Davutoğlu: Bende IŞİD'i Destekleyecek Yüz Var mı?

Davutoğlu: Bende IŞİD

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğrencilerle buluştuğu görüşmede "Şimdi bana bakın yüzüme gözüme, bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı?" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğrencilerle buluştuğu toplantıda sorulara cevap verdi. Davutoğlu, IŞİD eleştirilerine yönelik olarak "Bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı" dedi.

"BENDE O YÜZ VAR MI"

Bir öğrencinin, muhalefetin IŞİD eleştirilerini sorması üzerine Davutoğlu şu cevabı verdi:

"Şimdi bana bakın yüzüme gözüme bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı? Bizim temsil ettiğimiz İslam IŞİD'in tam karşıtı. IŞİD'i yok edecek İslam odur. PKK'ya operasyonlar başlamadan IŞİD'e operasyonlar başlattık.

Sabahları erken çalan telefon beni tedirgin eder. Daha gece uykumun bölünmediği hiçbir gün yaşamadım. Genelde içişleri bakanlığından aradıklarında o anda insanın zihnine bir şüphe düşer.Bu sabah içişleri bakanımız aradığında, Diyarbakır'da yapılan operasyon sırasında kapıyı açmak için yüklenildiğinde oraya yerleştirilen bombalarla iki şehit verdik. Bu kadar yoğun mücadele veriyoruz ama hala benzer suçlamalar yönlendiriliyor."

ÖĞRENCİLER SORDU DAVUTOĞLU CEVAPLADI

İşte öğrencilerle Davutoğlu arasında soru cevap şeklindeki o konuşmalar:

SORU: Dün hayatını kaybeden bir genç kız var. İstanbul'da bir polis operasyonu sırasında… Sorular ve tepkiler var. Ve yeni seçim beyannamenizde engelli vatandaşlar için ne gibi yenilikler var?

Bu genç kızımız ile ilgili diğer olaylarda olduğu gibi araştırmalar yapılıyor. Yanlış bir uygulama varsa peşi bırakılmaz ve gereği yapılır.

Buradan da engellilerle toplanmaya gidiyorum. Ailelere destek manasında olağanüstü şeyler yaptık. Bir çok ayrı aletlerle araçlarla desteklemeler dışında benim iki engelli yeğenim vardı. İkisi de vefat etti. Hala gözümün önündedir, ablamın ve eniştemin yaşadığı imtihanı çok iyi biliyorum. 7 yaşından 20 yaşına kadar tamamen yatağa mahkumdu. Ben ablamın on yıllarca hiç tatil yapmadığını bilirim. Şimdi ise o engellilere bakım elemanı gönderiyoruz ve anneler babalar biraz nefes alabiliyor.Bazen derim annem yaşasaydı da ayağını ben yıkasaydım diye. Evde babaanneleriniz varsa onların hayatlarına nüfuz edin."

SORU: Ben Doğuluyum, ailem de Doğu'da. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürdüm. Bölgemizde büyük sorunlar var. Ara tatilde memleketime gidince, ailem İstanbul'a göndermek istiyor. Biz memleketimizde bir haftadan fazla duramıyoruz. Bölge halkı olarak Cumhurbaşkanımıza ve size dua ediyorduk. Ama şu an çözüm sürecinin meyvesini alamadık. Bu konuda bölgede bizim gibi düşünen gençlere ne söylemek istersiniz?

Yürek yakan, can alıcı bir soru. Çözüm süreci başladığı zaman, Diyarbakır'da bir konuşma yapmıştım. Yine başbakan vasfıyla değil, öğretim üyesi olarak. Sur'da çocuklar top oynuyordu, onlarla top oynadım. Ondan 15 gün sonra Manisay'a gittim. Manisa'da da çocuklarla top oynadım. Dedim ki, çözüm sürecinin felsefesi burada. 5 sene sonra bunlar hep beraber ülke inşasında birlikte mi çalışacaklar yoksa çatışmanın içinde mi olacaklar? Her gün yattığımda ve kalktığımda, bu çocukların kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa onu düşünüyoruz.

Bütün meselemiz bu çocukları kurtarmak. Ama herkes böyle düşünmüyor. Birileri de o çocukların eline silah veriyor. Samimiyetle çözüm sürecinin başarısı için çaba sarf ettik, çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

22 Temmuz'da Ceylanpınar'da iki polisimizin uyurken ensesinden şehit edilmesinden sonra başlayan huzur ve demokrasi operasyonunu, senin Iğdır'a, belki başka bir arkadaşın kendi şehrine, Hakkari'ye, Diyarbakır'a, Ağrı'ya rahatlıkla gidebilecek, rahatlıkla orada kendi ailesiyle bulunabilecek şartlar oluşuncaya kadar sürdüreceğiz. Yani bir taraftan terörle mücadeleyi sürdüreceğiz, bir taraftan da demokrasiden, özgürlüklerden nebze, milim miktarı sapma olmayacak.

12 Eylül olduğunda sizin yaşlarınızdaydım. O dönem herkese baskı uygulandı. 28 Şubat'ta da üniversitede öğrencilerimizle ne tür baskılara uğradığımızı hatırlıyorum.

SORU: Van'daki mitingde, "Beyaz Toroslar geri dönmeyecek" şeklinde bir konuşma yaptınız…

Öğretim üyeliği hayatımızda her şeyi tutarlı bir şekilde söyleriz. Şimdi ne söylersiniz, cımbızla alınıyor. Bir daha huzur ve demokrasi operasyonu dolayısıyla bir kaygı vardı. "Türkiye 90'lı yıllara bir daha dönecek mi." diye bir kaygı vardı. Beyaz Toros, faili meçhullerin sembolü haline gelmişti. Ben bunun yaşanmayacağını belirttim.

Türkiye'de her şey istismar edilebiliyor. Bir daha Beyaz torosları bu ülke görmeyecek. Bu salonda olanlar ve arkanızdaki gençler, Türk-Kürt, Sünni-Alevi ayrımına dayalı bir ayrımı aranıza sokmayın.

SORU: Türkiye'nin çok zor dönemlerinde öğrenciydiniz. Bu dönemlerde elinize hiç silah almadınız. Suriye'de çatışan gruplara Türkiye'den katılan gençler var. Bu gençlere ne tür tavsiyelerde bulunurdunuz?

Ben ortaokulu başladığımda 1971 yılıydı. Liseye girdiğimizde hazırlık sınıfında hepimiz birbirimizin arkadaşıydık. Yatılı okuyordum. 1976-1977'de birden yollarımız ayrıldı. Bir kısmı sağcı, bir kısmı solcu. Bir anda beraber top oynadığınız kişilerle, çatışan taraflar olduk. Lise 3'teyken, bizim liseden bir sağcı bir solcu genç öldürüldü.

Üniversite 1 veya 2'deydim. Bir kitap almak için camiden çıktım. Bir grubun saldırısına uğradım. Hafif bir yaralanma oldu. Bir arkadaşım geldi, dedi ki "Bu şartlarda nasıl kitap okuyorsun, çatışma ortamı var?". Dedim ki, "Bize asıl bu memlekette görev 40 yaşlarda düşecek, dolayısıyla kendimi bir taraftan da buna hazırlamak zorundayım.". Dedi ki "Ben öyle düşünemiyorum, heralde beni öldürürler."… Ve bir hafta sonra evinden çıkarken öldürüldü.

5 bin civarında genç hayatını kaybetti. Bizimle karşıt görüşte olanlar için bile gözyaşı döküyorum, çünkü hepsi pırıl pırıl gençlerdi. Herkes onurlu bir Türkiye istiyordu. Esas ayrım, bir ideal taşıyanlar ile bütün bir ülkeyi kendi çıkarı perspektifinde değerlendirenler.

Sizin yaşlarınızda çok daha derin çatışmaları yaşayan bir ağabeyiniz olarak söylüyorum, kaybettiğimiz gençleri kaybetmiş olduk. Kandırılıp götürülen her gencimiz için gözyaşı döküyorum, onlar bizim gençlerimiz. Sizden de en temel ricam, gönüllerinizle konuşun ama zinhar silahlarla şiddetle konuşmayın.

SORU: Son zamanlarda sürekli basın konuşuluyor. Yandaş basından bahsediliyor. Gülen medyasının yaptığı HDP güzellemesini nasıl değerlendirdiğinizi öğrenmek istiyorum? Sosyal medyayı ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz ve Vine izliyor musunuz?

Sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. Bu biraz da kültürle, alışkanlıkla ilgili bir şey. Bir gün kızımla lise 1'de, benim eski kütüphaneme gitti. Baba bu ne diye bir ses. Benim daktilomu gösteriyordu. Antika bir eser zannetti. O kadar hızla eskiyor ki her şey, sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. Tavsiyem şu, hiçbir şey insani iletişimden daha etkili değildir.

Medya özgür. Herkes istediği siyasi partiyi destekleyebilir. Bu konuda kimse kimseye sınır getiremez ama Türkiye'de en acı olan husus. Medya konusunda bir kutuplaşmanın olmuş olması. Tamamıyla haberlerin seçici bir şekilde, algı operasyonu yapacak şekilde olması. Tarihte insanda gridir. Son dönemde bu gri alan zayıflatıldı. Hiç kimse melek değil, mutlak alanda şeytan değil. O gri tonları fark edin. Kendinizi tek taraf görüp karşı tarafa gönüllerinizi kapatmayın.

SORU: Demokratik bir hareket olarak başladığı gibi görülen Arap Baharı, başladığı noktanın ilerisine gitti. Siz Arap Baharı'nın akıbetini nasıl görüyorsunuz?

