G-GBGQR9HF6V
  • BIST 100

    9733,17%-1,79
  • DOLAR

    35,46% 0,19
  • EURO

    36,26% -0,12
  • GRAM ALTIN

    3033,55% -1,01
  • Ç. ALTIN

    4882,57% -0,14

Çalışma arkadaşları vefatının 8. yılında Birand'ı anlattı: 24 saat haberle yaşardı

Türkiye'de yazılı basında ve televizyon gazeteciliğinde derin izler bırakan Mehmet Ali Birand'ın çalışma arkadaşları, ölümünün 8. yılında "usta" olarak kabul ettikleri duayen gazeteciyi anlattı.

GÜNDEM 16.01.2021 14:03:00 0
Çalışma arkadaşları vefatının 8. yılında Birand

Milliyet gazetesinde 1964 yılında başladığı mesleğine aşkla bağlılığı, tarafsızlığı ve güler yüzüyle toplumun her kesimine dokunmayı başarabilen Birand, hayatını kaybettiği ana kadar süren 49 yıllık gazetecilik hayatında mesleğinin Türkiye'deki öncülerinden oldu.

Türk basınında fark yaratan isim: Mehmet Ali Birand

Bu dönemde yetiştirdiği gazetecilerle de Türk basın tarihine önemli katkıda bulunan Birand'ın birlikte çalıştığı mesai arkadaşları Cüneyt Özdemir, Seda Öğretir ve Ahmed Arpat, 17 Ocak 2013'te hayatını kaybeden "ağabeyleri" ile ilgili anı ve düşüncelerini, ölümünün 8. yılında

"24 saat haberle yaşardı"

Gazeteci Cüneyt Özdemir, ilk olarak çalışkanlığıyla kendilerine örnek olan Birand'ın 24 saat haberle yaşayan, haberle yatan, haberle kalkan ve sürekli en yakınındaki meslektaşını bile atlatmak için çabalayan, çalışan, üreten bir meslek büyüğü olduğunu söyledi.

Birand'ın özellikle istikrarlı ve çalışkan halinin kendilerine örnek olduğunu belirten Özdemir, "Özellikle Türkiye'de anglosakson gazeteciliğin, yani soran, sorgulayan, evrensel gazeteciliğin de önemli bir mihenk taşıydı." diye konuştu.

Özdemir, Mehmet Ali Birand'ın Türkiye'ye dünyayı anlattığı kadar, dünyaya da Türkiye'yi anlatan bir isim olduğuna dikkati çekerek, pek çok uluslararası yayında makalelerinin yayınlandığını aktardı.

Birand'ın Yunanistan'da kimi Yunan gazetecilerden daha çok tanındığını dile getiren Özdemir, bu yüzden geçen yıllar içinde onun yerini doldurmanın kolay olmadığını söyledi.

"Bir haber fabrikası gibiydi"

Cüneyt Özdemir, Birand'ın hem yazılı basında hem de televizyonda üreten ve bu üretkenliğiyle örnek olan bir isim olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Günlük yazılarının yanı sıra kitaplar yazan, televizyonda anchormanliğin yanı sıra belgeseller yapan, bunun yanında çeşitli kurumsal işlere de imza atan bir isimdi. Bir haber fabrikası gibiydi. Yazları bile doğru dürüst tatil yapamazdı, kendine çok kısa bir zaman ayırırdı ki yaz sezonu 3 aylık bir sezondu. Mesleğini sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, dünya çapında yapan bir gazeteciydi. Sadece Türkiye'de yaptığı haberlerle öne çıkan bir isim değil, dünya çapında haber ve röportajlar yapan bir isimdi. O anlamda da boşluğunu doldurmak kolay değil."

"Bedel ödeyen bir isimdi"

Özdemir, televizyon gazeteciliğinde bir televizyon yıldızına dönüşen Birand'ın yaptığı haberler yüzünden pek çok farklı kesimlerden eleştiri alan, homurdanmalara yol açan ve mutluluk yaratan bir isim olduğuna işaret ederek, bu yüzden de başının dertten kurtulmadığını anlattı.

Birand'ın hayatı boyunca, izlendiğini, takip edildiğini ve çeşitli soruşturmalara maruz kalıp işinden edildiğini dile getiren Özdemir, "Bunlar Mehmet Ali Birand'ın hikayesinde anlatmazsak eksik olacak şeyler. Bedel ödeyen bir isimdi. Bu ödediği bedellere rağmen de haber inatçılığından vazgeçmeyen bir isimdi." ifadelerini kullandı.

"Bizim bağımız vefatına kadar hiç kopmadı"

Cüneyt Özdemir, Mehmet Ali Birand'la 1993 yılında çalışmaya başladığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Ölümüne kadar neredeyse aynı kurumda çalıştık. CNN Türk'teydik, Doğan grubundaydık. Bizim bağımız vefatına kadar hiç kopmadı. İlla aynı kurumda aynı haberi yapmamız da şart değildi. Birbirimizi atlattığımız zaman tebrik için arardı. 'Bravo, çok iyi iş yaptın, yaşa!' derdi. Bir yandan da bizi teşvik ederdi. Biz haber anlamında onun hem en büyük rakibiydik hem de en iyi arkadaşıydık. Arkasından gelen kuşağı teşvik etmesi anlamında da çok önemli bir örnek olmuştur bize."

