Tarih: 07.07.2015 12:32

Çayırova'ya rekor ceza

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir'de 2 ay önce ortaya çıkan zehirli atıkların kaynağını, TÜBİTAK'ın raporları ortaya çıkardı. Çuvalların içine konulan atıkların, ekonomik ömrünü tamamlanmış lastiklerin işlemden geçirildikten sonra toz hale getirildiği ve yüksek oranda zehir içermesine karşın piyasaya "yüksek kalorili kömür" diye sürüldüğü iddia edildi. Çevre ve insan sağlığına son derece zararlı olduğu anlaşılan atıkları, Balıkesir'de pazarlamak için satın alan firmayla Çayırova'da üreten şirkete 581 bin 316'şar lira ceza kesildi

Meyve bahçesine atılmıştı 

Geçtiğimiz Nisan ayında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan ihbar üzerine zabıta ekipleri, bir operasyon düzenleyerek meyve bahçesine dev çuvallar içinde bırakılan 300 ton civarındaki maddeyi ele geçirmişti. Üzerinde uzakdoğu ülkelerinin amblemleri olan çuvallardan alınan numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmişti. İnceleme sonucunda hem maddenin içeriği hem zehirli atıkları özensizce bırakan firmalar belirlendi.

Haksız kazanç uğruna

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geri dönüşüm ruhsatı alan bazı kuruluşlar, kullanım ömrünü tamamlayan araç lastiklerini toplayarak çeşitli işlemlerden geçiriyor. Bir lastikten preslenerek yüzde 60 oranında yağ elde edilirken, bu ürün zehirli olmasına karşın, kamyon ve otobüslerde kaçak yakıt olarak kullandırılıyor. Kullanan her aracın egzozundan çevreye zehirli gaz yayılıyor. Bu kurumlar, yağı alınan lastikleri toz kömür haline getirdikten sonra başta çimento fabrikaları olmak üzere sanayi kuruluşlarına yüksek kalorili kömür diye ucuz fiyata pazarlıyor. Lastik atıklarını kullanan tesisler de çevreye zehirli gaz saçıyor. 

Bir ay içinde imha edilmesi istendi

Balıkesir'de bir tarlada İstanbul'dan kesilen toz kömür faturası ve irsaliyesiyle getirilen zehirli atıklar TÜBİTAK laboratuvarlarında incelenirken, Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı. Çevre Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü, analiz sonucu çevreye ve insan sağlığına son derece zararlı olduğu anlaşılan zehirli atıkları Balıkesir'de pazarlamak için satın alan firmayla Kocaeli Çayırova'da üreten şirkete 581 bin 316'şar lira ceza kesti. Atıkların en geç bir ay içinde lisanslı bir bertaraf tesisinde imha edilmesi istendi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —