Tarih: 21.07.2017 14:47

Çeker: Hemşire açığı var!

Facebook Twitter Linked-in

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirerek işsizliğe ve ülkemizde sağlık alanında bulunan işsizliği değerlendirdi. Çeker değerlendirmesinde, “İşsizliğin önemli bir kesimi de ne yazık ki sağlık ile ilgili okullardan mezun olan gençlerimizdir. Türkiye’de ortalama her yıl sağlık meslek liselerinden toplam 16 bin, Sağlık ön lisans programlarından 23 bin, lisans düzeyinde ise 8 bin toplamda her yıl 47 Bin genç sağlıkla ile ilgili okullardan mezun olarak sağlık alanında iş aramaktadır. Devletin Kamuda sağlık alanında her yıl yaptığı istihdam ise en fazla 14 bin seviyelerine ulaşabilmektedir. Yani kısacası her yıl 33 bin sağlıkçı genç arkadaşımız işsizler kervanına katılmaktadır. Ataması yapılmayan sağlık çalışanlarının sıklıkla eylemlerine ve yaptığı girişimlere şahit olmamızda arkadaşlarımızın nasıl bir sıkıntı içerisinde olduğunu anlatmaya yeterlidir” şeklinde konuştu.

168 HEMŞİRE AÇIĞI

Çeker konuşmasının devamında, “Bu kadar işsiz sağlık çalışanı varken sağlıkta da istihdam eksikliğinin olması ayrı bir tuhaf durumu ortaya koymaktadır. Sağlık personeli eksikliği nedeniyle üniversite ve devlet hastanelerinde servisler kapatılmaktadır. Çalışanlar aşırı bir iş yükünün altında adeta ezilmektedirler.  Kocaeli en fazla göç alan il olmasına rağmen nüfus artış hızına göre personel istihdam edilmemektedir. 2016 Personel Dağılım Cetveli’ne(PDC) göre ilimizde her branşta ciddi personel açığı bulunmaktadır.  Örneğin Kocaeli’de PDC’ye göre kamuda 2 bin 253 hemşire istihdam edilmesi gerekirken bu oran 2 bin 85’dir.  Yani 168 hemşire açığı mevcuttur” ifadelerini kullandı.

 

“151 RÖNTGEN TEKNİSYENİ”

Konuşmasına devam eden Çeker, “Yine PDC’e göre 299 röntgen teknisyeni istihdam edilmesi gerekirken yaklaşık olarak 148 röntgen teknisyeni istihdamı sağlanmış olup, 151 Röntgen teknisyeni açığı bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık kuruluşu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde yaklaşık 50 ile 55 arası Aile Sağlığı Birimi’nde olması gereken aile sağlığı elemanı personel yokluğundan pozisyonu boştur. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

“YAZIK EDİLİYOR”

Şimdi sormak istiyoruz hem işsizlik var, hem de ihtiyaç varken niçin planlı bir istihdam politikası yürütülmemektedir diyen Çeker, “Gençlerimiz eğitimlerini aldıkları alanda vatana ve millete hizmet etmek dururken neden işsizliğin pençesinde kıvranmakta ve başka işlere zorlanmaktadırlar. Sağlık çalışanı olarak vatandaşa şifa dağıtmak varken, hükümet bu genç sağlıkçıları PDC’ye göre istihdam etmeyerek piyasada amelelik, işportacılık, garsonluk yapmasına, simit satmasına sebebiyet veriyor olması bu ülkenin yetişmiş kalifiye insanına yazık edildiği anlamını taşımaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —