google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15402,29%0,96
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,28% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6404,34% 0,17
  • Ç. ALTIN

    10417,44% 0,68

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

ASAYİŞ 16.01.2026 21:05:34 0
Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle
Ekvador Savunma Bakanlığı, ülkedeki organize suç örgütleriyle mücadele kapsamında ülke tarihindeki en büyük faaliyet olarak nitelendirilen "Bütüncül Hücum" operasyonun başlatıldığını bildirerek Guayas, Manabi ve Los Rios eyaletlerinde yaklaşık 10 bin askerin görevlendirildiğini açıkladı.
Ekvador hükümeti, organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında ülke tarihindeki en büyük adımı atarak, "Bütüncül Hücum" operasyonunu duyurdu. Ekvador Savunma Bakamı Gian Carlo Loffredo, ülkede şiddet suçlarından en çok etkilenen Guayas, Manabi ve Los Rios kıyı eyaletlerine yaklaşık 10 bin asker sevk edildiğini bildirdi. Ekvador Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ulusal güvenlik bloğunun tamamımın süresiz olarak Guayas’a konuşlandırılacağı ve operasyonların eyalet başkenti Guayaquil’den koordine edileceği bildirildi. Bakanlığın açıklamasında, güvenlik güçlerinin eyalet genelindeki yüksek riskli bölgelerde faaliyet gösteren suç gruplarına karşı doğrudan ve kesintisiz saldırı operasyonları gerçekleştireceği vurgulanırken, "Ekvadorlu ailelerin güvenliğini tehlikeye atan herkes için ya hapishane ya cehennem" ifadeleri kullanıldı.
Ekvadorlu yetkililer, ülkedeki organize suçun artık yalnızca ulusal bir sorun olmadığını, uluslararası koordinasyon gerektiren ve ülke sınırlarının ötesinde güvenlik sorunları teşkil eden bir durum haline geldiğini savunuyor.

Olağanüstü hal ilan edilmişti
Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, suç oranlarındaki artışın ülkede ciddi iç karışıklığa yol açması nedeniyle bu ay başında Guayas dahil olmak üzere ülkedeki 9 eyalet ve 3 belediyede 60 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

İç silahlı çatışma durumu
Noboa, 9 Ocak 2024 tarihinde ülkedeki organize suç gruplarının artan şiddetine müdahale kapsamında ülkede iç silahlı çatışma durumunun varlığını teyit eden bir kararname yayınlamıştı. Aynı gün hükümet, 22 suç yapılanmasını "terörist örgüt ve devlet dışı silahlı aktör" olarak tanımlamış ve silahlı kuvvetler ile polisin, yasal çerçeve içinde bu tehditleri etkisiz hale getirmek üzere ortak hareket etmesine yetki vermişti. Söz konusu uygulama, kararnamenin imzalandığı tarihten bu yana kesintisiz şekilde uzatıldı.

Rekor düzeyde şiddet suçu
Bir dönem Latin Amerika’nın en güvenli ülkelerinden biri olarak görülen Ekvador’da, 2021’den bu yana güvenlik durumunun hızla kötüleştiği biliniyor. Kriz, 2023’te cinayet oranının 100 bin kişide 45’i aşmasıyla zirveye ulaşmış ve ülke bölgenin en şiddetli ülkeleri arasına girmişti. 2024 yılında suç oranlarında düşüş yaşanmış da şiddet olayları varlığını korumaya devam etti. Geçtiğimiz yıl ise yaklaşık 9 bin 300 suç kaynaklı ölümle ülke tarihinin en şiddetli yılı kayıtlara geçti.
Bu şiddet düzeyi, hükümeti askeri operasyonları genişletmeye ve krizle mücadele stratejisinin bir parçası olarak Türkiye dahil olmak üzere birçok ülke ile güvenlik anlaşmaları yapmanın yanı sıra uluslararası alanda iş birliğini artırmaya yöneltmişti.

Ağaca çarpan motosikletli yaralandı, alkollü olduğu tespit edilince para cezası kesildi

Fatih Tevek: "Gençlerimiz son dakikaya kadar oyunu bırakmadılar"

Bingöl’de otomobil domuz sürüsüne çarptı: 3 yaralı

Hüseyin Eroğlu: "Eksiklerimizi tamamlayacağız ve haftaya en iyi şekilde hazırlanacağız"

Çanakkale’de sürüklenen teknedeki 3 kişi kurtarıldı

Kırşehir’de her hastalıkta antibiyotik kullanılınca tedarik sıkıntısı oluştu

Gazipaşa’da motosiklet kazası: 1 yaralı

Samsunspor’un 3. transferi Elayis Tavsan

Bingöl’de UMKE’den zorlu kış şartlarında hayat kurtaran müdahale

Antalya’da araç içinde yanmış ceset bulunmasıyla ilgili 1 tutuklama

Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 4 - Adana Demirspor: 1

Aranan şahıslar jandarmadan kaçamadı

Seyir halindeki otomobil alev topuna döndü

Trump’tan İran’a teşekkür: "İran hükümetinin 800’den fazla idamı iptal etmiş olmasına büyük saygı duyuyorum"

Karaman’da sobadan sızan gazdan zehirlenen karı koca hayatını kaybetti

Aydın’da yarıyıl tatili dolu dolu geçecek

Çocuğunu ameliyat ettirmek için bozdurmaya çalıştığı altınlar çalındı, imdadına polis yetişti

Mardin’de endişeli bekleyiş: İki çocuktan haber alınamıyor

CIA Başkanı Ratcliffe, Karakas’ta geçici Venezuela Devlet Başkanı Rodriguez ile görüştü

Batman’da jandarmandan yasadışı bahise dev operasyon

Demir Yumruk Altay, Seydikemer’de altın kemer için ringe çıkacak

Iğdır’da trafik kazası: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamları heyetini kabul etti

Malatya’da tefecilik operasyonu: 74 milyon TL’lik para trafiği ortaya çıktı

Marmaris’te ’Kış Trofesi’ başlıyor

Bolu Dağı geçişinde kar yağışı başladı

Bingöl’de 14 aranan şahıs yakalandı

Galatasaray, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını tamamladı

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

Köyceğizli şehit çocuklarını, Bakan Göktaş unutmadı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.