Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Klonbiyotek Biyoteknoloji kurucu üyesi ve Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, buzağı...

Klonbiyotek Biyoteknoloji kurucu üyesi ve Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, buzağı ishali hastalığına ilişkin yaptıkları çalışmalarda hem erken tanı koyacak hem de bu işlemi kısa sürede tamamlayarak veteriner hekimini en doğru şekilde yönlendirecek erken tanı prototipi hakkında bilgiler verdi.

Buzağı ishalinin hayvancılar için büyük problem oluşturduğunun ve beraberinde çok fazla kayıpları getirdiğinin altını çizen Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, "Klonbiyotek Biyoteknoloji A.Ş olarak, TÜBİTAK 1512 sermaye desteği kapsamında kurulduk. Bu proje kapsamında, ülkemizin önemli bir problemi olan buzağı ishali ve sebep olan etkenleri, doğru ve hasta başındayken teşhis edebilecek bir kit geliştirme amacıyla şirketimiz kuruldu. Bu amaçla, önemli bir problem olan buzağı ishali ve bu hastalığın beraberinde getirdiği kayıpları minimize etmek ve ülkemizin bu teşhis kitleri noktasında herhangi bir üretimi söz konusu değil. Bu bağlamda, ülkemizin dışa bağımlılığı azaltmak bağlamında da çalışmalar gerçekleştirdik" dedi.

Yerli ve mili imkanlar dahilinde bu projenin, hem ülke ekonomisine hem de ülke hayvancılığının gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını söyleyen Doktora Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgemizdeki bu hastalığın görüldüğü yerlerden örnekler toplandı ve örneklerden farklı 4 örnek izole edilerek, daha sonrasında bu etkenlere karşı antikorlar geliştirilmek suretiyle de hızlı teşhis kiti geliştirme süreci tamamlanmış oldu. Ürünümüz, hali hazırda geliştirilmiş durumda ve bu ürüne de Erciyes Teknopark tarafından kurulan ERBAN Melek Yatırım Ağı yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırım sonrasında da, 2019 yılı içerisinde seri üretime geçmek ve öncelikli olarak buzağı ishali ve bu hastalığa sebep olacak etkenleri teşhis edecek kitleri ortaya koymak, sonrasında da yerli ve milli imkanlar dahilinde ülkemizin ihtiyacı olan diğer hızlı tanı kitlerini üretmeyi amaçlıyoruz. Bu noktadan hareketle de, hem ülke ekonomisine hem de ülke hayvancılığının gelişmesine de katkılar sağlamayı amaçlıyoruz."

Doğru tedavi protokolü uygulamada da veteriner hekimin işini oldukça kolaylaştıracağını belirten Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Doktora Öğretim Üyesi İbrahim Sözdutmaz, "Prototip aşamasını geliştirmiş olduğumuz hızlı tanı kiti ile buzağı ishallerinin en büyük sebepleri olan etkenleri aynı an da tanıyabilecek ve tek bir hayvandan alınacak dışkı örneğini kite koymak sureti ile kısa bir süre içerisinde etkeni hızlı bir şekilde tanıyabilecek ve o anda da veteriner hekimin doğru bir tedavi protokolü uygulamasını kolaylaştırmış olacağız" dedi.

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma

Erciyes Üniversitesinden Hayvancılığın Geleceği İçin Büyük Çalışma



UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 1 - Samsunspor: 0 (İlk yarı)

Zeytinburnu’nda binanın çatısından kopan parçalar araçları hurdaya çevirdi

Mudanya Yazaki işçilerinden MESS’in düşük zam teklifine çatal-kaşıklı protesto

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü

Demre’de coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünler festivalde tanıtıldı

Bodrum’da kaçak göçmen çetesi çökertildi: 3 tutuklama

Bağcılar’da iş yerine silahlı saldırı

Trump: "Ukrayna zaman harcadıkça Rusya fikrini değiştiriyor"

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 0 - Samsunspor: 0 (Maç devam ediyor)

Bu yıl ıhlamur değer kazandı

Siirt’te 3 buçuk ayda 54 büyükbaş hayvanı telef olan besicinin zararı 8 milyon lirayı buldu

BM Güvenlik Konseyi, ’ABD-Venezuela gerilimi’ gündemiyle 23 Aralık’ta acil toplantı kararı aldı

Milyonlarca liralık "sahte gönül ilişkisi" oyununu jandarma bozdu

Açık unutulan tüp paniğe sebep oldu

Cemevinde korku dolu anlar: Elektrik panosu patladı

Ahmed Kutucu bu sezon ilk golünü attı

Galatasaray, Türkiye Kupası’na galibiyetle başladı

Galatasaray kupada Başakşehir’i ilk kez yendi

Yaylada mahsur kalan vatandaşların belediye ekipleri kurtardı

Yalova’da minibüs park edildiği sırada alevlere teslim oldu

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (Maç sonucu)

Bakan Yerlikaya: "5-6 yıl içinde Konya’nın 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağına inanıyorum"

Trafikteki yumruklu saldırı: Şüpheli olay tarihinde tutuklandı

Bakan Yumaklı: "Mesele sadece hayatımızı daha iyi idame ettirmek değil, gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakma meselesi"

Ziraat Türkiye Kupası: Galatasaray: 1 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Bakan Bolat: "Enflasyonda son 48 ayın en düşük rakamlarına geldik"

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a desteklerinden dolayı plaket

Edirne’de dairede çıkan yangın çatıya sıçradı

ABD’de havaalanına iniş yapan özel jet düştü

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğine seçildi

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.