Tarih: 07.03.2013 15:14

Demiryolları özel sektöre açılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Bakan Binali Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 3. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nın (Eurasia Rail) açılışını yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yıldırım, demiryollarının özel sektöre açılmasıyla ilgili sorular üzerine, “Dün itibariyle yeni demiryolları kanuntasarısı TBMM’ye sevk edildi. Bu kanunun getirdiği şu; demiryollarını artık özel şirketlerin de kullanımına açıyoruz. Yani şimdiye kadar demiryolları sadece Devlet Demir Yolları tarafından yolcu ve yük taşımacılığı için kullanılabiliyordu. Aynen havaalanlarında olduğu gibi, karayollarında olduğu gibi artık altyapıyı herkes kullanabilecek. Demiryolları işletmeye devam edecek. Demiryollarının yanı sıra belirli güzergahlarda yük taşımacılığı, yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler de bakanlığımız Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün vereceği izinler çerçevesinde işletmecilik yapabilecekler. En önemli getirdiği yenilik budur” dedi.

 

Yol ücreti vererek herkesin demiryollarından faydalanabileceğini dile getiren Yıldırım, “Kayseri’den Samsun’a taşımacılık yapacağız, Sivas’tan Samsun’a maden cevheri taşımacılığı yapılacak. Bu taşımayı şu anda TCDD yapıyor, başkası yapamıyor. Karayollarında ise yolu biz yapıyoruz, herkes taşımacılık yapabiliyor. Burada da aynı olacak. Yol ücreti vermek suretiyle trenini, vagonunu, lokomotifini kendi temin edecek ve taşımacılığını gerçekleştirecek. Havayollarında da aynı. Havaalanlarını biz yapıyoruz. Ama herkes belirli bir düzen içerisinde kullanabiliyor. Bunun adı serbestleşmedir. Demiryollarında serbestleşmedir” şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldırım, “Talep var mı?” şeklindeki sorular üzerine ise taleplerin olduğunu ancak bu konuda yasal imkan olmadığı için bugüne kadar bu taleplere karşılık verilemediğini söyledi. Yıldırım, “Demiryolları iki bölüme ayrılıyor. Bir tanesi bildiğimiz TCDD olarak kalıyor ve altyapı işletmecisi olarak görev alacak. Diğeri de üst yapı işletmecisi, yani yolcu ve yük taşımacılığı yapacak. Burada önemli husus demiryollarının bakımı, sinyalizasyonu, elektrifikasyonu devletin elinde kalmaya devam edecek. Bu yönetim sistemi devletin elinde kalmaya devam edecek” dedi.

 

Bir basın mensubunun, “Demiryolları özel sektöre açılınca bir ucuzlama olacak mı, konfor artacak mı?” sorusu üzerine ise Yıldırım, “Havayollarında ne olduysa aynı şeylerin demiryollarında olacağını düşünebilirsiniz. Dünyada havacılık yerinde sayarken, hatta küçülürken Türkiye aldı başını gitti. Aynı şey demiryollarında olacak. Hem fiyatlar makul hale gelecek, hem demiryollarını daha etkin şekilde kullanacağız, hem de yolcu taşımacılığında da demiryollarının payı artmış olacak” şeklinde karşılık verdi.

 

Yıldırım, sadece yerli firmaların başvuru yapabileceğini de ifade ederek, “Yerli firma olmak zorunda.Türkiye’de taşımacılık yapabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş Türk firması olmak zorundadır. Yurt dışından gelmesi hiç önemli değil. Ortak olabilir ama şirket Türk olmak durumundadır. Transit geçişler ayrıdır, o buna dahil değildir” şeklinde konuştu.

 

Birinci Köprü’deki bakım çalışmalarının ne zaman başlayacağı yönündeki soru üzerine de Bakan Binali Yıldırım, “Bununla ilgili çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Kapsamlı bir şekilde kamuoyuna takvimi, nasıl yapılacağını, düzenlemelerin ne olacağını önceden bildireceğiz. Hiç kimse endişe etmesin, her türlü tedbiri aldık” dedi.

 

Yıldırım, 3. köprüyle ilgili kesilecek ağaçların sorulması üzerine de şu ana kadar ağaç kesimi olmadığını ifade ederek, “Kesilen bir ağaç yok şu anda. Afaki konuşmalarla büyük projelerde soru işareti oluşturmayalım. 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Türkiye için, İstanbul için hayati öneme sahip. Projede çevrenin korunması için her tüğrlü tedbir düşünülmüştür ve uygulamada da buna azami dikkat gösterilecektir. Ormana yol yapılmaz diye bir şey yok. Ormanlara bakın yangınla mücadele amacıyla adeta insanın saçını sıfır tıraş eder gibi yol açıldığını görürsünüz. Orada ağaçlar yok muydu? Vardı. Ormanı kurtarmak için belirli sayıda bir ağacı kesmek en mantıklı yol. Kaldı ki kesilecek ağaçların kat kat fazlası dikilmiş olacak, rehabilite edilecek. Yol üzerinden yeşil köprüler, çevreci köprüler yapılmak suretiyle doğal hayatın kesintiye uğramasının önüne geçilecek. Bu konuda endişeye mahal yoktur. Her türlü tedbir alınmıştır. Uygulamada da buna azami dikkat edilecektir. Onun için kafa karıştırıcı haberlere İstanbulluların itibar etmemelerini ben özellikle istirham ediyorum. Bu projenin gecikmeye mahal vermeden tamamlanması hem bizim, hem 14 milyon İstanbullunun ortak arzusudur, beklentisidir” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —