• BIST 100

    9448,9%3,36
  • DOLAR

    39,61% 0,00
  • EURO

    46,09% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4224,75% -1,53
  • Ç. ALTIN

    6791,55% -2,29

Canikli'den Kuzey Irak mesajı

Canikli, yılbaşından bu yana Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarda 500'den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, "Kökten temizlemek için ne yapılması gerekiyorsa şu anda o yapılıyor ve sonuna kadar da gideceğiz" dedi.

POLİTİKA 9.06.2018 13:43:00 0
Canikli

Canikli, Menbiç'te devriye görevini Türkiye ve ABD kuvvetlerinin birlikte yapacağını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, dünkü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantı kapsamında geldiği NATO Karargahı'nda bazı ikili görüşmelerde bulunduğunu belirten Bakan Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile de bir araya geldiğini anımsattı. Mattis ile görüşmesinde birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Canikli, "Özellikle Menbiç'teki yol haritasıyla alakalı son derece ayrıntılı, yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdik" diye konuştu.

Canikli, Mattis ve Pentagon'un Menbiç'teki yol haritasının şekillenmesinde olumlu katkısının olduğunu belirterek, "İlk görüşmelerimizde SDG olarak tanımlanan ve içinde fiilen YPG/PKK unsurlarının da bulunduğu o yapıyla ilgili daha farklı düşünceleri vardı. Bugüne kadar birçok görüşme gerçekleştirdik. Bu yapının deşifre edilmesi için hem olayın gerçek boyutunu anlattık hem de YPG ile PKK arasındaki organik ilişkinin bütün belge ve bilgilerle ortaya konulmasını sağladık" ifadelerini kullandı.

Bununla ilgili ABD de dahil olmak üzere müttefik ülkelerin savunma bakanlarına çok kapsamlı dosya, bilgi ve belge sunduklarını anlatan Bakan Canikli, "Bugün geldiğimiz noktada PYD/YPG'nin PKK'nın bir unsuru olduğu ve SDG içindeki hakim konumda oldukları tezimiz artık büyük oranda kabul edilmiş durumda. Bu kabulün sonucu olarak Menbiç'teki yol haritası ortaya çıkmıştır." dedi.

Mattis ile görüşmesinde S-400 hava savunma sistemleriyle F-35 savaş uçaklarının da gündeme geldiğini belirten Canikli, şunları söyledi:

"Onların kaygı ve hassasiyetleri S-400 sisteminin çok güçlü radarlara sahip olması. Türkiye'ye kurulması halinde başta F-35 savaş uçakları olmak üzere diğer NATO unsurlarını rahatsız edebileceği ve bazı NATO'ya ait bilgilerin bu radarlar vasıtasıyla başka yerlere aktarılabileceği şeklinde bir kaygıyı ifade etti. O nedenle büyük oranda ABD Senatosunun da S-400'lerin Rusya'dan alınmasına itirazı olduğunu söyledi. Biz de kendisine böyle bir tehlikenin, riskin hiçbir zaman olmayacağını, gündeme gelmeyeceğini ifade ettik ve bu garantiyi verdik. Yani Türkiye'de kurulacak S-400 sistemi hiçbir şekilde, hiçbir NATO unsurunu, F-35 uçakları dahil rahatsız etmeyecek ve onlar için bir tehdit ve tehlike oluşturmayacak. Bu garantiyi kendilerine verdik, açık olarak bunu ifade ettik. Bunu, kendisinden Senatoya anlatmasını talep ettik. S-400'ler kurulacak, gelecek, o konuda herhangi bir tartışma söz konusu değil."

"BİZİM EN DOĞAL HAKKIMIZ"

S-400 hava savunma sistemleriyle F-35 savaş uçağı projesinin ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını, bunu da muhataplarına ilettiklerini belirten Canikli, şöyle konuştu:

"Çünkü F-35 projesi bir ticari anlaşmadır. Başını ABD’nin çektiği birçok NATO ülkesiyle birlikte geliştirdiğimiz bir proje. Bugüne kadar da Türkiye bu projeyle ilgili taahhütlerini zamanında yerine getirmiştir. 800 milyon dolardan fazla ödeme yaptık. Toplam 100 uçaklık bir alım öngörülüyor. Bunun da 11 milyar dolardan fazla bir maliyeti var Türkiye açısından. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz için başka hiçbir şarta bağlı olmaksızın, başka hiçbir olayı gerekçe göstererek bu projeyi ertelememek, geciktirmemek gerekiyor. Bu yaklaşımımızı da kendilerine ifade ettik. Aksi tavırların ciddi güven problemlerini beraberinde getirdiği ve bu güven probleminin hükümetler nezdinde değil, Türk milleti nezdinde de ciddi anlamda güvensizlikler ortaya çıkardığını, bunu arzulamadığımızı, planlandığı şeklinde bu uçakların Türkiye'ye teslimi ve diğer yükümlülüklerin karşı tarafça da yerine getirilmesi beklentimizi kendilerine ifade ettik. Temennimiz F-35 uçaklarıyla ilgili planlandığı, projelendirildiği gibi anlaşmalara sadık kalınarak bunların gereklerinin yerine getirilmesi. Bu tür yaklaşımların esasında bizi mecburen başka arayışlara ittiğini, aslında S-400 projesini de bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini yine paylaştık. Dolasıyla F-35 ile ilgili anlaşmalara aykırı bir şekilde karar ve politika gündeme gelirse biz elbetteki tedbirimizi almak durumunda kalacağız, elbette başka arayışlara gireceğiz. Bu da bizim en doğal hakkımızdır. Bu kararlılığımızı da açık bir şekilde kendilerine ifade ettik.”

"YENİ BİR İLİŞKİ HATTI AÇILMIŞ DURUMDA"

Konuya ilişkin bir gazetecinin sorusu üzerine Bakan Canikli, S-400 sistemlerinin NATO unsurlarıyla entegre olmayacağını, aynı zamanda NATO unsurları için tehdit de oluşturmayacağını belirterek, “Bizim temennimiz ve beklentimiz S-400 ya da başka şartlara bağlanarak F-35 projesinin geciktirilmemesi. Bunu bekliyoruz." dedi.

S-400 hava savunma sistemlerinin temini nedeniyle F-35 savaş uçaklarının tesliminin geciktirilmesine yönelik bir hassasiyetin oluşmaması gerektiğini dile getiren Canikli, "Biz bir gecikme beklemiyoruz. Çünkü Menbiç ile başlayan yeni bir ilişki hattı açılmış durumda. Bunun ilerleyerek, genişleyerek başka alanlarda da uygulanmasını talep ediyoruz" görüşünü ifade etti. Menbiç için yol haritasının da Mattis ile görüşmesinde gündeme geldiğini ifade eden Bakan Canikli, şunları kaydetti:

“Menbiç yol haritasının planlandığı gibi yürütülmesinde gecikme ve oyalama olmayacak. Bu ifadeyi net bir şekilde görüşmede dile getirdiler, bu da bizim için önemli. Daha önce Menbiç ile ilgili verilmiş birtakım sözler vardı ve yerine gelmedi. Bundan sonra ümit ediyoruz bu sözler varılan mutabakatlar çerçevesinde yerine getirilir. Burada başarılı olursak ki şu an itibarıyla olumsuz bir tablo gözükmüyor, Suriye’nin diğer bölgelerindeki benzer problemlerin bu yöntem, mekanizmayla ortadan kaldırılmasında ön açacak aynı zamanda. Menbiç ile ilgili mutabakata varılan yol haritası son derece önemli. Oradaki başarı Suriye’de gerçek anlamda barışın, istikrarın sağlanması ve terörle bağlantılı unsurların bölgeden uzaklaştırılması konusunda ABD ile birlikte, önemli bir hattın, yeni bir yöntemin ortaya çıkmasını sağlayacak. Dolayısıyla oradaki beklentimiz de olumlu. İnşallah çok kısa süre içerisinde bunları da gerçekleştirmiş olacağız.”

