Tarih: 08.03.2013 14:37

Dilovası’nın kirliliğini sordu!

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda kanser ölümleriyle gündeme gelen Dilovası’nda fabrikaların çevreye yaydığı zehirli gaz ve ağır metal partikülleri yüzünden hava kirliliğinin korkunç boyutlara ulaştığını belirten Milletvekili Kaplan, “Dilovası halkı, çarpık sanayileşme nedeni ile yaşanan büyük çaplı kirlilikten ötürü, yetkililerin ilçede yaşanan sıkıntılara kayıtsız kalmalarından oldukça rahatsız.

 

Fabrika bacalarından çıkan dumanlar yüzünden nefes almanın bile zorlaştığı şehirde, normal yaşam koşullarını sürdürmeye çalışmak bile çok zor. Dilovası'nda özellikle metal, kağıt ve kimya sanayinin yol açtığı çevre kirliliğinin yanında gürültü ve görüntü kirliliği de endişe verici boyutlara ulaşmaktadır” dedi. Dilovası ilçe sınırlarında 5 adet OSB ve 1 adet Sanayi sitesi bulunduğunu kaydeden Kaplan, “Dilovası’nda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarından bazıları Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu yoğun sanayinin bulunduğu ilçede sağlık sorunları ve kanser vakaları Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmektedir. Kanser vakalarına bağlı yaşanan ölümler, ilçe sakinlerine haklı ve büyük endişelere sevk etmektedir? Dilovası’nda kurulu bütün sanayi tesisleri gelişi güzel, tamamen kontrolsüz, alt yapılarını tamamlamadan, merkezi arıtma sistemini tamamlamadan, filtre sistemini kurmayan çarpık sanayi yapılanmalarından oluşmaktadır.

 

Sadece üretim düşünülmüş, insan sağlığı ikinci plana atılmıştır. İnsan yaşamı önemsizleştirilmiş, sadece üretim ve ekonomiye endeksli bir yol izlenmiştir. Nefes almayı zorlaştıran sis ve duman ilçemizdeki halkı temiz havaya hasret bırakmıştır. Günde 120 bin aracın geçtiği ilçede egzozlardan çıkan gazların yarattığı hava kirliliği olayın bir başka boyutudur. Türkiye’deki kimya ve boya sanayinin %30’u bölgede faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda ağır metal sanayinin %33 yine burada bulunmaktadır. Bunca yoğun ve çarpık sanayi yapılaşmanın bulunduğu ilçeye Kömürcüler OSB’nin ısrarla kurulması, Dilovası’nda yaşanan yoğun kirliliğin insan sağlığı üzerindeki açmazını gözler önüne sermektedir. Dilovası’nda yaşanan çevre kirliliğine ilişkin 2006 yılında TBMM tarafından Dilovası Araştırma Komisyonu Kurulmuş, ilçede yaşanan çarpık sanayileşme ve çevre kirliliğine ilişkin komisyon tarafından 29 maddelik rapor hazırlanmıştı” dedi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, yanıtlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan   Bayraktar’a şu soruları yöneltti: Dilovası’ndaki çarpık sanayileşme için 2006 yılında TBMM Araştırma Komisyonunun hazırladığı rapora göre, bölgenin sanayiye doyduğu ve yeni kapasite artışının yapılmaması vurgulanmakta. Komisyon alınması gereken tedbirleri 29 madde ile belirlemesine rağmen, bu bölgede yeni sanayi kuruluşlarına izin verilmektedir. Bölgede kapasite artışı yapan kaç sanayi kuruluşu vardır? Kaç tane ’’yeni’’ sanayi kuruluşuna izin verildi? Dilovası’nın hemen üzerinde bulunan Kömürcüler OSB’nin yerleşim yerinin yanlış olduğu, mahalli çevre kamuoyu raporuna rağmen neden izin verildiği ve ısrar edildiği hususunu açıklar mısınız? Kömürcüler OSB’ye bakanlığınızca verilen CED raporu var mıdır? Dilovası’nda bulunan sanayi kuruluşlarının kaç tanesinde filtre vardır. Filtreleri bulunan sanayi kuruluşlarına bu filtreler ne zaman takılmıştır? Bakanlığınız tarafından yapılan baca gazı takibi hangi gazlar için yapılıyor? Dilovası’nda yaşanan çevre kirliliğine ilişkin 2006 yılında TBMM Araştırma Komisyonun, ilçede yaşanan çarpık sanayileşme ve çevre kirliliğine ilişkin hazırladığı 29 maddelik raporun hangi maddesi ile ilgili önlem aldınız ya da çalışmalar yaptınız?” dedi. 

 

Kaplan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ise şu soruları yöneltti:

 

1 Dilovası’nda veya Kocaeli’nin diğer ilçelerinde bakanlığınızca sanayi kirliliğine bağlı kanser araştırması yapılmış mıdır? Yapılmışsa buradaki oranlarla Türkiye ortalamasının karşılaştırması yapılmış mıdır? Bölgedeki kirlilik, çarpık sanayileşme ve kanser ölümleri ile ilgili bakanlığınız dışında her hangi bir üniversite veya bilimsel kuruluş tarafından yapılmış bir araştırma var mıdır? Özellikle Dilovası’nda, son yıllara göre ölüm oranları ve nedenleri grafiği oluşturulmuş mudur? Ölüm oranlarının ülke ortalamasının üstünde olduğu Dilovası’nda kanser ve ona bağlı hastalıklar giderek daha genç nesilleri tehdit eder hale gelmiştir. Son 10 yıl içinde Dilovası’nda kansere bağlı ölüm oranlarının yıllar itibari ile oranı ve yaş aralığı nedir?” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —