Tarih: 29.12.2011 17:02

Dünyanın en zengin geaofit bahçesi Yalova'da

Facebook Twitter Linked-in

Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi öğrencilerinin Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nü ziyareti esnasında konuşan doğal süs bitkileri uzmanı Erdal Kaya, kurulması için çalışmaların sürdüğü geofit bitkiler botanik parkı hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin endemik, soğanlı, rizomlu ve yumrulu kök yapısına sahip bitkiler bakımından çok zengin bir ülke olduğunu dile getiren Kaya, “Anadolu coğrafyası çok ünlü bir bitki geni merkezi özelliği gösteriyor. Bilimsel adı geofit olan soğanlı, rizomlu ve yumrulu kök yapısına sahip bitkiler bakımından da önemli türlere ev sahipliği yapan ülkemizde ne yazık ki bu türler ihmal edilmiş durumda." dedi.,

 

ÇEŞİTLİ FİRMALAR ÜRETİYOR

 

Yakın tarihe kadar kırlardan şuursuzca sökülüp yurt dışına pazarlanan bu bitkiler son yıllarda çeşitli yerli firmalar tarafından da üretilmesine rağmen, henüz bu zenginlik yeterince değerlendirilemiyor. Bir süre önce basında yer alan ‘ters lalelerin yurtdışına kaçırılması’ konulu haberle bu bitkilerin önemi kamuoyunda ses getirmiş ve tartışılmıştı. Geçen sene duyurulan bir proje ile Yalova geleceği açısından da oldukça önem arz eden bir adım atıldı. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi arazisinde kurulacak olan geofit bitkiler botanik parkı, Türkiye’de bu alanda yapılan en büyük proje olacak. Dünyanın da en geniş kapsamlı geofit bahçesi olacak. Proje tamamlandığında dünyanın dört bucağından doğaseverlerin Yalova’yı ziyaret etmek için önemli bir sebepleri olacak. Yalova bu sayede çok sayıda turist çekebilecek” dedi.

 

"TÜRKİYE'DEKİ ZENGİNLİK AVRUPA'DAN FAZLA"

Yalova’da dünya çapında önem taşıyan bir projenin yürütüldüğünün altını çizen Kaya, “Avrupa ülkelerinde öğrenciler bahar aylarında güneşli bir gün bulur bulmaz kırlara çıkarılarak bitkiler, çiçekler tanıtılıyor. Anaokulu çağında öğrencilerin botanik parklarına yapılan gezilerde, endemik bitkilerin resimlerini yaptıklarını gördüğümde oldukça etkilenmiştim. Daha o yaşta çocuklara endemik bitkileri öğretiyorlar. Türkiye’nin flora zenginliği bütün Avrupa’nın bitki çeşitliliğinden daha fazladır. Yalova’da dünya çapında önem arz eden bir proje yürütüyoruz” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —