Tarih: 10.10.2018 13:39

Erdoğan'dan Afrika'ya milli para çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuştu.

Konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Kıtadaki kardeşlerimiz için büyük önem arz eden en az gelişmiş ülkeler konferansının dördüncüsüne ev sahipliği yaptık. Ve tarihte ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi yine ülkemizde gerçekleştirildi.

Bu zirveler sonrasında tarımdan sağlığa farklı alanlarla birçok toplantının düzenlenmesini sağladık. DEAŞ, Boko Haram gibi terör örgütlerinin faaliyetlerinin arttığı dönemlerde yine ülkemizde toplantılar icra ettik. Askeri işbirliklerinden, öğrenci burslarına kadar oldukça geniş bir yelpazede işbirliğimizi derinleştirmeye çalıştık. "

"Kıtadaki varlığımızı yaygınlaştırdık"

"Dünyadaki en büyük temsilciği Afrika'da açtık. Kıtadaki varlığımızı yaygınlaştırdık. 11 ülkede 12 müşavirimiz var iken 26 ülkede 37 müşavirimiz var.

15 yıl önce sadece belli bölgelerde, alanlarda görünür olan Türkiye, bugün dünyanın en yaygın diplomatik temsilciklerine sahip. Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali'ye açtık.

2011'den bu yana Somali'de hayata geçirdiğimiz projeler, kıtaya bakışımızı göstermektedir.

Kıta ile ticaretimiz 2017 yılında 20.6 milyar dolara yükseldi. Afrika'da her ülkede diplomatik temsilcimiz olacak.

"Macaristan'la ortak yatırım"

Afrika'da Macaristan'la ortak yatırım yapacağız.

"İsrail yönetiminin zulmüne Türkiye ile birlikte siz karşı durdunuz"

İsrail yönetiminin Kudüs'e yönelik şiddeti, zulmü arttıkça buna en büyük tepkiyi Türkiye ile beraber Afrika ülkeleri gösterdi. Bunun için de ayrıca sizlere teşekkür ediyoruz.

"Afrika'nın altınları, elmasları, platinleri ne oldu?"

Afrika'nın altınları ne oldu? Elmasları ne oldu? Yıllar yılı bunu yaptılar. Hep gelişleri sömürmek için oldu. Biz kazanıyoruz Afrika da kazansın demediler. Enerji santrali konusunda kendilerinin yıllardır kullandığı teknolojiye sahip olmanızı hiç arzu etmediler. Etmezler.

Medeni ülkeler

Yine bunların talebi, tüm dünyanın 5 ülkenin iki dudağı arasında olan düzeni kabul etmenizdir. Afrika ülkeleri asla hak etmedikleri bir muameleyle karşı karşıya bırakıldı. Afrikalı kardeşlerimiz Ruanda'da 10 binler 100 binler öldürülmedi mi? Bunun hesabını soran var mı? Onlara sorarsanız Ruanda'ya gelenler bu katliamı yapanlar en modern en medeni insanları!

Pek çok ülke darbecileri bağrına basarken Afrika Birliği tavrını hep demokrasiden ve hukuktan yana koydu.

Ticaretimizi döviz kurunun geterdiği risklerden kurtarmak istiyoruz. Yerli ve milli parayla gelin ortak iş yapalım. Ülkemizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım." (Yeni Şafak)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —