Tarih: 24.02.2012 15:21

Emekli olduktan sonra araştırmacı oldu!

Facebook Twitter Linked-in

Hasan Demirbaş, emekli olduktan sonra 10 yıldır köyünün soy ağacı araştırmaya başladığını söyledi."M.Ö. 330 ve 327 yıllarında "Kalaç Türkleri"nin yani Halaç Türkleri Büyük İskender'in 'Saka Türkleri Hakanı Şu' ile karşılaştığında tarih sahnesine çıktı. Büyük İskender'i Asya Seferinde ilk kez durduran Türkler olarak bilinen "Kalaç Türkleri"nin yani Halaç Türklerinin Doğu Türkistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran taraflarında büyük devletler ve medeniyetler kurduklarını biliyoruz." diyen emekli zabıt kâtibi Hasan Demirbaş, Kalaç Türklerinin yani Halaç Türklerinin adını taşıdığı Halaçlar köyünün ve ailesinin tarihteki köklerini ve akrabalarını aradığını söyledi.

 

 

"M.S. 603 yıllarında İran'ın doğusu ve Soğdiana bölgesinde kurulan "Pencikent Devleti'nin Halaç Türkleri tarafından kurulduğu, 1296 - 1316 yılları arasında Hindistan'ın Yeni Delhi şehrinde kurulan "Alaeddin Muhammed Halaçi Devleti"nin belgelerini buldum" diyen Demirbaş, "Ben, şimdi bu devletin bayrağını buldum ama tarihçilere doğrulatamadım" dedi.

 

 

Türkiye'nin Aydın, Bolu gibi Anadolu'nun birçok yerinde Kalaç, Halaç veya Havran'daki gibi Hallaçlar köylerinin bulunduğunu biliyorum diyen Hasan Demirbaş, Doğubeyazıt'ın Kalaç köyüne gidip köylülerle görüştüğünü ve kendisini misafir edip, çok sıcak karşıladılar ve mutlu olduklarını ifade etti. Demirbaş, bu konudaki topladığı araştırmaları bir kitap haline getirip 'Türkiye'deki Hallaç Türkleri" adlı kitabı yakında bastırmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —