google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15402,29%0,96
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,28% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6404,34% 0,17
  • Ç. ALTIN

    10417,44% 0,68

Edremit’te "Geleneksel Zeytin Hasat Sonu Meci Şenliği" coşkuyla başladı

Edremit’te "Geleneksel Zeytin Hasat Sonu Meci Şenliği" coşkuyla başladı

KÜLTÜR - SANAT 16.01.2026 18:18:47 0
Edremit’te
Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde, 16-17 Ocak tarihlerinde düzenlenen "Geleneksel Zeytin Hasat Sonu Meci Şenliği" büyük bir coşkuyla başladı.
Geleneksel Zeytin Hasat Sonu Meci Şenliği, Edremit Ticaret Odası önünden Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Korteje protokol üyeleri, zeytin üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarını Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş ve Edremitliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Oya Ocaktan yaptı.
Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, açılış konuşmasında meci geleneğinin Edremit’in kültürel kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaptı. Başkan Ertaş, zeytinin Edremit için sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu belirtti.
Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş ise konuşmasında zeytinin tarihi, kültürel ve ekonomik önemine dikkat çekti. Binlerce yıldır bu topraklarda kök salan zeytin ağacının kutsal bir emanet olduğunu vurgulayan Kaymakam Odabaş, "Binlerce yıldır bu topraklara kök salmış, kadim uygarlıkların ‘ölmez ağaç’ olarak tanımladığı zeytinin gölgesinde bugün bir kez daha bir aradayız. Hasat sezonunu kazasız belasız tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyoruz. Bu emek, bu alın teri her türlü takdiri hak ediyor" dedi.
Zeytinin Edremit için taşıdığı anlamın yalnızca ekonomik olmadığını belirten Kaymakam Odabaş, "Zeytin; Edremit’te soframızın bereketi, evlatlarımızın rızkı, kültürümüzün en derin mirasıdır. Dallardan süzülen her bir damla yağ, ilçemizin ekonomisine katkı sunarken hanelerimize de umut taşımaktadır" dedi.
Gelecek kuşaklara karşı sorumluluk vurgusu yapan Odabaş, "Zeytin ağacı bizlere sadece geçmişten kalan bir miras değildir. O, çocuklarımızın rızkından ödünç aldığımız ve geleceğe eksiksiz devretmek zorunda olduğumuz kutsal bir emanettir. Bu nedenle bugün burada yaşattığımız meci ruhu, sadece bir gelenek değil, geleceğe bırakacağımız en kıymetli değerdir" dedi.
Kaymakam Odabaş, dayanışma ve imece kültürünün önemine dikkat çekerek tüm üreticilere teşekkür etti ve hasadın bereketli olmasını diledi.
Edremitliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Oya Ocaktan da, dört yıldır tüm paydaşlarla şenliği düzenlediklerini belirterek katılımcılara teşekkür etti.
Edremit Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin ardından meydandaki program sona erdi. Şenliğin ilk günü kapsamında yöresel zeytinyağlı yemek yarışması düzenlendi. Şükrü Tunar Kültür Merkezi önünde oluşturulan Meci Meydanı’nda zeytin stantları kuruldu, atölye ve workshop çalışmaları yapıldı, zeytin pazarı açıldı.
Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin ve protokol üyeleri, davul-zurna eşliğinde geleneksel keşkek dövme etkinliğine katıldı. Birinci gün programı, keşkek, pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.
Açılış törenine; Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, üretici kooperatifleri, zeytin üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Şenliğin ikinci günü, saat 11.00’de Selin Ertür Zeytinyağ Fabrikası bahçesinde düzenlenecek Geleneksel Meci Yolculuğu ile başlayacak. Etkinlikte sembolik hasat sonu, canlandırmalar, mizansen gösterileri, çekilişler ve zeytin sofrası yer alacak.
Saat 16.00’da Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde "Gelenekten Geleceğe Zeytin Yolculuğumuz" paneli düzenlenecek. Panelde Evren Ertür, Sinan Kahyaoğlu ve Ekrem Yanboluğlu konuşmacı olarak yer alacak, moderatörlüğü Murat Küçükçakır üstlenecek.
Aynı merkezde yapılacak "MasterChef Gözünden Edremit Mutfağı" panelinde ise moderatör Gökhan Bayram, MasterChef yarışmacıları Eray Aksungur, Rıfat Yurttaş ve Esra Tokelli ile Edremit mutfağını ele alacak. Şenlik, saat 20.00’de Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Ali Altay konseri ile sona erecek.

Bolu Dağı geçişinde kar yağışı başladı

Bingöl’de 14 aranan şahıs yakalandı

Galatasaray, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını tamamladı

Ekvador’da organize suçla mücadelede 10 bin askerle "Bütüncül Hücum" operasyonu

Köyceğizli şehit çocuklarını, Bakan Göktaş unutmadı

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 1 tutuklama

İstanbul’da yüzde 90’a varan trafik havadan görüntülendi

Balıkesir’de otomobil şarampole uçtu: Anne ve kızı yaralandı

Trafik levhalarını temizleyen duyarlı öğrenciye karne günü anlamlı ziyaret

CHP Genel Başkanı Özel: "Ülkenin ana gündemi emeklinin sesinin duyurulmasıdır"

Dorka Juhasz: "Annemin mirasını sürdürmek benim için çok önemli"

Bolu’da traktör ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 yaralı

Kırıkkale merkezli yasa dışı bahis operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı

Fren yerine gaza basınca iş yerine daldı

Diyarbakır’da trafik kazası: 2 yaralı

Metrelerce derinlikteki kuyuya düşen genç operasyonla kurtarıldı

Sakarya ve İstanbul’da fuhuş operasyonu: 10 kişi tutuklandı

Bafra Sera OTB’de topraksız çilek üretimi

Amasya’da otomobil alev alev yandı, patlamalar korkuttu

Yozgat’ta emniyet ve jandarmaya 54 yeni araç

Akçakoca’da sağanak ve fırtına etkili oldu: Dalgalar sahili dövdü

Tunceli’de silahlı saldırı: 1 yaralı

İzmir’in ilk Millet Bahçesi Bergama’da açıldı

Aliağa’da orman şehitleri anıldı

Antalya’da karne günü hüzün günü oldu

Batman’da park halindeyken yanan otomobil kullanılamaz hale geldi

AK Parti İzmir İl Başkanı Saygılı: "AK Parti laf değil, eser üretir"

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden çocuklara yarıyıl tatili hediyesi

Şehir magandaları kamerada: Yürüyen merdiveni durdurup kaçtılar

Akbük’te devrilen ağaç yerine dikildi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.