• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Balyoz davasından, Poyrazköy davasına kadar binlerce dava ve soruşturmada kullanılan delillerin muhafaza edildiği Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan...

ASAYİŞ 25.04.2019 15:18:00 0
Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Balyoz davasından, Poyrazköy davasına kadar binlerce dava ve soruşturmada kullanılan delillerin muhafaza edildiği Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan adli emanet deposu ilk kez görüntülendi. Depoda, Türkiye'de ilk olan barkod ve yüz tanıma sistemi uygulanıyor. Bu sisteme göre, yüz tanıma sistemine kayıtlı olan kişiler, barkod numarası bulunan eşyaları dedektör yardımıyla zaman kaybı olmadan kolayca bulabiliyor.

Balyoz davası, Poyrazköy davası, askeri casusluk davası gibi binlerce dava ve soruşturma kapsamında delil niteliği taşıyan eşyaların muhafaza edildiği Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı adli emanet deposu ilk kez kapılarını açtı.

Pendik Adliyesi, Kadıköy Adliyesi, Üsküdar Adliyesi'nin birleştirilmesiyle 2013 yılında faaliyete geçen ve dünyanın en büyük adliyesi olan Kartal Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan adli emanet deposunda Türkiye'nin gündemine oturan binlerce soruşturma ve davalarda kullanılan delil niteliğindeki binlerce eşya korunuyor.

Yüz tanıma sistemi uygulanıyor

Adliyenin A Blok -2'inci katında bulunan adli emanet bürosunda 1 Başsavcı vekili, 2 savcı ve 1'i yazı işleri müdürü olmak üzere 24 kalem personeli görev yapıyor. Emanetlerin saklandığı birime 2 ayrı çelik kapıdan girilebilirken, içeriye sadece yüz tanıma sistemine kayıtlı olan 3 kişi girebiliyor.

130 bin eşya barkod sistemiyle muhafaza ediliyor

Depoda, 130 bin kayıt bulunurken, eşyaların bulunması ve korunması konusunda 4 yıldır barkod sistemi uygulanıyor. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistemle her eşyanın bir barkod numarası bulunuyor ve dedektörle barkod numarasını girince söz konusu eşya öterek sinyal veriyor ve bu şekilde delil niteliği taşıyan eşya zaman kaybetmeden bulunabiliyor. Barkod sistemiyle eşyanın içeriden izinsiz çıkarılması da mümkün olmuyor.

Türkiye'nin gündemine oturan Balyoz davası, Poyrazköy davası, Çiftlikbank soruşturması gibi çok sayıda dava ve soruşturmalar kapsamında delil niteliği taşıyan eşyalar bu depoda saklanıyor. Çok sayıda mühimmat ve Poyrazköy davası kapsamında toprağa gömülmüş halde bulunan 1 adet lav silahı da depoda bulunuyor.

Yine gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin yer aldığı depoda, şarj aleti görünümündeki kumar malzemeleri de dikkat çekiyor. Adli emanet deposunda, çok sayıda silah ve mühimmat muhafaza altına alınırken, devlet sırrı niteliğindeki belgeler ve kıymetli eşyalar ise 2 ayrı yüksek güvenlikli kasada korunuyor.

1980 darbesinde meydana gelen faili meçhul cinayetlere ilişkin delillerin yer aldığı depoda, Fetullah Terör Örgütü'ne(FETÖ) yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında ele geçirilen dijital materyaller bulunduğu depoda, 18 ayrı birim yer alıyor.

Depoda, bütün alanlar 24 saat boyunca kameralarla izlenirken, eşyanın izinsiz bir şekilde dışarı çıkarılması halinde ise emanet büro kalemi ve savcının bilgisayar ekranına sinyal gidiyor.

Paralar bankada muhafaza ediliyor

Ele geçirilen 76 milyon 337 bin Türk Lirası, 273 bin Euro ve 214 bin Dolar bankada muhafaza altında tutuluyor. Depoda, kayıt altına alınan ve muhafaza edilen eşyalar kovuşturma aşamasının tamamlanmasıyla birlikte hakimin kararıyla imha ediliyor.

"Suç eşyaları 18 depoda muhafaza ediliyor"

Adli emanet depoları hakkında bilgi veren adli emanetten sorumlu savcı Semih Akça, "Dünyanın en büyük adliyesi olan İstanbul Anadolu Adliyesi'nde suç eşyaları mevcut 18 depomuzda muhafaza edilmekte. Bu suç eşyaları depolara girişte, Türkiye'de tek bizim adliyemizde olan bir sistem var. Yüz tanıma sistemi ve kilit sistemi. Yüz tanıma sisteminde ve kilit sisteminde yetkili arkadaşlar farklı. Bu ikisi bir araya gelir, kapılar o şekilde açılmaktadır. Ayrıca suç eşyalarında barkod sistemimiz mevcut. Tüm suç eşyaları barkod sistemiyle barkodlanmakta ve bilgisayar kaydı oluşturulmaktadır" dedi.

"Amacımız yargının hızlı çalışması"

Barkod sistemi sayesinde suç eşyasının hangi depoda ve nerede olduğunun bulunduğunu belirten Akça, "El terminali dediğimiz küçük dedektör şeklinde aletlerimizle de bu suç eşyalarımız sinyal verdiğinden eşyayı bulmakta bize yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu mevcut barkod sistemi sayesinde depolardan dışarı çıkan suç eşyaları anında kayda alınmaktadır. Yetkili ve yetkisiz giriş çıkış anında kayıtlı olarak gözükmektedir. Ayrıca depolarımızın koridorlarında kamera sistemi mevcuttur. Görevli cumhuriyet savcımız ve yazı işleri müdürümüz de monitörden depoyu izlemektedir. Barkod sistemi ve yüz tanıma sistemini hizmete sokan Anadolu Adliyesi'dir. Amacımız yargının daha hızlı çalışmasına yönelik oluşumdur" diye konuştu.

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Dünyanın En Büyük Adliyesinin Adli Emanet Deposu Kapılarını İlk Kez Açtı

Kayseri Kadın FK’dan farklı tarife

Kafayat Atoke Başhıru durdurulamıyor

Malatya’da fenalaşarak hastaneye kaldırılan çocuk hayatını kaybetti

Husumetli iki grup arasında çıkan kavga kanlı bitti: 2 yaralı

Başkan Yalçın’dan genç başkana taziye

Antalya’da muhalif görüşlü gruplar arasında tartışma

Bilecik’te aday sürücü direksiyon sınavında kaza yaptı: 4 yaralı

Tekneyle açıldığı Akdeniz’de kaybolmuştu, 12 gün sonra Kıbrıs’ta cansız bedeni bulundu

Avustralya’da plajdaki silahlı saldırıda can kaybı 16’ya yükseldi

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 3 - Beşiktaş: 3 (Maç sonucu)

Yaklaşık 9 metre yükseklikten su kanalına düşen şahıs hayatını kaybetti

Thomas Reis: "Yenildiğimiz için üzgünüz"

Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmalarda can kaybı 31’e yükseldi

Kocaeli’de lise öğrencileri arasında kavga: 1 yaralı

D-650 kara yolunda zincirleme kaza: 12 yaralı

Nuri Şahin: "Hak etiğimiz bir galibiyet aldık"

Hasan Dağı’nda mahsur kalan öğrenciler helikopterle kurtarıldı

Karabük’te elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Batman’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Zigana’nın zirvesinde "kar" yoğunluğu

Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 1 - Beşiktaş: 3 (İlk yarı)

Beyoğlu’nda korkutan yangın

Gümüşhane’de kartpostallık manzara eşliğinde doğa yürüyüşü

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyon: 5 gözaltı

Didim Belediyespor evinde kazandı

CSO’nun 200. yılı Dünya Koro Günü’nde 500 koristin verdiği konserle taçlandı

Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - RAMS Başakşehir: 2 (Maç sonucu)

Düğün konvoyunda trafiği tehlikeye atan şahıslara 15 bin 888 TL ceza

Tartıştığı eşini tabancayla bacağından vurarak yaraladı

Başkan Durbay’ın ölüm haberini alan Manisalılar hastaneye koştu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.