• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,21% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5900,09% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Devlet desteğiyle kurulan tesisten Avrupa'ya zeytinyağı ihracatı

Karaburun yarımadasında devlet desteğiyle kurulan zeytinyağı fabrikasında üretilen yağlar, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

EKONOMİ 28.10.2020 12:19:00 0
Devlet desteğiyle kurulan tesisten Avrupa

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle İzmir'in Karaburun ilçesinde kurulan zeytinyağı fabrikasında üretilen ürünler, Avrupa ülkelerinde sofraları süslüyor.

Farklı alanlarda uzmanlık gösteren 6 girişimci, zeytinyağı üretmek için modern bir tesis kurmaya karar verdi.

Karaburun yarımadasındaki üretim potansiyelini görerek ilçenin kırsal Parlak Mahallesi'nde yatırım kararı alan firmaya TKDK 1 milyon lira destek verdi. Ağırlıklı olarak erken hasat zeytinlerden ve soğuk sıkım tekniğiyle hazırlanan zeytinyağı üretimine 2019'da başlandı.

Günlük 70 ton zeytin işleme kapasitesi, 77 ton stok kapasiteli tesiste günlük 3 bin şişe yağ üretiliyor.

Zeytinyağları Urla'daki mağazada ve internet üzerinden satılıyor. Firmanın Viyana'da bulunan marketinde de satış yapılıyor.

Viyana'dan Avrupa'ya

Malia Tarım Ürünleri kurucu ortaklarından Yener Sazak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının yarımadanın ürünlerinden kaliteli zeytinyağı elde ederek iç ve dış piyasaya sunmak olduğunu söyledi.

Bölgede devletin daha önce diktiği 1 milyon 600 bin zeytin ağacı olduğunu belirten Sazak, "Burada bir sıkım tesisinin eksikliğini gördük. Bölgenin tam ortasına tesisimizi inşa ettik ve yarımadanın tüm zeytinlerinden yüksek kaliteli zeytinyağı üretmek üzere yola çıktık." dedi.

Yarımadada toplanan zeytinlerin aynı gün içinde sıkımının yapılabildiğini dile getiren Sazak, şunları kaydetti:

"Bu da bize erken hasat ve soğuk sıkımla yüksek kalitede zeytinyağı elde etme olanağı sağlıyor. Paketleme işleminin ardından Urla ve Viyana'daki mağazamıza gönderiyoruz. Yurt dışı mağaza aracılığıyla tüm Avrupa'ya ürünlerimizi satıyoruz."

Litresi 15 avro

Avrupa pazarında ağırlıklı olarak İtalya ve İspanyalı firmaların yer aldığına işaret eden Sazak, Türk zeytinyağlarının ise genelde dökme olarak ihraç edilebildiğini söyledi.

Bu pazara ihracatı ambalajlı ve markalı olarak yaptıklarına dikkati çeken Sazak, "Sağlık için zeytinyağı diyerek kaliteli ürünlerle pazarda yer buluyoruz. Avrupa'da zeytinyağına zaten bir talep vardı ancak son yıllarda yüksek polifenollü zeytinyağına ayrı bir ilgi var." diye konuştu.

Erken hasat zeytinlerden soğuk sıkım tekniğiyle elde ettikleri zeytinyağını yüksek ihraç değeriyle sattıklarını belirten Sazak, "1 litre zeytinyağını 10 kilogram, bazen 15 kilogram zeytinden alıyoruz ama kaliteli zeytinyağı alıyoruz. Böyle olunca da fiyat yükseliyor. Biz de bu ürünleri yaklaşık litresi 15 avroya ihraç ediyoruz. Hedefimiz, Avrupa'nın yanına Uzak Doğu ve ABD'yi eklemek. Bunların da zaman içinde olacağına eminiz."

 AA

BBC’den Trump’ın tazminat davasına yanıt: "Bu davada kendimizi savunacağız"

Seçer: "Demokrasi bir miras değil, emek isteyen canlı bir süreçtir"

Kiracı, dükkan sahibini göğsünden bıçakladı

Antalya’da son 1 haftada 11 bin 553 araç ve sürücüne ceza kesildi

Güllü’nün oğlu adliyeye müşteki olarak ifade vermeye gitti

Başkan Topaloğlu: "Seramik sanatına gönül verenler ortaya çok güzel eserler çıkarıyor"

Gaziantep’te hafif ticari araç ile tır çarpıştı: 2’si çocuk 3 yaralı

Van’da Dünya Gönüllüler Günü kutlandı

Yayaya çarpmamak için motosikleti devirdi: 1 yaralı

Safranbolu’ya Sağlıklı Hayat Merkezi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Karadeniz’de sivil gemiler hedef alınmamalı, ikazlarımızı ilettik"

Girişimci Kadınlar ve El Emeği Festivali başlıyor

Karabük’te 70 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Karabük’te Antik Mısır dönemine ait heykel ele geçirildi

Bıçaklı dehşet olayında babanın tahliyesine Başsavcılıktan itiraz

Diyarbakır firmaları, Uluslararası Şam Fuarında yerini aldı

Denizli’de 36 hastaya evde hemodiyaliz tedavi uygulanıyor

Samsun’da otomobil takla attı: 3 yaralı

Vali Çiçek: "Turist rehberlerinin sahadaki görüşleri bizim için önemli"

Esenyurt’ta toplu açılış şöleni: Dev projeler hayata geçirildi

Takla atan otomobil refüje düştü: 2 yaralı

Yozgat’ta motosikletli sürücü şarampole yuvarlandı

Çocuklarının boğazına bıçak dayayan o babaya tahliye

Kaza yapan araçlarının yanında bekleyen vatandaşlara otomobil çarptı: 5 yaralı

Kapsayıcı okul gelişim modeli projesi devam ediyor

Elaızığ’da doğaya yem bırakıldı

Keçiören Belediyesi Pakistan Peşaver şehitlerini düzenlenen törenle andı

Meteorolojiden Kayseri’ye don uyarısı

Karacabey’de belediyecilik sahada yapılıyor

Bingöl’de aranan şüpheli yakalandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.