Düşünün sizler kendinizi Tahrir Meydanı'na ışınlayın. Orayı ben çok iyi biliyorum. 88 senesinde 3 ay kalmıştım. Tahrir Meydanı yıllarca hiç genç görmedi. Tahrir Meydanı, müzesiyle bilinir. Bir anda oraya gençler niye çıktı. O gençlerin arasında İslamcısı, muhafazakarı, solcusu vs vardı. Tek şey aradılar, onurlu bir hayat. Doğduklarında Hüsnü Mübarek iş başındaydı, yıllarca yine iş başındaydı. O gençler, çok basit şeyler istediler. Demokrasi, kalkınma, özgürlükler istediler. O gençlerden bir kısmı 2011 kampanyasına Konya'ya geldi. Bir gece Konya'da tarihi bir çevrede, sabaha kadar onlarla sohbet ettim. Hayretler içinde Stratejik Derinlik'in bazı bölümlerini nasıl tartıştıklarını izledim. Mısır bayrağı her yerde, demokrasinin bayrağı olarak görülüyordu. İşte o gençleri susturdular. Biz bunu iyi biliriz. 12 Eylül'den sonra sağcı-solcu herkesi toplamışlardı. Darbenin iyisi olmaz. O gençler şimdi hapishanedeler. 12 Eylül'e isyan eden, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah GÜl hepimiz nasıl Türk siyasi hayatına damgasını vuruyorsak… Zulüm kalıcı değildir. Çıkacak olan yeni gençler Mısır'ın kaderini değiştirecek. Suriye'de sizin yaşınızdaki gençler, ümitle bakıyorlardı, bir nesil kaybedildi.

Tahrir ya da Rabia'daki gençler, Mısır'ın Ortadoğu'nun geleceğine yön verecek.

O gençler hiç kimsenin komplosuyla ortaya çıkmadı. Onlar kendi dinamikleriyle ortaya çıktılar. Arap dünyasına egemen olan yaşlı diktatörlerin yerine, gençlere şans verilseydi şimdi çok farklı olurdu.

Arkadaşlar şimdi bana bakın, yüzüme. Ben de hiç DAİŞ'i destekleyecek yüz var mı? Sizin anladığınızı onlar anlamıyorlar. Konstantiniye diye bir dergi çıkartıyorlarmış, "En büyük düşmanlarımız Erdoğan ve Davutoğlu" diyorlarmış. Bizim temsil ettiğimiz İslam, DAİŞ'in tam karşıtı ve o İslam DAİŞ'i yok edecek. 'sana ne!" dedi

SORU: Gezi olaylarında üniversite gençleri sokaklardaydı. Gezi olaylarına katılanların hepsi terörist miydi?

O günlerde bir televizyon programında şunu söylemiştim. Değişik gruplardan bir kaç tanesiyle ders yapmak atölye çalışması yapmak isterdim. Biz onların hiçbirine terörist diye bakmadık. Bizi eleştirenler, bugün eleştirip yarın takdir edebilirler. Kesinlikle hiçbir zaman hiçbir gence potansiyel suçlu gibi bakmadım hayatımda.

Şimdi gezi olayındaki hassasiyet şuydu. Bizim hissiyatlarında yabancılaşmamızdan dhaa çok, o hissiyatları belli kesimlerin istismar etti. Şu anda da bize en muhalif olan kim ise gençlik olarak onları dinlemeye hem hazırız, hem konuşmaya hazırız. Ama teröristler eğer gençleri istismar ediyorlarsa onların önünü kesmek lazım. Çünkü biz o tür çatışmalardan çok çekmiş bir nesiliz.



İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi

Bu görüntüler Türkiye'den! Gökyüzü kırmızıya boyandı

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

"Koca Yusuf TP1500" Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Darıca Gençlerbirliği amatör lige düştü

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Hangi Evlilik Yüzüğünü Seçmelisiniz?

Mek Jet Ambulans Uçak Kiralama Hizmetleri

Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

Kocaeli Şehir Hastanesi bir yılda 2 milyon hastaya sağlık hizmeti sundu

İzmit Belediyesi müdürlüklerinde devir teslim töreni yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile bir araya geldi

Vali Yavuz Beraberindeki Heyetle Mersin’de Bir Dizi Ziyaret ve İncelemelerde Bulundu

Kocaeli Üniversitesi’nin A-NEST Sekretaryası görevi başladı

Gebze Belediyesi Dağ Bisikleti Turnuvası Nefes Kesen Mücadeleye Sahne Oldu

Kocaeli Şehir Hastanesi’nin Açılışının Birinci Yıl Dönümü Kutlandı

Bünyamin Çiftçi, Çayırovalılarla bir arada

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Bu görüntüler Türkiye'den! Gökyüzü kırmızıya boyandı

Yukarı Hereke-Dilovası Çerkeşli yolu tam sürat

5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak

İtfaiyeden sincap kurtarma operasyonu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Spor salonuna giderken ölümden döndü

Gençler doğayla buluştu

Çay ocağının camını kıran şahsı vurdu

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Haftanın ilk gününde hava nasıl?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KO-MEK İlçe Sergileri heyecanı başlıyor

Darıca’da sünnet şöleni kayıtları devam ediyor

Yükleniyor