Tarih: 31.12.2018 09:58

Eller tetikte, emir bekliyorlar

Facebook Twitter Linked-in

 

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Münbiç'e harekât için hazırlıklarını neredeyse tamamladı. Beşşar Esed rejimiyle terör örgütü PKK'nın ortaklaşa sergilediği bayrak çekme oyununa karşı Münbiç'i kuşatmaya hız veren Mehmetçik ve muhalifler, rejim hattına da birlik yaydı. Bu kararlı adımlar karşısında rejim ise Münbiç batısındaki Arime'den daha güneye çekildi.

ÖSO Sözcüsü Yusuf Hamud, hazırlıkların tamamlandığını, harekâta başlamak için emir beklediklerini söyledi. Hamud, rejim ile PKK arasındaki bayrak çekme tiyatrosunu yakından izlediklerini ifade ederek, "Rejim, askerî olarak bir şey yapamayacağını bildiği için hileye başvurdu. Şehirde bir grup Şebbiha birkaç noktada rejim bayrağı gösterdi ancak rejim iflasta, bunlar son çabaları" dedi. Öte yandan Fırat Kalkanı bölgesinin Münbiç'e bakan kesimlerinde konuşlanan ÖSO'ya Türkmendağı'ndan destek geldi. Lazkiye kırsalındaki Türkmen muhalifler, harekâta katılmak üzere Münbiç sınırına yerleşti.

HAREKÂT HEMEN BAŞLAMALI

ABD askerlerinin halen çıkmadığı ve 7 bine yakın PKK'lı teröristin bulunduğu Münbiç'te ise tedirginlik sürüyor. PKK ve rejim cephesinin devir-teslim tiyatrosu bölge halkını paniğe sevk etti. Sivil kıyafetlerle Münbiç'e sızan Esed bağlı Şebbiha milisleri Türkiye ve ÖSO'ya destek verenlere baskı uygulamaya başladı. Şehrin güneyinde iki aşirete zorla Türkiye karşıtı gösteri yaptırıldı. Yaşananlar sonrası bir açıklama yayınlayan Azez merkezli Suriye Aşiretleri Yüksek Konseyi, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu Münbiç harekâtını acilen başlatmalı" çağrısında bulundu. PKK işgali altındaki bölgelerin temizlenmesi ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayan Konsey, "Halkı Esed rejiminden ve PKK'nın yıkım ve hırsızlığından koruyun" açıklaması yaptı. Suriye Aşiretleri Yüksek Konseyi, birkaç gün önce Şam'da büyükelçilik açan Birleşik Arap Emirlikleri'ne de tepki gösterdi. Konsey, BAE'nin rejimle diplomatik ilişkilerini tekrar başlatmasını, Arap Birliği Meclisi'nin Suriye Devrimini destekleyen kararlarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

EL MUHABERAT KAHİRE’DE

BAE Şam'da büyükelçilik açarken darbeci Sisi yönetimindeki Mısır da ilginç bir ziyarete ev sahipliği yaptı. Esed'in istihbarat servisi El Muhaberat'ın başındaki Ali Memlük, Kahire'ye gelerek Mısır istihbarat yetkilileriyle biraraya geldi. Suriye'de ABD'ye bağlı 'sömürge valisi' Brett McGurk'ün, Trump'ın çekilme kararı sonrası geçtiğimiz günlerde istifasının ardından onun misyonunu Ortadoğu'nun kiralık katili olarak bilinen Filistinli Muhammed Dahlan'ın üstlendiği biliniyor. Esed'in adamı Ali Memlük'ün Kahire'ye son ziyaretinin de Dahlan organizesinde gerçekleştiği belirtiliyor.

BİRER İKİŞER ÖLÜYORLAR

Terör örgütünün Kandil kadrosundan isimler Suriye'nin kuzeyinde 'faili meçhûl' saldırılar sonucu birer ikişer ölüyor. Deyrizor, Münbiç ve Haseke bölgelerinde düzenlenen keskin nişancı tüfekli ya da bombalı saldırılarda son 24 saatte etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısı 9 oldu. Münbiç'teki bombalı eylem sonrası ölen isimler arasında PKK/PYD'nin buradaki sözde 'sağlık bakanı' Doktor Meşhed de bulunuyor. Yine PKK elebaşılarından 'Halim' isimli terörist de Doktor Meşhed'le birlikte etkisiz hale getirildi. Münbiç'te bombalı araç saldırısıyla öldürülen bir diğer terörist ise Raco doğumlu PKK elebaşılarından Muhammet Hanan. Hanan'ın dışında PKK yöneticilerinden Cevan Halo ise Haseke-Muşeyrife'de öldürüldü.

HEM BATI HEM DOĞU

Türkiye'nin birçok bölgesinden Suriye'ye askeri sevkiyatlar sürüyor. Dün Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'da görüntülenen TIR'ların çoğunlukla Fırtına obüsüyle yüklü olması dikkat çekti. İçerisinde tanklar da bulunan taşıyıcı araçlardan bir kısmı Mardin'in Nusaybin ilçesine sevk edildi. Nusaybin'den yola çıkan 50 adet Kirpi'nin ise Şanlıurfa istikametine yöneldiği gözlendi. Son 2 haftadır yoğunlaşan askeri intikaller, Türkiye'nin sadece Fırat batısındaki Münbiç'i değil, Fırat'ın doğusunu da geniş kapsamlı operasyonlarla teröristlerden temizleme kararlılığını ortaya koyuyor.

Haber7




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —