Tarih: 24.03.2021 19:51

Ebru Sanatı Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

 

Bu sanat dallarından en eskiye dayanan ve Osmanlıya kadar gelen ebru sanatı usta çırak ilişkisiyle bu zamanlara kadar gelmiştir. Bu ebru sanatı Osmanlı dönemlerine ait olan kitap kapaklarında ve kitap içi süslemelerinde kullanılan bir sanat türü olmaktadır. Bu ebru sanatı su ve boyalarla birlikte ortaya çıkmaktadır.

Ebru sanatı icra edilirken süslemeyi yapacak olan sanatçının ellerinden çıkan boyalar kâğıda yansıtılır. Görsel açıdan da insanların oldukça dikkatini çeken bir sanat dalıdır. Önceden bu alana olan ilgi oldukça fazlaydı, fakat şu an eskisi kadar bu sanatla ilgilenen çok fazla insan kalmamıştır.

Ebru Sanatının Tarihçesi

Ebru sanatının nerede ortaya çıktığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat Doğu ülkelerinde bazı süslemelerde kullanıldığı bilinir. Bazı İran kaynaklarında bu ebru sanatının Hindistan'da çıktığı söylenir.

Bazı kaynakları da ise ebru sanatı tarihi Buhara'da başlandığını belirtilmiştir. Batı'da ebru sanatına mermer kâğıdı ve Türk kâğıdı denilir. Bu sanatın 10. yüzyılına kadar ulaştığı varsayılmaktadır.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı oldukça dikkat çekici bir sanat olmasından dolayı nasıl yapıldığına dair çok fazla soru sorulmaktadır. Peki, bu ebru sanatı nasıl yapılır?

Ebru sanatı bu sıra ile icra edilmektedir. Dikkat gerektiren bir sonuca sahiptir.

Ebru Sanatında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Ebru sanatında belli başlı bazı malzemeler bulunur. Bu malzemeler ebru sanatı için çok önemlidir. Ebru sanatında kullanılan malzemeler şu şekildedir;

Bir ebru sanatında olmazsa olmazlardan olan malzemeler bu şekildedir.

Ebru Çeşitleri Nelerdir?

Ebru sanatında çeşitler bulunmaktadır. Bu çeşitler; battal ebru, gelgit ebru, şal ebru, bülbül yuvası ebru, hatip ebrusu, taraklı ebru ve çiçek ebrusu şeklinde sıralanır.

Ebru Sanatında Kullanılan Boyalar Nasıl Elde Edilir?

Ebru için boya yapımında doğadan yararlanılır. Özellikle toprak ve kayaçlardan boyalar elde edilir. Ebru sanatında boya çok önemlidir. Kullanılacak boyaların çok iyi bir şekilde ezilmiş olması gerekir. İyi bir sonuç elde etmek adına boya yapımına özen gösterilmesi gerekir.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —