Tarih: 25.05.2018 13:01

Endüstriyel Fotoğrafçılık Nedir ?

Facebook Twitter Linked-in

Bu durumda işin içerisine “insan yararı” faktörü girmesi durumu bambaşka bir boyuta taşımaktadır. Çünkü insanı insan kılan en güçlü olgu olan "iletişim" konusu devreye girmektedir.

 

Tabi bize düşen iletişimi tüm branşlarıyla ele almak değil bizim asli konumuz olan “Görsel İletişim” konusuna yoğunlaşıp ve bunu daha da merkeze indirerek “Fotoğraf sanatı/zanaatine” yönelmektir.

 

Biz endüstriyel fotoğrafçı olarak, endüstri zincirinin halkalarından birisiyiz. İçerisinde bulunduğumuz İletişim Çağını düşündüğümüzde bizsiz bir endüstri düşünülemez.

Çünkü insanların haberdar olmadığı endüstriyel bir ürün yada yaşama katkı sağlayacak bir hizmet henüz başlamadan üretici yada sağlayıcısını bitirmeye/batırmaya mahkumdur.

Ulaşılmak istenilen nihayi tüketici insan olduğuna göre “insanları bu ürün yada hizmetten haberdar etmek gereklidir.

 

İnternet/sosyal medya, broşürler, bilboardlar ve benzeri iletişim araçları ile tüm potansiyel kitlemizi hatta belki daha fazlasını haberdar edebiliyoruz. İşte bu tam anlamıyla mükemmel bir şey!

Fakat 22 yıllık mesleki tecrübemizle çok iyi biliyoruz ki bu bir üretici için söylemesi kolay ama yapması bi o kadar çetrefilli bir konu !

 

Çünkü üretmek sancılı bir süreçtir. Kolay olmaz, olsa herkes yapardı dolayısıyla ihtiyaç olmazdı. Yani zor, hele işini iyi yapmak için canını dişine takanlar için çok zor. Gecenizi gündüzünüze katar emek verirsiniz “gözünüzün nuru” olur ürettikleriniz ve istersiniz ki tüketici bunu bilerek alıp kullansın yada fayda sağlasın ne de olsa “marifet iltifata tabidir.”

 

Burada devreye “Endüstriyel Fotoğrafçı” girmektedir. Aynen üretim yada hizmet sektöründe bir iş veren gibi düşünen, üretimin sancılarına yüzlerce hatta binlerce defa şahit olmuş, üretime katkının ülkesine katkı olduğu bilinç ve sorumlulukla sanat yapmak için zanaat aşamasının bütün kurallarını özümsemiş, Usta-Çırak ilişkisinin kaynağından beslenmiş eğitimli bir fotoğrafçı (yani olması gereken).

 

Peki endüstriyel fotoğrafçı sadece isminden de anlaşılacağı yada şöyle diyelim zihinlerde ilk canlandığı gibi sadece demir, çelik, sac, kaynak işleri mi çeker? Asla !

Endüstriyel fotoğrafçı üretimi ve hizmeti yapılan herşey ve herkes için kamera arkasına geçer.

Bir endüstriyel fotoğrafçı yemek fotoğrafçısı, moda fotoğrafçısı, otomotiv fotoğrafçısı, portre fotoğrafçısı, mimari fotoğrafçı, still life fotoğrafçısı, reklam fotoğrafçısı yada tanıtım fotoğrafçı olarak karşımıza çıkacaktır.

Çünkü tekstil ürünlerinin, yiyeceklerin, binaların, ağar sanayi ürünlerinin üretimi bir "endüstridir" ve en önemlisi bu endüstriyel döngüde insan tüm bu işlerin başında yada sergilenmesinde yer alan baş rol oyuncusu olarak fotoğraflanılmalıdır.

 

Edindiği bilgi ve tecrübe ile endüstriyel fotoğrafçı cam, metal, seramik, sıvı yada binalar olsun cisimlerin yüzeylerini, heybetli bakış açılarını bilir. Bir portrenin bakış gücünü ortaya çıkaracak ışığı ve hatta gerektiğinde herşeyiyle çok güzel bir modelin en zayıf tarafı olan kollarını en estetik açıyla şekillendirip sunmayı bilir.

 

Çünkü "Endüstriyel fotoğrafçı hayatın tam merkezindedir."

Yediğiniz, içtiğiniz, gördüğünüz, dokunduğunuz hatta size heyecan veren herşeyin fotoğrafı

bir "Endüstriyel fotoğrafçının gözünden/objektifinden yansımalardır.”

Gebze Endüstriyel fotoğrafçı :Cengiz Yanık




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —