Tarih: 31.07.2015 09:34

Elektrikte tarihi rekoru kırıldı

Facebook Twitter Linked-in

Artan talebin karşılanması için doğalgaz santralleri devreye girerken elektrik birim fiyatları da 12 kuruştan 20 kuruşa çıktı. Tüketim rekorunun kırıldığı önceki gün gazın elektrik üretimindeki payı yüzde 40'a çıkarken suyun payı yüzde 30'a geriledi.Aşırı sıcaklar, elektrik tüketiminde Cumhuriyet tarihi rekoru kırdırdı. Resmi verilere göre 28 Temmuz'da günlük elektrik tüketimi 855 milyon 857 bin kilovatsaate (kWh) çıktı. Bu rakam 92 yıllık Cumhuriyet tarihinin tüketim rekoru oldu. Daha önceki rekor, geçen yıl ağustosta 831 milyon kWh ile kırılmıştı.

Enerji yönetimi, sıcakların devam edecek olması nedeniyle bu hafta içinde yeni rekor bekliyor. Tüketimdeki artışla elektriğin alınıp satıldığı ve serbest piyasa olarak bilinen PMUM'da da birim fiyatlar yükselmeye başladı. Son zamanlarda 12 kuruşa kadar düşen fiyatlar, talep artışıyla 20 kuruşu geçti. Türkiye, son aylarda elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını hidroelektrik (HES) santrallerinden karşılıyordu. Ancak havaların aşırı sıcak gitmesi üzerine sularda yaşanan azalmaya paralel HES üretimi yüzde 30'a geriledi. Aşırı talep, uzun bir aradan sonra tekrar doğalgaz santrallerinin devreye alınmasına neden oldu. Tüketim rekorunun kırıldığı önceki gün gazın elektrik üretimindeki payı yüzde 40'a çıkarken suyun payı yüzde 30'a geriledi. Geri kalan üretim ise, ithal-yerli kömür, rüzgâr ve jeotermal kaynaklardan karşılandı. Elektrik tüketiminin rekor kırdığı 28 Temmuz'da özel santraller tam kapasite çalışmaya başladı.

Türkiye Elektrik Üretim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre tüketimin tavan yaptığı gün elektrik üretiminin kuruluşlara göre dağılımında yüzde 55,8 pay ile serbest üretim şirketleri ilk sırada yer aldı. Kamu toplamı (EÜAŞ+Bağlı ortaklıklar) yüzde 23,2 paya sahip olurken diğer üretim yapan kuruluşlar ve payları şöyle oldu: Yap-işlet-devret (YİD) santralleri yüzde 14,9; yap-işlet (Yİ) santralleri 14,9; işletme hakkı devri (İHD) santralleri 1,4. Özel setörün üretimdeki toplam payı 76,8 oldu.

Enerji yönetiminin HES'lere ağırlık vermesiyle zora düşen özel doğalgaz santralleri de, artan talep nedeniyle üretime geçerek rahat bir nefes aldı. Doğalgaz santralleri, mayıs-haziran döneminde çalışmayarak veya zararına üretimle zor bir süreç yaşamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —