Tarih: 15.12.2011 10:30

Darıca'da "Şiddet Raporu" açıklandı

Facebook Twitter Linked-in

 

Eğitimde öncü marka olmak isteyen ilçemiz Darıca, yine Kocaeli’de ilk kez yapılan olan bir projeyle diğer ilçelere örnek oldu. MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) tarafından kabul edilen projede, Darıca’da şiddetin boyutları açıklandı Darıca Belediye Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Darıca İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz, Darıca Garnizon Komutanı Özer Öztürk, Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Öztosun, MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Halit Uçar, STK’lar, muhtarlar, okul müdürleri, basın mensupları katıldı. 

 

PROFEYONEL ANKETÖRLERLE YAPILDI

Açılış konuşmasını yapan Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Öztosun, MARKA’nın bu sene kabul ettiği Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ikinci projesi olan ve oldukça büyüyen bir sıkıntı haline gelen şiddet sorununu, profesyonel anketörlerin yaptığı çalışmalarla Darıca’daki boyutunu gördüklerini ifade etti. Bu projede bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan Darıca Kaymakamı Osman Ateş’e, birim amirlerine, MARKA’ya, GTO’ya, ekibime ve basın mensuplarına en içten duygularımla teşekkür ediyorum” dedi. 

 

TOPLAM 2500 KİŞİ İLE YAPILDI 

Protokol konuşmalarının ardından açıklanan raporlardan bazıları şöyle: Anket, Darıca’da toplam 2500 kişi ile yapıldı. Bu sayı Türkiye düzeyinde rekor bir sayı. Bu kişilerden %55’i erkek, %45’i ise bayan. Medeni durumları ise %65 evli, %32’i bekar, %3 diğerlerden oluşuyor. Darıca’da “Size göre şiddet nedir” sorusuna cevap verenlerin %22.9’u elle vurma, %20si kavga, %17.6’sı bağırma, %16.4’ü cinsel istismar, %12.4’ü psikolojik baskı, %9.2si ise görevi olmayan işler yaptırma cevabını verdi. Çocukluk yıllarında Şiddet Görenlerin %29.2 annesinden, %40.6sı babadan, %16.1i öğretmeninden Fiziksel şiddet gördüğünü belirtmiş. Psikolojik şiddet görenler, 23.1 anneden, %32.1 babadan, %30.3 öğretmenden oluşuyor. Sözlü şiddet görenler ise, %36.3 anneden, %34.3 babadan, %16.7 öğretmenden şiddet görmüş. Şiddet uygulayanlar en fazla çocuklarına şiddet uygularken, yine şiddete maruz kalanlar arasında yaşlı kadınlar bulunuyor. Şiddeti uygulayanların %30.4ü ilkokul mezunuyken, şiddete maruz kalanların %31.1 yine ilkokul mezunu. Buradan çıkan sonuç eğitim ve öğretim her şeyin ilacı. Şiddet uygulayanların %39’u, 500 TL’den az maaş alırken, şiddete maruz kalanların yüzde %45 yine 500 TL’den az maaş almakta." dedi.  

 

"ŞİDDET UYGULAYANLARIN YÜZDE 38'İ ÇALIŞMAMAKTA"

"Bu da gösteriyor ki ekonomik durum, şiddeti tetikleyen unsurlardan. Şiddet uygulayanlardan %36.9’u çalışmazken, şiddet görenlerin %38.8i de çalışmamakta. Şiddete maruz kalanlar şiddet uygularken, şiddete maruz kalmayanlar, şiddet uygulamamış. “Kim şiddet gösteriyor?” sorusuna cevap veren kadınlar; %65 erkek, %35 kadın derken, erkekler ise; %62.5 erkek, %37.5 kadın dedi. Şiddet olaylarının emniyete bildirilmemesi görülürken, yaş arttıkça şiddete maruz kalanlar hiçbir türlü emniyete gitmemekte. Ortak akıl Arama Çalıştayından çıkan sonuçlarında gösterildiği toplantıda; Göçün önlenmesi, hak ve adaletin hızlanması, eğitim, ekonomik durum, anne – baba eğitimi gibi cevaplar yoğunlukta olurken, bu çalıştaydan çıkan cevapların, Şiddet unsurunu engelleyebilir kanısına varıldı. Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Öztosun, kendilerini yalnız bırakmayan bütün Darıca ailesine teşekkür etti. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —