Tarih: 29.08.2012 15:38

Ergün: Türkiye'nin en büyük sorunu terördür

Facebook Twitter Linked-in

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yaşanan terör olayları ve Suriye ile ilişkilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Ergün, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Toplantısına katılmak için Kocaeli'ye geldi. Toplantıya Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOTO Başkanı Halil İbrahim Keleş ve oda üyeleri katıldı.

 

Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin en önemli ekonomik sorununun cari açık, en önemli siyasi sorunun da terör olduğunu söyledi. Vatandaşların haklarıyla terör meselesini birbirinden ayırdıklarını anlatan Ergün, şöyle konuştu: "Bir ülkede herşey güllük gülistanlık olsa da terör olabilir. Çok demokrasi var onun için terör oluyor. Çok hukuk var onun için terör oluyor. Yok. Başkaca nedenleri de olabilir. Dolayısıyla demokrasiden hukuktan, insan haklarından taviz vermeyi gerektirecek bir durum yok. Tam ve kamil bir demokrasi ama tam ve kamil bir terörle mücadele. Her ikisinin de tam ve kamil yapılması halinde çözülebilir"

 

Sözlerine, "Dünya arzu ettiğimiz kadar pir-i pak bir dünya değil etrafımızda öyle" diyerek devam eden Ergün, şöyle konuştu: "Biz etrafımızda kaos olmasın diye büyük çaba harcadık. 2003 yılında Irak'ın işgali sırasında çok ciddi bir mekik diplomasisi yaşadık. Şunu ikna etmeye çalıştık. Irak'ın işgaliyle varılacak bir nokta yok. Saddam Hüseyin gidebilir ama pandoranın kutusunu açarsan içinden çıkılamaz bir hale gelir. Saddam Hüseyin gitti istikrar barış geldi mi? Kaos Irak için geniş bir bölge için oradan kaynaklı kaotik ortam devam ediyor. Onun için o koşuşturmayı yapmadan olmazdı. Mutlaka ikna etmeye çalışmamız lazımdı. İkna edemedik tablo ortadadır."

 

Bakan Ergün, aynı şekilde Suriye'yi de ikna etmeye çalıştıklarının altını çizerek şunları söyledi: "Bizim Esad'la, ailesiyle ilişkilerimiz babasından sonra komşumuz iyi olsun halk size destek veriyor biz de size destek verelim yapılması gereken reformları yapın, biz de sizi destekleyelim hep bu istikamette Suriye'yle ilişkilerimiz oldu. Yanlış mı oldu peki? Bunu yapmak için dostluk kurmanın nesi yanlış? Diyorlar ki 'Onlarla can ciğer kuzu sarmasıydınız ailece gidip geliyordunuz' evet bunun için gidip geliyorduk buna ikna etmeye çalışıyorduk. Ama ne oldu; bizim sözümüzü dinlemek yerine başkasının sözünü dinlemeyi tercih ettiler. Şimdi tablo vahim" 

 

Geçmişte Irak'ta şimdi Suriye'de yaşananların Türkiye'ye terör olarak yansımaları olduğunu belirten Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle ortamlarda örgütlerin eli kolu daha boş oluyor. Daha çok silah, patlayıcı, mühimmat bulabiliyorlar. Biraz da destekleniyorlar. Bugün Türkiye'nin terörle mücadelesi sadece terör örgütüyle mücadelesi değildir. Bunu hafife almak olur. Birçok uluslararası ve istihbarat ve güç odaklarıyla mücadelesidir. Terör; devlete ve halka yanlış yaptırmak isteyebilir. Yanlışa sevk etmek onun en büyük arzusudur."

 

Son olarak Gaziantep'te yaşanan terör olayına değinen Ergün, şunları söyledi: "Gaziantep'te cenazede aynı safta yer aldık. Hayatını kaybedenler için aynı safta yer almaktan daha önemli birşey var. Yaşayanlar için aynı safta yer aldık. Hayatını kaybedenler için aynı safta yer almak en kolayı. Problemlerin çözümü için aynı safta yer aldık" Bakan Ergün, konuşmasının ardından Kocaeli Ticaret Odası'ndan ayrıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —