Tarih: 08.12.2016 09:18

Çavuşoğlu'ndan misafir olduğu ülkeye sert tepki

Facebook Twitter Linked-in

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Almanyaile bizim ilişkilerimiz çok daha iyi olması lazım. Bizim Almanya ile şahsen bir problemimiz yok ama gördüğümüz yanlışları da söylüyoruz. Buradaki terör faaliyetlerinden rahatsız olduğumuzu, teröristlerin bu ülkede yaşamasından rahatsız olduğumuzu söylüyoruz." dedi.

TÜRK TEMSİLCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi toplantısı öncesinde Almanya'nın Hamburg kentinde Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Başkonsolosluk rezidansında bir araya geldi.

"GÖRDÜĞÜMÜZ YANLIŞLARI SÖYLÜYORUZ"

Burada bir konuşma yapan Çavuşoğlu, "Almanya ile bizim ilişkilerimiz çok daha iyi olması lazım. Bizim Almanya ile şahsen bir problemimiz yok ama gördüğümüz yanlışları da söylüyoruz. Buradaki terör faaliyetlerinden rahatsız olduğumuzu, teröristlerin bu ülkede yaşamasından rahatsız olduğumuzu söylüyoruz." dedi.

"TÜRKİYE'YE KARŞIT HER ŞEYE DESTEK OLMANIZA GEREK YOK"

Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı baş başa görüşmelerde ve diğer ortamlarda çok net sorular sorduğunu ifade eden Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Türkiye'nin Almanya'ya karşı herhangi bir politika izlediğini gördünüz mü? Bugüne kadar Türkiye'nin Almanya düşmanlığı yaptığını hiç gördünüz mü? Bugüne kadar Türkiye'nin Almanya karşıtı olan kişi, gruplara hiç destek verdiğini gördünüz mü? Türkiye'nin size karşı bir yanlış politikasını gördünüz mü? Yok! Peki siz Türkiye'den ne istiyorsunuz? Türkiye kadar güvenilir bir dost bulabilir misiniz? Türkiye kadar güvenilir iş birliği yapabilecek bir ortak bulabilir misiniz?' Bir de 3,5 milyon Türk var burada yaşayan, 1,5 milyonu vatandaşı olmuş. Burada da Türkler Almanya'nın ekonomisine, sosyal hayatına, kültürüne her şeyine katkı sağlıyor, siyasette çok aktif olmaya başladı, daha da aktif olması lazım. Türkiye'den ne istiyorsunuz, doğru söyleyin. Probleminiz ne Türkiyeile? Türkiye'ye karşıt olan her şeye destek vermenize gerek yok ki. 4 bin 500 soruşturma var PKK'lılar ile ilgili. Sonuç? Bunları söylüyoruz. Gizli saklı değil. Aynı şekilde DHKP-C. Şimdi bir tanesi yakalandı. Bu güzel. FETÖ'cülerin sığınma yeri olmaması lazım bizim müttefikimiz olan bir ülkenin. Bu düşüncelerimizi çok samimi şekilde Cumhurbaşkanımız Sayın Merkel'e anlatıyor, ben dostum Steinmeier'e anlatıyorum. Yine muhataplarımıza anlatıyoruz. Bizim bunları aşmamız lazım."

FRANSA'DA CUMHURBAŞKANI ADAYI VALLS'A TEPKİ

Fransa'da Manuel Valls'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklarken sarf ettiği sözleri tepki gösteren Çavuşoğlu, "Valls başbakanlığı bıraktı, aday oluyor. Sosyal demokrat başbakan. Açıklamasını şöyle yapıyor. 'Niye aday oldum? Fransa'yı daha ileri götüreceğim, daha güçlendireceğim' yok. Putin'e karşı, Amerika'da Donald Trump'a ve Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'a karşı aday oldum. Ne ilgisi var senin adaylığının Recep Tayyip Erdoğanile veya Trump ile veya Putin ile, ne ilgisi var? Sen Fransa için ne yapacaksın. Şimdi benim için bu aday kazansa ne olur kazanmasa ne olur. Baştan kaybeden bir adaydır. Yani böyle bir yolla adaylığını açıklayan bir kişiden Avrupa ve Avrupa halkları ve Fransa hiçbir şey beklememeli. Böyle bir vizyon olmaz. Gerçekten olmaz samimi bir şekilde söylüyoruz. Kimsenin adaylığına karşı değiliz. İç siyasetine karışmıyoruz, ama şu zemin kaymasına da vurgu yapmak durumundayız. Bunu aşmamız lazım. Aşabiliriz." diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —