Dünyayı sarsan olayın arkasındaki ülke

Dünyayı sarsan olayın arkasındaki ülke

Panama Belgeleri'ni inceleyen 400 kişilik araştırmacı gazete grubunu organize eden Gerard Ryle, belgelerin Alman hükümeti tarafından satın alındığını söyledi.

Dünyanın önde gelen off-shore hizmetler firması Mossack Fonseca'ya ait 11 milyondan fazla belge 'sızdırılmasının' ardından, dokümanlarda adı geçen bankaların aktif olduğu ülkelerden bazıları soruşturma başlatacaklarını açıklamıştı.

Belgelerde Türkiye'den de 101 şirket, 10 özel müşteri, 152 yararlanıcı ve 517 paydaşa ait doküman olduğu ortaya çıkmıştı.

"KAYNAĞIN KİMLİĞİ BELLİ OLURSA HAYATI TEHLİKEYE GİREN"

Panama Belgeleri'nin tasnif edilmesi ve yayınlanmasını 400 kişilik araştırmacı gazeteci grubuyla organize eden Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) başındaki isim Gerard Ryle, dün akşam CNN'de Christiane Amanpour'a konuştu.

Ryle, 2.6 terabayt büyüklüğündeki dosyalarda 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle doğrudan bağlantılı, 16 dünya liderinin de dolaylı olarak ilişkili olduğu belgelerin 40 yıllık bir arşivi kapsadığını söyledi.

ALMALAR İNGİLİZLERLE PAYLAŞMIŞ

Alman hükümetinin belgeleri satın aldığını söyleyen Ryan, dahası Almanya'nın bu belgeleri İngiltere ve ABD ile de paylaştığını aktardı.

Amanpour'un kaynağın kimliğiyle ilgili sorusu üzerineyse Ryan şu yanıtı verdi: "Belgeleri sızdıran kişinin kimliği belli değil. Ancak kendisi, kimliği belli olursa hayatının tehlikede olacağını söyledi."

Amanpour yaptığı röportajı daha sonra kişisel Twitter hesabından da paylaştı.

Bu Süddeutsche Zeitung için tarihinin en büyük araştırmacı projesi. Belgelerin yayınlanmasından önce geçen zaman bir macerayı andırıyor. Bundan sonra kamuoyu ile paylaşılacak belgeler de merakla bekleniyor.

Hayali şirketlerle iş yapanların yer aldığı belgelerin isimsiz bir kaynak tarafından Süddeutsche Zeitung'a iletilmesinin yankıları büyük oldu. Daha uzun bir süre gündemi meşgul edeceğe benzeyen bu belgelerin incelenme süreci de başlı başına bir macera.

ÖNCE GÜVENLİK

Süddeutsche Zeitung editörleri ve meslektaşları bir yıl boyunca katı gizlilik koşulları altında çalışmak zorunda kaldılar. Gazetenin araştırmacı ekibinden Frederik Obermaier 'Gazeteciler için işleri hakkında konuşamamak çok zor' diyor. Gazetenin yazı işleri, hacker saldırılarından korunmak için internet bağlantısı olmayan bilgisayarlar kullandı. Sunucu ve bilgisayarlar sadece araştırmacı ekibin girebileceği kilitli bir odadaydı. Obermaier'in verdiği bilgiye göre, 'Bu odaya yazı işlerinden ekipte olmayan kimse giremiyordu, hatta temizlikçilerin bile girmesi yasaktı, o yüzden odada ancak araştırmaya başlanmasından bir yıl sonra, belgeler yayınlanınca temizlik yapıldı'. İşbirliği yapılan başka gazeteciler ile iletişim ise, Washington ve Londra gibi kentlerde ufak gruplarla yapılan buluşmalar sayesinde sağlanmış. Bunun için yazışmalar özel olarak oluşturulan gizli bir internet forumu üzerinden yapılmış.

LOJİSTİK SORUNU

Belgelerin incelenmesine başlarken ekibin karşılaştığı en büyük sorun, verilerin devasa boyutları olmuş. 2013 yılında ortaya çıkan Offshore skandalında dünya kamuoyuna sızan verilerin büyüklüğü yaklaşık 260 gigabyte idi. Panama Belgeleri'ndeki verilerin büyüklüğü ise 2,7 terabyte ve 11,5 milyon sayfa, yani bunun yaklaşık 10 katı. Süddeutsche Zeitung bu nedenle Panama Belgeleri'nin değerlendirmesinde Washington'daki Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile işbirliğine gitmeye karar vermiş. Projede 80 ülkeden 400'e yakın gazeteci görev almış. tarafından değerlendirilmiş. Süddeutsche Zeitung'daki araştırmacı ekipten Frederik Obermaier, "Bu verilerin hepsini tek başımıza inceleyemezdik. Aksi takdirde daha 20 yıl uğraşırdık. O yüzden ülkelere göre bir dağılım yaptık" diyor. Örneğin Almanya'da ikinci derecede önem taşıyan ama Güney Amerika'da öne çıkabilecek konular, o ülkelerden gazetecilere devredilmiş.

