• BIST 100

    17121,12%0,04
  • DOLAR

    43,73% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6988,04% 1,31
  • Ç. ALTIN

    11594,33% -1,08

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

ASAYİŞ 16.01.2026 21:05:34 0
Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle
Ekvador Savunma Bakanlığı, ülkedeki organize suç örgütleriyle mücadele kapsamında ülke tarihindeki en büyük faaliyet olarak nitelendirilen "Bütüncül Hücum" operasyonun başlatıldığını bildirerek Guayas, Manabi ve Los Rios eyaletlerinde yaklaşık 10 bin askerin görevlendirildiğini açıkladı.
Ekvador hükümeti, organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında ülke tarihindeki en büyük adımı atarak, "Bütüncül Hücum" operasyonunu duyurdu. Ekvador Savunma Bakamı Gian Carlo Loffredo, ülkede şiddet suçlarından en çok etkilenen Guayas, Manabi ve Los Rios kıyı eyaletlerine yaklaşık 10 bin asker sevk edildiğini bildirdi. Ekvador Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ulusal güvenlik bloğunun tamamımın süresiz olarak Guayas’a konuşlandırılacağı ve operasyonların eyalet başkenti Guayaquil’den koordine edileceği bildirildi. Bakanlığın açıklamasında, güvenlik güçlerinin eyalet genelindeki yüksek riskli bölgelerde faaliyet gösteren suç gruplarına karşı doğrudan ve kesintisiz saldırı operasyonları gerçekleştireceği vurgulanırken, "Ekvadorlu ailelerin güvenliğini tehlikeye atan herkes için ya hapishane ya cehennem" ifadeleri kullanıldı.
Ekvadorlu yetkililer, ülkedeki organize suçun artık yalnızca ulusal bir sorun olmadığını, uluslararası koordinasyon gerektiren ve ülke sınırlarının ötesinde güvenlik sorunları teşkil eden bir durum haline geldiğini savunuyor.

Olağanüstü hal ilan edilmişti
Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, suç oranlarındaki artışın ülkede ciddi iç karışıklığa yol açması nedeniyle bu ay başında Guayas dahil olmak üzere ülkedeki 9 eyalet ve 3 belediyede 60 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

İç silahlı çatışma durumu
Noboa, 9 Ocak 2024 tarihinde ülkedeki organize suç gruplarının artan şiddetine müdahale kapsamında ülkede iç silahlı çatışma durumunun varlığını teyit eden bir kararname yayınlamıştı. Aynı gün hükümet, 22 suç yapılanmasını "terörist örgüt ve devlet dışı silahlı aktör" olarak tanımlamış ve silahlı kuvvetler ile polisin, yasal çerçeve içinde bu tehditleri etkisiz hale getirmek üzere ortak hareket etmesine yetki vermişti. Söz konusu uygulama, kararnamenin imzalandığı tarihten bu yana kesintisiz şekilde uzatıldı.

Rekor düzeyde şiddet suçu
Bir dönem Latin Amerika’nın en güvenli ülkelerinden biri olarak görülen Ekvador’da, 2021’den bu yana güvenlik durumunun hızla kötüleştiği biliniyor. Kriz, 2023’te cinayet oranının 100 bin kişide 45’i aşmasıyla zirveye ulaşmış ve ülke bölgenin en şiddetli ülkeleri arasına girmişti. 2024 yılında suç oranlarında düşüş yaşanmış da şiddet olayları varlığını korumaya devam etti. Geçtiğimiz yıl ise yaklaşık 9 bin 300 suç kaynaklı ölümle ülke tarihinin en şiddetli yılı kayıtlara geçti.
Bu şiddet düzeyi, hükümeti askeri operasyonları genişletmeye ve krizle mücadele stratejisinin bir parçası olarak Türkiye dahil olmak üzere birçok ülke ile güvenlik anlaşmaları yapmanın yanı sıra uluslararası alanda iş birliğini artırmaya yöneltmişti.

Yeniden Refah Gebze’de Bayrak Değişimi: Engin Kılıç Görevi Halil Bilikci’ye Devretti

İzmit’in yıldızları, Türkiye Şampiyonası’na damga vurdu

Çocuklar İçin İşitme Cihazı Seçimi: Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

GEBZE ZABITASINDAN “GÜVENİLİR GIDA” EĞİTİMİ

GEBZE OKUR PROJESİ KAPSAMINDA NURULLAH GENÇ GEBZELİLERLE BULUŞTU

470 Gölcük Belediyespor Taekwondo Sporcusu Kuşak Atladı

Büyükşehir, Şehir Hastanesi alt geçidini ışıl ışıl yaptı; Şehir Hastanesi alt geçidi artık risk oluşturmuyor

Atölyede Sağlam İş, Güvenli Gelecek: Hırdavat ve İş Güvenliğinde Akıllı Seçim

Vali Aktaş Gölcük’te Muhtarların Taleplerini Dinledi

Çayırova’dan Gazze’ye kardeşlik eli uzandı

BAŞKAN BÜYÜKGÖZ’DEN HUZUREVİ SAKİNLERİNE MORAL ZİYARETİ

Asker Paketi ve Asker Seti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Büyükşehir, filenin velilerini GEBZESEM’de buluşturdu; Bu turnuvanın kazananı dostluk oldu

Genel Başkan Rıdvan Eşin: Genel Merkezimiz Diyalog ve İstişarenin Adresi Oluyor

BAŞKAN BÜYÜKGÖZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI

Kartepe’de Ramazan Hazırlığı

Pazarcı Esnafından Kumsar’a Yoğun İlgi

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Vali İlhami Aktaşı Ziyaret Etti

Üniversite yolculuğunda ilk destek Darıca Belediyesi’nden

Çayırova’da bilgi evi öğrencileri, bilgilerini yarıştırdı

Gölcük Belediyesi Voleybolda tarih yazdı: Üst Üste 3. Şampiyonluk

Köstebekler aynı anda tünel açmaya devam ediyor; Körfezray’da çalışmalar 4 TBM ile hız kazandı

Büyükşehir’in kontrol botu ihaleye çıkıyor

Şampiyon Karateciler Başkan Kocaman’ın Konuğu Oldu

Düzyaylalılar Derneğinden Vali Aktaş’a Davet

Türkiye Dağcılık Federasyonu Kocaeli İl Temsilcisi ve Kulüp Başkanları, Vali Aktaş'ı Ziyaret Etti

Ertan Şimşek: Yeni Nesil Liderlik Artık Empati ve İletişim Üzerine Kuruluyor

Gebze’de "Çözüm Odaklı" Saha Mesaisi: Meclis Üyesi Ayhan Yılmaz Esnafla Buluştu

Fadime Teyze, Büyükşehir’le yalnız değil

Başkan Büyükakın, Ankara’da

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.