Tarih: 26.12.2015 14:15

Dilovası'nda Kimyasal Tank İsyanı

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nin ender yeşil alanlarından olan Adatepe'nin çevresinde kimyasal madde tanklarının yapılmasına vatandaşlar isyan etti. Dilovası Yeşil Alanı Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci halkın tek nefes aldığı yerin çevresine kimyasal madde tanklarının yapılmamasını istedi.

Konut alanları ile iç içe giren sanayi kuruluşlarından kaynaklanan hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra, kanser vakalarıyla da adı sıkça gündeme gelen Dilovası'nda, ender kalan yeşil alanlardan olan Adatepe mevkii, halkın nefes almasını ve dinlenmesini sağlıyor.

Adatepe'de, Dilovası Belediyesi'nin yaptırdığı bir tesis, çocuk bahçesi ve mesire alanı bulunuyor. Adatepe çevresinde bazı kimyasal depo firmaların tankları bulunurken, yeni tankların da yapılmasına devam ediliyor. Dilovası Yeşil Alanı Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci daha önce bir firmanın Adatepe'nin etrafında depo yapmak istediğini, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle depoların yapılmadığını söyledi.

KAPASİTE ARTIŞI SÜRÜYOR

Ahmet Cebeci bir firma için ise 'ÇED gerekli değildir' kararının Kocaeli 1'inci İdare Mahkemesi'nce uygun görülmediğini belirtti. 5 bin metreküp kapasitesinin üzerindeki tanklar için ÇED gerekli olduğunu söyleyen Ahmet Cebeci, firmanın karara rağmen kapasitesini arttırmaya devam ettiğini, projesini değiştirmediğini ileri sürerek, halkın tek nefes aldığı yerin etrafında yeni tankların yapılmamasını istedi.

Dilovası Yeşil Alanı Koruma ve Kalkındırma Derneği yöneticilerinden İsmail Kaya ise, "2009 yılından sonra burada katliam yapılmaya başlandı. Tanklarla evler biraradalar. Buradaki insanların yaşam hakları vardır. Mahkemenin kararına rağmen tank çalışmaları devam ediyor. Bu tehlikelerle iç içe yaşıyoruz. Burada petrol ve türevi ürünler depolanacağını söylüyorlar. Burada yasalar işlemiyor" diye konuştu.

Dilovası'nda yaşayan Abddul Uçar, "Dilovası'nda 35 yıl önce sanayi kuruluşları yoktu. Yeni tanklar yapılmaya devam ediyor. Hukuk ve insan hakları deniyorsa burada da hukuka uyulmalı" dedi.

Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin ise, "Orada iki kuruluş var. Bir firma hakkında yürütmeyi durdurma kararı var. Bu firmanın tank yapacağı bölgede herhangi bir işlem yapılmıyor. Diğer firmanın bulunduğu bölge için ise herhangi bir karar yok. Bu bölgede çalışmalar sürüyor" diye açıklamada bulundu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —