Tarih: 07.05.2012 09:59

"E-5 yer altına alınmalı"

Facebook Twitter Linked-in

Gebze’deki tarihi eserler üzerinde daha fazla araştırma ve restorasyon çalışmalarının yapılması,  Marka olabilecek değerleri üzerinde araştırmalara girişilmesi, Gebze’yi ikiye bölen D-10 (E-5) bölümü tamamen yeraltına alınması ve Devlet üniversitesinin yer gösterilerek mutlaka kurulması istendi. 

GYTE Çayırova Kampüsü Öğrenci Kültür Merkezi’nde yapılan ve GYTE Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Esin’in yürütücülük görevini üstlendiği panelde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, Kamu Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut, Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan Şenel Gebze’ye ilişkin çalışmaları ve önerileri masaya yatırdılar.

 

 

 

 

MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ İLGİ GÖSTERDİ

 

 

 

Panele özellikle mimarlık fakültesi öğrencileri büyük ilgi gösterdiler. Bir çok mimarda panelde yerini alırken, Darıca Kaymakamı Osman Ateş’in baştan sona paneli takip etmesi ilgi çekti. Panele, Mimarlar odası genel sekreteri Alparslan Artut, oda yöneticileri, bazı derneklerin başkanları, CHP ilçe yönetim kurulu üyeleri, mimarlar odasının önceki başkanları Faruk Uygur, Erol Bayındır, Mustafa Serdaroğlu ile mimar Emin Başöz de katıldı. GYTE Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Esin’in tecrübeli yöneticiliğiyle ilk sözü alan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan, sinevizyon eşliğinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Marka olarak, tüm kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını, her kurumla işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. Ayan, Gebze’nin marka olabilecek yönlerini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını örnekleriyle anlattı.  Ayan, özellikle Gebze-İzmir otoyolu ve köprüsünün yapılmasıyla Gebze’nin daha önem kazanacağını söyledi.

 

 

 

 

 

Kamu Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut ise, Bursa’da yapılan kent kimliği ve marka değerleri ile ilgili çalışmalardan örnekler vererek, Gebze’nin kent kimliği ve markalaşacak yönleri üzerine çalışmaların başlatılmasının önemi üzerine durdu.

 

 

 

ESKİHİSAR KALESİ HALKIN HİZMETİNE GİRECEK

 

 

 

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan Şenel ise, gerek il çapında gerekse Gebze’de yapılan tarihi mekanlar üzerinde yapılan çalışmaları anlatarak “daha yeni yeni kentin tarihi dokusuna derinlemesine inmeye başladık. Daha keşfedilmemesine çok sayıda değerlerimiz var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz”dedi.Şenel, özellikle Eskihisar kalesini restorasyon çalışmalarını tamamlayıp halka açmak için çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı.

 

 

 

GYTE HEM ÜLKE HEM GEBZE İÇİN BÜYÜK ŞANS

 

 

 

Panel konuşmacılarının konuşmaları arasında yapılan açıklamaları özetlemeler yaparak dinleyicilere sunan Dekan Esin, GYTE ve Mimarlık Fakültesinin ülkenin sayılı kurumlarından olduğuna dikkat çekti Esin, hala Gebze’de bir üniversite olduğunu bilmeyenler olduğunu ifade ederek, GYTE’nin büyük bir bilim yuvası olarak hem ülke hem de Gebze için şans olduğuna vurgu yaptı.

 

 

 

GEBZE’NİN TARİHİNE DAHA ÇOK ÖNEM 

 

 

 

Panelde söz alan konuşmacılar, tarihi mekanlar çalışmalarının özellikle İzmit’te yoğunlaştırıldığına dikkat çekerek, Gebze’ye yeterli ağırlığın verilmesini istediler. Özellikle Mimarlar Odası başkanı önceki başkanı Mustafa Serdaroğlu, Gebze bölgesinde bulunan birçok tarihi eserin hala restorasyonun yapılamadığına dikkat çekerek, buna örnek olarak Su Dolabı, Eshisar köprü ayakları, Dilovası Mimar Sinan Köprüsü, çarşı Bedestan’ı örnek gösterdi. Bazı konuşmacılarda, bu tür toplantıların Gebze merkez’de yapılmasını istediler.

 

Panelde, Gebze’nin kentleşme sürecini tarihler vererek anlatan, kentin çarpık yapılaşmadan kurtarılmasını sağlamak için önerilerde bulunan Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık ise, çarpıcı bir öneri de bulundu. Işık, Gebze’yi ikiye bölen Tatlıkuyu ile merkez arasındaki E-5 karayolunun tamamen yer altına alınarak, kent bütünlüğü ve kent ile sahil arasındaki kopukluğun ortadan kaldırılmasını önerdi.

 

 

 

MARKA KENT ÇALIŞMALARI BAŞLAMALI

 

 

 

Işık, kışla arazisi üzerinde bir üniversitenin kurulmasının kentin gelişmesi bakımından önemi üzerinde de durarak, bu yönde adımların atılmasını istedi. Işık, Gebze için marka değerler taşıyabilecek konuları saptayıp tartışmaya açılmasını, “MARKA ŞEHİR GEBZE” konulu çalışmaların başlatılmasını da önerdi. Böylesine Gebze için birçok sorunun tartışıldığı toplantıda, Gebze belediyesinden bir yetkilinin olmaması ise dikkat çekti.

Panel sonrası, tartışmaları özetleyip dinleyicilere sunan GYTE Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Esin, bu tür etkinliklerin süreceğini söyledi. Esin, katılımcılara günün anısına plaket ve teşekkür belgeleri verdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —