere saldırılarını artırdığına vurgu yapan Ebu Muhammed, "Rejim güçleri ve Rusya, bölgeyi kaosa sürüklemeyi amaçlıyor." dedi.

Sızma girişimleri

Rus Özel Kuvvetleri ve Esed rejimi, İdlib'in güneyindeki Hama'nın Gab Ovası kırsalındaki Enkavi hattındaki Suriye Milli Ordusu (SMO) mevzilerine, gece geç saatlerde sızma harekatı düzenlemişti.

SMO'nun sızma girişimini fark ederek karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada çok sayıda kayıp veren rejim güçleri çekilmişti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ateşkes anlaşması ihlal eden Rus Özel Kuvvetlerinin 11 Ocak'ta da Enkavi hattında düzenlediği sızma harekatında 12 SMO askeri hayatını kaybetmişti.

Rus güçleri, bu tür operasyonlarda ilk aşamada silahlı insansız hava araçları (SİHA), ardından aydınlatıcı bombayla saldırıyor. Sonraki aşamada keskin nişancılara başvuran Rus kuvvetleri, ısı güdümlü silahlar da kullanıyor.

Sızma girişimleri, muhalif ve rejim karşıtı silahlı gruplara kayıp verdirmeyi hedefliyor ancak Rus güçleri de bu saldırılarda zaman zaman kayıp vererek geri çekiliyor.

Öte yandan, Esed rejimi güçlerinin İdlib'in Eriha ilçesine dün düzenledikleri yoğun topçu saldırılarında 2 sivil ölmüştü.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat sağlandı.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

AA



Karayolunda durumlarından şüphelenilen şahıslarda kaçak parfüm ele geçirildi

Pınarbaşı’da CHP meclis üyesi adayına yönelik saldırının sanıkları hakim karşısında

Hafif ticari araç sürüye daldı, 10’dan fazla koyun telef oldu

OKA’dan Samsun’da kalkınma odaklı toplantı: 2026 destek programları görüşüldü

Uygulama noktasında uyuşturucu darbesi: 30 milyon TL’lik uyuşturucuyla yakalandı

Kayseri’de kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 2 şahıs yakalandı

Palmiye Sitesi davasında karar: 10 sanığa hapis, 4 sanığa beraat

Uyuşturucu davasında ceza yağdı

Bursa’daki aynı evde baba-kızın ölümündeki sır perdesi aralandı

Çocukların maçında kadın hakeme saldıran antrenör tutuklandı

AB’deki Doğu Kanadı ülkeleri ilk kez zirve düzenledi

İki ayrı uyuşturucu davasında 3 sanığa hapis cezası

Alacak verecek meselesinde ağabeyini vuran sanık yeniden hakim karşısında

Sındırgı’da "Yerli Malı Haftası" tarhana ve keşkekle şenlendi

Bursa’da vinçten düşen iş makinesi paniğe neden oldu

Bursa’da 2 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Gaziantep’te tepki çeken görüntü: Çocuk işçiye inşaat alanında darp

Yeşilay Genel Başkanı Dinç: "Bağımlılıkla mücadelede en önemli tedavi yöntemi zorunlu tedavidir"

Edirne’de motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği feci kaza kamerada

Kastamonu’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesine yeni başhekim

Enes Çelik’ten Somaspor galibiyeti sonrası sert çıkış

Körfez Ticaret Odası’nda "3. Sektör ve Öğrenci Kariyer Buluşması"

Malatya’da ‘akran zorbalığı’ haberlerine velilerden tepki

Dükkan sahibini bıçaklayan kiracı ve arkadaşı adliyeye sevk edildi

Konya’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Muş’ta 1 milyon 820 bin TL’lik sahte ürün ele geçirildi

Iğdır’da 26 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Liverpool şampiyonluk kutlamalarına dalan sürücüye 21 yıl 6 ay hapis

Öğrencilerden öğretmene şiddete sendikalardan tepki

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.