Tarih: 19.11.2015 16:44

DOĞU ANADOLU'DA ÇALIŞAN MEMUR VERGİ ÖDEMESİN

Facebook Twitter Linked-in

Türk Tarım Orman Sen Erzurum Şube Başkanı Adem Karadayı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalışan işçi ve memura hükümetin 'yüksek rakım tazminatı' ödemesini veya doğalgaz, elektrik de indirimli tarife uygulamasını istedi.

''HÜKÜMETTEN RAKIM TAZMİNATI İSTEDİK''

Sendika binasında basın açıklaması yapan Karadayı, sosyoekonomik yönden geri kalmış olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalışan memur ve işçiye devletin sahip çıkmasını istedi. Karadayı, zor iklim koşullarında görev yapan memur ve işçinin bölgeden göç etmemesi için hükümetin ve devletin çalışanlara cazip teklifler sunmasını istedi. Sendika olarak hükümetten memura ve işçiye yüksek rakım tazminatı istediklerini dile getiren Adem Karadayı, konuşmasında şunları söyledi: "2013 yılında çalışanlar olarak hükümete bir teklif sunmuştuk ve doğuda çalışmanın zor olduğunu dile getirerek bazı kalemlerde istekte bulunduk. Bu 'hem doğudan memur göçünü engeller' dedik hem de doğuyu çalışanlar için daha cazip hale getirir düşüncesiyle yüzde 49,5 gibi çoğunluklu bir oy alan hükümete teklifimizi güncelleyerek, tekrar sunuyoruz. Memurlar olarak hükümetten ağır şartlara haiz doğudan elektriğe, doğalgaza indirim ve bazı kalemlerden vergi muafiyeti istiyoruz. Türkiye'de maalesef herkes eşit şartlarda yaşamıyor.

''VERGİ KESİLMESİN YADA RAKIM TAZMİNATI VERİLSİN''

Deniz seviyesinden 1500-2200 metre ve üzerinin yüksek rakım olarak kabul edildiğini biliyoruz. Yüksek rakımda bir takım önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların oluşması, kişide hastalık olup olmadığına (özellikle kalp ve/veya akciğer hastalığı), çıkma (tırmanma) hızına ve kişinin devamlı yaşadığı yerin rakımına bağlıdır. Soğuk iklimden kaynaklanan ekonomik şartlar da cabası. Yüksek rakımlı yerlerde kış aylarının ağır geçmesi 5 ila 6 ay süreyle yakıt tüketilmesi küçümsenecek bir durum değildir. Bu tür yerlerin devletçe vergiden muaf tutulmasını talep ediyoruz. Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan, Bitlis, Hakkâri, Van gibi yüksek rakımda eksi 30, 40 derecede yaşayan memur, işçi, emekli ve asgari ücretlilerden vergi kesilmemesi veya rakım tazminatı adı altında rakım başına 0,75 TL gibi bir tazminat istiyoruz. En azından doğuda kış aylarında doğalgazın, kömürün, elektriğin devlet tarafından suspanse edilmesini, memura, emekliye, asgari ücretli ye yönelik bir destekleme programı hazırlanmalarını umuyoruz.

Rakım tazminatı talebimizi illere göre örneklendirirsek; Erzurum 1893 rakım 0,75 TL zamla bin 419 TL, Ağrı rakım 1640 bin 230 TL, Kars 1750 rakım bin 312 TL, Ardahan 2200 rakım bin 650 TL gibi rakamlara tekabül eden bir zam talebimiz var."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —