Tarih: 27.06.2014 12:38

"Elektrikte 'sabit ücret' uygulanmamalı"

Facebook Twitter Linked-in

Ünal, TBMM gündeminde bulunan ve elektrik dağıtım sistemindeki kayıpların azaltılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını değerlendirdi.Elektrikte asgari tüketim uygulamasıyla yürürlüğe konulması hedeflenen "sabit ücrete", tüketicinin tepki göstereceğini ileri süren Ünal, tasarıdaki amacın kayıp kaçak oranının bir şekilde dengelenmesini sağlamak olduğunu söyledi. Ünal, "Ben, oyunun kuralının menfi ya da müspet, fark etmez, sonradan değişmesine karşıyım" dedi.

 

Ünal, elektrikte sabit telefonlardaki gibi bir ücret alınmasının düşünüldüğüne dikkati çekerek, "Elektrikte sabit ücret uygulanmamalı. Telekomünikasyondaki modelden yola çıkarak bunu yapıyorlar. Bu denendi. Bence o bölgede sabit ücret uygulaması dağıtım şirketine sempatiden çok antipati getirir. Kaş yapayım derken göz çıkarabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Elektrikte sabit ücret uygulamasının sadece bir bölgeye has yapılmasını da doğru bulmadığını belirten Ünal, şöyle devam etti:"Sabit ücret sadece bir bölgeye özel olmayacak, her bölge aynı şekilde ödeyecek. Kilovatsaate vurduğunuz zaman bugün İstanbul'da yüzde 1-2 kayıp kaçak oranı olsun, o bölgede (Güneydoğu) yüzde 50 olsun, aşağı yukarı tüketim bazında aynısı olur. Ben, bir sünger çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Ondan sonra her şeyi yapabilirsiniz. Kimsenin orada da size itiraz edecek noktası olmaz.

 

Çözüm önerim, bundan önceki borçlar silinmeli. Çeşitli yöntemleri var. Uzun dönemli birtarifeye yansıtma yaparsınız. Uzun vadeli bir finansman af programı gibi. 'Biz sana bunu da yaptık, sen bunu da yapmıyorsun' deme hakkın olur. Her yerin hassasiyeti var. Asıl en sonunda bölgesel tarifeye geçilmesi, dağıtımlara göre tarifeler gerekiyor."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2013'te Türkiye'de ortalama kayıp kaçak oranı yüzde 14-15, Dicle Elektrik firmasının sorumluluk bölgesinde kayıp kaçak oranı yüzde 75.03, Van Gölü Elektrik bölgesinde ise yüzde 65.84 seviyelerinde gerçekleşti.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —