Tarih: 11.07.2012 13:07

CHP’li Akar Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a ulaşım konusunu sordu

Facebook Twitter Linked-in

Toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesini öngören 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu, 1 Temmuz 2005’te TBMM’de kabul edilmiş, 7 Temmuz 2005’te Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın geçici 3. maddesinde, “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren YEDİ yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir” denilmekte iken ‘Torba Yasa’ kapsamında madde değiştirilerek ek süre ile beraber ÜÇ yıl daha uzatılmıştır.

Bu bağlamda;

 

1. Kocaeli Büyükşehir sınırları içinde toplu taşıma yapan özel halk otobüsü, minibüs, dolmuş ve taksilerin organizasyonu sağlamakla görevli UKOME, yedi yıl içinde toplu taşıma araçlarının engellilerin erişelebileceği duruma getirilmesi ve kent yaşamının engellilere göre düzenlenmesi konusunda ne tür çalışmalar yürütmüştür? Kocaeli ilinde toplu taşıma yapan kaç araç bulunmaktadır? UKOME tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda kaç araç kanuna uygun hale gelmiştir?

 

2. İlgili kanun hazırlanırken herhangi bir altyapı çalışması yapılmış mıdır? Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte engellilerinerişilebilirliğine uygun araç üreten kaç tane firma bulunmaktaydı? Şuan itibari ile bu tür üretim yapan kaç tane firma vardır?

 

3.Standart toplu taşım araçları ile engellilerin erişilebilirliğineuygun düzenlenmiş araçlar arasında nasıl bir fiyat farkı bulunmaktadır? Toplu taşıma yapan araçların yenilenmesinde ya da alınmasında ortaya çıkacak olan bu maddi külfetin finansmanında herhangi bir devlet desteği sağlanmakta mıdır?

 

4. Kocaeli’nde ‘’Kent Kart’’ uygulamasına geçilmesinden dolayı bazı toplu taşıma kooperatifleri tarafından dile getirilen Cuma, cumartesi ve Pazar günleri yapılan hasılatların pazartesi günü öğleden sonra ödendiği ve bu paranın hafta sonunda faiz getirisinden faydalanıldığı ve hak sahiplerinin bu şekilde mağdur edildiği ayrıca araçların yenilenmesinde ek koltuk başına 2000 TL talep edildiği ve bu durumların kooperatifleri zor durumda bıraktığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda mağduriyetin giderilmesine ilişkin her hangi bir çalışma yapılmakta mıdır?” dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —