Daha yeşil bir kapitalizm yok !

Daha yeşil bir kapitalizm yok !

5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde bir açıklama yayımlayan Emek Partisi, bütün dünyada kritik boyutlara ulaşan çevre sorunlarına karşı mücadeleye çağırdı.

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan  tarafından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve burjuva iktidarların çevre sorununda kapitalizm karşıtı politik değişim talebinden korktukları ve bu nedenle "ekosistemi restore etmek" hayalini satmaya çalıştıkları dile getirildi. "Kapitalist sistemin oluşturduğu enkaz ne boya ne de sıva ile kapanabilir" denilen açıklamada sermayenin bu oyununa karşı, işçi sınıfı ve halka sistemi değiştirme çağrısı yapıldı.

31 Mayıs ile 5 Haziran’ı içine alan haftayı “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” olarak ilan eden Emek Partisinin açıklaması şöyle:

"Bu yılki 5 Haziran Dünya Çevre Günü teması “ekosistemin restorasyonu” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler 5 Haziran vesilesiyle ekosistemi restore etme çağrısı yapıyor. “Eski düzenle birlikte yıkım, talan, tahribat devam etsin ama kıyısını köşesini biraz düzeltelim” diyor. BM’yi oluşturan ülkelerin “birleşmiş şirketler hükümetleri” de biliyor ki, kapitalist sistemin oluşturduğu enkaz ne boya ne de sıva ile kapanabilir. Ekolojik tahribattan zarar gören halk kitleleri sırf sistemi sorgulamasınlar diye burjuva iktidarlar bu sefer de “ekosistemi restore etmek” hayalini satıyorlar.  

Önlem alınmazsa 2030 yılında dünya sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceyi aşacağını söyleyen BM yetkilileri köklü önlem yerine restorasyondan bahsediyorlar. Oysaki küresel ısınmanın etkisiyle dünya hızla ısınırken, yağış dengesi değişmektedir. Kimi yerlerde seller, fırtınalar koparken kimi coğrafyalarda damla yağış düşmüyor. Tarım alanları kuraklaşıyor, yoksul halklar temiz su bulamıyor. 

2020 yılında dünyanın pek çok yerinde fırtına, sel ve kasırga nedeniyle tarım üretimi zarar gördü, insanlar evlerinden yurtlarından oldu. Küresel iklim değişikliği yeni göçleri tetikliyor. Çin ve Hindistan’daki sellerin verdiği zarar 42 milyar dolar, sellerde hayatını kaybedenler istatistiklere bile giremedi. ABD’de kasırga ve orman yangınlarının zararı 60 milyar doları buldu. Afrika’da iklim değişikliğine bağlı olarak oluşan çekirge istilası 8,5 milyar dolarlık zarara yol açtı. Avrupa’da gerçekleşen kasırga nedeniyle yaklaşık 3 milyar dolarlık zarar oluştu. Bengal Körfezinde yaşanan fırtınanın faturası 13 milyar dolar oldu. Sigorta bedeli üzerinden belirlenen bu rakamlar aslında katbekat büyüktür. Güney Sudan’da meydana gelen seller nedeniyle ülkenin bir yıllık tarım üretiminin tamamı zarar gördü, halk açlıkla karşı karşıya.

Giresun, Mersin, Bingöl’de yaşanan seller zaten bu istatistiklere hiç giremediler. Bugün küresel ısınmanın 1 santigrat artması nedeniyle yaşadığımız pek çok felaket, önümüzdeki yıllarda maruz kalacaklarımızın yanında adı bile okunmayacaktır. 

Barajlarımızdaki doluluk oranı hızla düşerken, tarımsal kuraklık nedeniyle Türkiye buğday üretiminin 4 milyon ton azalacağı tespit edilmektedir. Kuraklık nedeniyle arpa ve yem bitkileri üretimi azalırken hayvancılık ve gıda üzerindeki olumsuz etkileri yıl içinde yaşayacağız. 

Kapitalist politikalar nedeniyle gerçekleşen ekolojik yıkımın faturası her gün artıyor. İstanbul havaalanı ve bağlantı yolları için kesilen Kuzey Ormanlarına Kazdağları’nda altın şirketi tarafından kesilen yüz binlerce ağaç eklendi. İkizdere’den Mersin Emirler’e kadar yaşanan orman katliamları ise cabası. Kesilen ağaçların üzeri sembolik “hatıra ormanı” ya da “fidanlık” tabelalarıyla örtülmek isteniyor. 

Derelerimize kurulan HES’ler, boru ve tünele aldığı sudan mahrum kalan dere yataklarını, bitki örtüsünü yok ediyor. Enerji şirketlerinin kasasını dolduran HES’lerin yarattığı tahribat, kuruyan dereler Tarım Bakanlığının “suyun gücü milletle buluşuyor” reklam spotlarıyla pazarlanıyor! Can suyuna bile muhtaç kalan toprak ve bitki örtüsü her geçen gün biraz daha kuruyor. 

Termik santrallerden saçılan kül, toz ve gazlar tarım alanlarıyla birlikte işçilerin ciğerlerini söndürüyor. Siyanürle altın madenciliği yapılan maden sahalarında suya, toprağa ve bitkilere bulaşan zehir yaşamı tehdit ediyor. Toprağa gömülen nükleer atıklar, denize dökülen çöpler, atmosfere salınan gazlar, evet bütün bu tahribat ve yıkımlar “restorasyon” ile temizlenebilir mi?

Birleşmiş Milletler ve burjuva hükümetler, çevre sorununda kapitalizm karşıtı politik değişim talebinden korkuyorlar. “Restorasyon” stratejisinin nedeni de bu. Çünkü kapitalist düzen ortaya çıkan çöp dağları kadar kokuşmuş ve çürümüş bir düzendir. O nedenle bu düzenin restorasyonu değil, kökten değişmesi şarttır. Düzeni değiştirecek tek güç işçi sınıfı ve emekçi halk kitleleridir. Yoksulluğu ve işsizliği dayatanla, iklim krizine neden olan, dünyayı yaşanmaz hale getiren aynı sistemdir. “Pandemiler çağı” diye distopik günler yaşamamızın sebebi de budur.

EMEP, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü egemen sistemin aksine bir mücadele günü olarak ele almaktadır. Bu nedenle 31 Mayıs ile 5 Haziran’ı içine alan haftayı “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” olarak ilan ediyoruz. Yaşanabilir bir dünya, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir yaşam şüphe yok ki bu mücadelenin büyütülmesinden geçmektedir.

Restorasyon adımları kapitalist yağmanın ve doğanın talan edilmesinin cilasıdır!
Daha yeşil bir kapitalizm yok!
Ya barbarlık ya sosyalizm!"



Sakarya Üniversitesinde "IdeaFusion" etkinliği düzenlendi

Kahramanmaraş’ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Nakliyatçı baba-oğlu silahla ağır yaralayan eski ortağa 22 yıl 1 ay hapis

CHP Arnavutköy’de istifa depremi: 2 meclis üyesi ve 100 partili CHP’den istifa etti

"İrtikap" soruşturmasında tutuklanan eski Yahşihan Belediye Başkanı Sungur hakkında iddianame hazırlandı

Muğla’da 25 yeni personel sertifikasını aldı

Germencik’te izinsiz afişlere zabıta müdahalesi

Bakan Kacır: "Türkiye bizim iktidarlarımızda dünyanın en önemli üretim güçlerinden biri haline geldi"

DEAŞ’lı teröristler yakalanmasalardı yılbaşı gecesini kana bulayacaklardı

OMÜ’de kuantum bilimi ve teknolojilerinin geleceği konuşuldu

Bodrum’da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Dilenci yakayı ele verdi, parayı sakladığı yer şaşkına çevirdi

Körfez Çocuk Meclisi’nden Kocaeli turu

Osmanlının ilk başşehri Yenişehir’de Osmanlı dönemi yaşatılacak

Şanlıurfa’da aranan 41 şahıs yakalandı

Ordu’da üşüyen küçük kıza polislerden yürekleri ısıtan hareket

Yerli Malı Haftası, Hüsamettin Kulaklı İlkokulunda coşkuyla kutlandı

İGÜ öğrencilerinden Uluslararası Gastronomi Festivali’nde altın madalya başarısı

Motosikletli kadınla kavga eden otobüs şoförü serbest kaldı

Gaziantep FK, Burak Yılmaz ile yeniden anlaşma sağladı

Patnos Belediyesi saha çalışmalarını sürdürüyor

Kız arkadaşı tarafından çalılıkların arasında ölü bulundu

Altıntaş’ta öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu

Başkan Tetik, Nazilli’de esnaflarla buluştu

Söke’de Okullar Arası Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası düzenlendi

Buharkent’te bitki koruma ve gübre bayilerine denetim

Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nden İnönü Üniversitesine ziyaret

Büyükşehir, Avrupa Bisiklet Başkenti Konya’da anaokullarında bisiklet etkinlikleri başlattı

CHP’den istifa eden meclis üyesinden CHP’li belediyeye suçlama

Malatya’da besi çiftliğinde yangın

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.