PARANIN GÖLGE SİSTEMİ

Belgeleri Süddeutsche Zeitung'a sızdıran anonim kaynağın verilerine göre, bilgiler Panama'da kayıtlı Mossack Fonseca adlı bir hukuk firmasına ait. Belgelerde elektronik posta adresleri, pasaport kayıtları ve çoğunluğu Panama'da bulunan 215 binden fazla paravan şirkete ait bilgiler bulunuyor. Obermaier, bu gölge sistemde 'inanılmaz miktarlarda paranın döndüğünü' belirtirken, Kuzey Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (NDR), Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) ve Süddeutsche Zeitung tarafından oluşturulan araştırmacı ekibin yöneticisi Georg Mascolo, paravan şirketler sisteminin vergi kaçakçılığı için ideal olduğuna dikkat çekiyor. Mossack Fonseca'nın iş yaptığı 14 bin banka ve hukuk firmasından bin 200'ünün vergi kaçakçılığı nedeniyle zaten mercek altında olan İsviçre'de bulunduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMALAR BAŞLADI

Gazetecilerin araştırmalarının sonucu olarak dünya kamuoyuna sunulan belgeler, uluslararası yetkilileri de harekete geçirdi. Avustralya, Yeni Zelanda ve İsrail, vatandaşlarının söz konusu listelerde yer alıp almadığı incelemeye hazırlanıyor. Norveç'te de bu sızıntı büyük yankı uyandırdı. Sanayi Bakanı Monica Maeland, ülkedeki DNB adlı bankanın bu skandaldaki rolüne yazılı olarak açıklık getirmesini talep etti. DNB yaklaşık 40 müşterisinin Seyşeller'de Offshore şirket kurmasına destek olduğunu itiraf etmişti.

İZLANDALILAR ÖFKELİ

İzlanda'da ise bu belgeler halen görevde bulunan Başbakan Sigmundur Gunnlaugsson için ciddi sonuçlar doğurabilir. Gunnlaugsson'un eşiyle birlikte bir hayali şirket sahibi olduğu iddia ediliyor. Vatandaşlar başbakanın istifasını isterken, gözlemciler Gunnlaugsson'un ilk tepkilerin dinmesini bekleyeceği ve kendi rızasıyla gitmeyeceği kanısında. Başbakan bir televizyon söyleşisinde kendisine konuyla ilgili soruların yöneltilmesi üzerine, söyleşiyi yarıda kesip giderken, ülkedeki muhalefet de erken seçim çağrısında bulunuyor. Başbakanın istifası için internette açılan imza kampanyasına ise yaklaşık 28 binden fazla İzlandalı katılmış. Bu 330 bin nüfuslu bir ülke için çok yüksek bir sayı. Ancak İzlanda ile ilgili ifşa edilen belgeler, bu sızıntının daha başlangıcı. Frederik Obermaier "Gelecek haftalarda Almanya'dan hikayeleri duyuracağız, ardından spor dünyasından vakalar gelecek ve tabii diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızın ortaya çıkardığı vakalar da bunu izleyecek" diyerek dünya kamuoyunu daha nelerin beklediği konusunda bir fikir veriyor.



İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

Yeni anayasa mesaisi sürüyor: Kurtulmuş 3 parti yönetimiyle görüşecek

MSB: 4 ayda 845 terörist etkisiz hale getirildi

KPSS başvuru tarihi ne zaman?

TOKAT PEŞ PEŞE SALLANDI

İYİ Parti'de devir teslim töreni

Bakan Fidan: Türkiye, İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi

Bu görüntüler Türkiye'den! Gökyüzü kırmızıya boyandı

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Kocaelispor’da Bodrum yolculuk programı belli oldu

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Darıca Gençlerbirliği amatör lige düştü

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Vatandaşlar yangına müdahaleyi öğrendi

Başkan Çiftçi şampiyonları ağırladı

Kadınlar baharı şarkılarla karşıladı

Çiğköfte dükkanında engelli kıza cinsel istismar iddiası

Körfez Belediye Meclisinde koltuk gerginliği

TEM’de minibüs alev alev yandı

5. kattan düşen 92 yaşındaki kadın öldü

Hayvan koruma dernekleri: "Vali Yavuz’un açıkladığı maddelerden biri cımbızla alınarak infial oluşturuldu"

Kazada hayatını kaybeden 18 yaşındaki futbolcu son yolculuğuna uğurlandı

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

"Valiliğin açıklaması farklı noktalara çekildi"

Mimarlar Odası Başkanı istifa etti

Yeni anayasa mesaisi sürüyor: Kurtulmuş 3 parti yönetimiyle görüşecek

MSB: 4 ayda 845 terörist etkisiz hale getirildi

Kocaeli’de 1 ton 100 kilo gümrük kaçağı tütün ele geçirildi

Körfez’de sanat dolu gece

Spor okullarında çocuklara ücretsiz eğitim

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

KPSS başvuru tarihi ne zaman?

TOKAT PEŞ PEŞE SALLANDI

Yükleniyor