"DEVRİYE GÖREVİ ABD İLE BİRLİKTE YAPILACAK"

“Menbiç'te devriye görevi tamamen Türkiye ve ABD kuvvetleri birlikte yapacak” diyen Bakan Canikli, bunu "son derece önemli" olarak nitelendirdi. Canikli, ABD’li mevkidaşının yol haritasının bir an önce başlamasına yönelik düşüncesini aktararak, "Yol haritası en kısa zamanda uygulanacak ve inşallah en kısa zamanda tamamlanmış olacak." dedi. Kesin bir takvim vermenin doğru olmayacağını belirten Canikli, “Önemli olan hiçbir oyalama olmadan mutabakata vardığımız çerçevede bu işin birlikte ve olabilecek en kısa sürede yürütülmesi." diye konuştu.

"İZİN ALMAK DURUMUNDA DEĞİLİZ"

İkili görüşmelerinde Irak'ın kuzeyine yönelik askeri operasyonun gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine Canikli, bu konunun Mattis dahil yabancı mevkidaşlarıyla görüşmelerinde gündeme gelmediğini söyledi.

Terörist unsurların bulunduğu her yerin Türkiye için doğal bir hedef olduğunu, bununla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların kullandığını dile getiren Bakan Canikli, “Biz Kandil’le ilgili müdahalelerimizi, operasyonları niye yapıyoruz? Çünkü orada terör örgütü, terör örgütü karargahı var, oradan ülkemize yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor. Aynı şey Sincar, Mahmur için geçerli. Dolayısıyla bu operasyonlar için herhangi bir yerden izin almak durumunda değiliz.” dedi.

Canikli, Mahmur Kampı’nda terör örgütü PKK’nın ciddi bir mevcudiyetinin olduğunu belirterek, “Orası BM kampıdır ama terörün yuvası haline gelmişse ve Türkiye’ye yönelik terör tehdidin bir kısmı oradan geliyorsa doğal olarak bu tehdidin ortadan kaldırılması… Elbette her ortam, alan kendi özel şartları çerçevesinde müdahaleye maruz kalır" diye konuştu.

Türkiye’nin uzun yıllardan beri Irak'ın kuzeyinden gelen büyük tehditle karşı karşıya kaldığını, bedeller ödediğini anımsatan Bakan Canikli, şunları söyledi:

“Kökten temizlemek için ne yapılması gerekiyorsa şu anda o yapılıyor ve sonuna kadar da gideceğiz. O bölgedeki terörü temizlemek için de aynı Afrin’de, Fırat Kalkanı’nda gösterdiğimiz kararlılığı göstererek terörü temizlemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Terörün ortadan kaldırılması için hiçbir işi yarım bırakmayız, bırakamayız. Bu harekatların hiçbirinin de içinde bulunduğumuz siyasi gelişmelerle en ufak bir ilgisi bulunmamaktadır. Kendi mecrasında, çok daha önceden planladığı şekilde adım adım yürümektedir.”

Bakan Canikli, terörle mücadelenin askeri şartların gerekliliğine göre belirlendiğini belirterek, "Onun dışında başka bir belirleme olmaz." dedi. Terörle mücadelenin kararlıkla devam ettiğini, yerli ve milli sistemler, mühimmatlar kullanılarak bu operasyonların yapıldığını vurgulayan Canikli, "Yılbaşından bu yana Irak’ın kuzeyinde yaptığımız operasyonlarda 500’den fazla terörist etkisiz hale getirilmiştir" diye konuştu.

"TERÖRÜ CESARETLENDİREN AÇIKLAMALARIN PAYI VAR"

Son dönemde terör örgütünün saldırılarında bir artışın yaşandığına dikkati çeken Canikli, şöyle konuştu:

"Bu artışlarda yine maalesef iç politikada bazı kişilerin, bazı cumhurbaşkanı adaylarının, bazı siyasi parti yetkili ve liderlerinin terörü, teröristi cesaretlendiren açıklamalarının payı olduğunu düşünüyoruz. Bunların başında özellikle terör örgütüyle organik bağı olan siyasi partinin eski genel başkanı Demirtaş ile alakalı, onun serbest bırakılmasına yönelik çağrıların ve taleplerin önemli payı olduğunu düşünüyoruz. Yani teröristleri ve terör örgütünü cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. Aynı şekilde terörle çok etkili mücadele eden askerlerimize, komutanlarımıza yönelik çok haksız ve ağır saldırıların da yine terörü ve teröristleri cesaretlendirdiğini ve son dönemdeki saldırıların artışında bunların etkisi olduğunu düşünüyoruz." 

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Temel’e ilişkin sözlerine yönelik değerlendirilmesi sorulan Canikli, "Talihsiz ve üzüntü verici bir açıklama" dedi. 

Zabıta personeli Muzaffer Bıyık’ı vurup intihar etti!

Sıcak Havalarda Ruhsal Dalgalanmalar: Yaz Aylarında Artan Kaygı ve Öfke Nedenleri

Ercan: Benim il başkanım kırmızı ışıkta duruyor onlar çakarlı araçlarla geziyor

Kartepeli Güreşçiler Türkiye Şampiyonası’na Damga Vurdu!

Zeytinyağlı Bakım Ürünleri Neden Bu Kadar Popüler? İşte Bilmeniz Gerekenler

İstanbul’da Bir İlk: Glutensiz Kafe ve Market Beylikdüzü’nde Hizmete Girdi

7 günde 54 kişi ölümün kıyısından alındı

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Başkan Önal, STK'ları ağırladı

Eğitim camiasından Başkan Önal’a hayırlı olsun ziyaretleri

Gebzeliler millet bahçesine akın etti

"Susamayı beklemeden su için"

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

Körfez’in hizmet filosu güçlendirildi

Yangınlara müdahale ekibi büyüyor

Alkollü sürücü tramvay yoluna daldı: 2 yaralı

Büyükşehir Bandosu Körfez sahilini inletti

Yan yatan traktörün altında kalan sürücü ağır yaralandı

Seyir halindeki otomobil alev aldı

Yangınlara müdahale ekibi büyüyor

Kafenin deposunda yangın paniği

KOSKEM ile 54 kişi hayata tutundu

Apartman çatısı alevlere teslim oldu

Büyükşehir’den emniyet personeline deprem eğitimi

Karneval Kılavuz Çocuk Şenliği’nde eğlence doruklara çıktı

Mehmet Ali Paşa Mahallesi büyüklerinden Erdem Arcan’a hayırlı olsun ziyareti

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Geleneksel Lavanta Şenliği 25 Haziran’da İzmitlileri buluşturuyor

Kadın Meclisi Toplantısında Projeler Değerlendirildi

Kocaeli’de sıcaklık 34 dereceyi görecek!

Kocaeli Nöbetçi Eczaneler

İstanbul'da bugün 12 saat su yok

THY, kabin memuru alacak

Taşıt ilanlarında 'yetki doğrulaması' zorunlu oldu

İsrail'den Tahran’a hava saldırısı: Füze üretim tesisleri hedef alındı

Baykar ve Leonardo’dan yeni ortak girişim: LBA Systems

Eyüpsultan’da çöp ev bina sakinlerini çileden çıkardı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Ercan’dan bayram mesajı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Hakan Yazıcı: “Ekonomik Krizin Bedelini Sakaryalı Vatandaş Ödüyor”

Dolar bugün ne kadar?

Kartepeli Güreşçiler Türkiye Şampiyonası’na Damga Vurdu!

2025 Dağ Bisikleti Eliminator Dünya Şampiyonası Sakarya’da

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası Nefes Kesti!

Çayırova’nın sporcuları madalya ve kupalara doymuyor

Tatilde bile çalıştılar, şampiyon oldular

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Körfez GB sporcuları madalya kürsüsünde

Darıca 1934 Gençlerbirliği, Bal Ligi’nde mücadele edecek

Kocaelispor, Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

Körfezli Esra Muti, dünyanın zirvesinde

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.