Türk basınındaki pek çok kişinin yolunun Birand'ın "32. Gün" programından geçtiğini dile getiren Özdemir, "Birand bizim kuşak için Türk basınında televizyon gazeteciliğinin parlayan yıldızıydı. Bizden önceki kuşak için ise uluslararası anglosakson gazeteciliğin yazılı basındaki önemli, marka isimlerindendi diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Muhabir kadrosundan kendi yıldızlarını yarattı"

Gazeteci Ahmed Arpat da Mehmet Ali Birand'ın 32. Gün ile büyümüş nesiller için mesleği seçme nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Mehmet Ali Birand'ın, dünyayı ekranlara taşıdığını, sadece yayınlarını izlemenin dahi bir basın-yayın öğrencisi ya da haberciliğe meraklı genç için ders niteliğinde olduğuna dikkati çeken Arpat, şöyle devam etti:

"Dosya haberciliği nasıl yapılır, haberi masadan sahaya nasıl taşırsınız, nasıl okutur, izlettirirsiniz? 32. Gün arşivi internette var. Açın, bakın. Mesleğe dair çoğu ders kitabından daha fazlasını o arşivde bulacaksınız. Birand, kelimenin gerçek anlamıyla bir haberci, bir ekol. Yetiştirdiği, Türk basınına, okuyucuya, izleyiciye emanet ettiği onlarca isim var ve her biri kendi alanında başarılı gazeteciler, televizyon habercileri..."

Arpat, Birand'la 2008 yılında Kanal D Haber Merkezi’nde muhabir olarak göreve başlarken tanıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Birand, Kanal D Haber'in başına geçeli 3 yıl olmuştu ve 3 yılda, ana akım TV haberciliğinin çehresini tamamen değiştirmişti. İlk izlenimim, ekibiyle kurduğu samimi ilişki ve habere, mesleğe duyduğu aşktı. Aynen 32. Gün'de yaptığı gibi, Kanal D Ana Haber'de de izleyiciye çok geniş bir perspektif sundu. Muhabir kadrosundan kendi yıldızlarını yarattı. 3 yılı aşkın süre birlikte çalışma şansına sahip oldum. Bir arada olduğumuz, haber konuştuğumuz, sohbet ettiğimiz her an, karşılıklı yayınlar da dahil çok öğreticiydi. Çalışanlarının potansiyeline inanan, motive eden, ileri iten, yer açan bir ekip lideriydi. Muhabirlik ruhunu hiç kaybetmedi. En zorlayıcı anlarda, bir bakmışsınız, sahada, yanınızda haber takip ederken, anons yaparken görürdünüz onu. Birand’la çalışıyorsanız şikayet etmeye hakkınız yoktu. Çünkü Birand şikayet etmezdi."

"Yerini doldurmak mümkün değil"

Ekranın stresli ve hata kaldırmayan bir iş olduğunu belirten Arpat, buna rağmen ekranda dil sürçmesinin de bu işin doğasında olduğunu ondan öğrendiklerini aktardı.

Arpat, "Ben Mehmet Ali ağabeyi haber merkezini çınlatan kocaman kahkahası, yayına inerken herkesle teker teker selamlaşması ve bitmeyen habercilik aşkıyla hatırlıyorum ve kendimi onunla birlikte çalıştığım için şanslı sayıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen 8 yılda Birand'ın yokluğunda televizyon haberciliğinin renginin biraz solduğunu düşündüğünü ifade eden Arpat, "Yerini doldurmak mümkün değil. Birand’ın aramızdan ayrılışı sonrası çok kritik zamanlar geçirdi Türkiye. Çok zor gündemlerle karşı karşıya kaldık. Yaşasaydı ne yapardı, hangi haberi nasıl görürdü, nasıl yorumlardı diye insan düşünmeden edemiyor." diye konuştu.

"Habere heyecanlanmayı, haber için heveslenmeyi ondan öğrendim"

Gazeteci Seda Öğretir de kendi kuşaklarındaki birçok meslektaşı gibi 32. Gün programıyla büyüdüğünü söyledi.

Üniversite eğitimi için Ankara’ya gittiğinde Birand ve onun dünyasının hayallerini süslemeye başladığını anlatan Öğretir, "2005 yılında Kanal D haber merkezinin başına geçtiğinde beni kurduğu yeni ekibe muhabir olarak aldı. Onun yönetiminde çok iyi bir beyin ekibiyle tam bir komando eğitiminden geçtim. İlk görevlerimden biri onun da katıldığı bir internet konferansını izlemekti. Konferans devam ederken yanıma geldi. 'Söyle bakalım bu haberin manşeti ne olacak?' dedi. Hemen not defterimi gösterdim. Bir cümleyi yuvarlak içinde aldım. Daha sonra defalarca kendisinden duyacağım cümleyi ilk kez orada söyledi 'Yaşa kız!' dedi."

Seda Öğretir, çok iyi bir öğretmen olan Birand'ın mesleği anlatmaktan, inceliklerinin altını çizmekten hiç yorulmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ben habere heyecanlanmayı, habere heveslenmeyi ondan öğrendim. Bu, öğrenilmez, insanın içinden gelir diyebilirsiniz. Belki bir yere kadar doğru da sayılır. Ama ustanız Birand ise ve söz konusu haberse onu da öğrenirsiniz. Canlı bağlantıları çok önemserdi. Onun sunduğu bir haber bültenine canlı bağlanan muhabirin sıradan bir yayın yapma lüksü olamazdı. İlgili haberi en ince ayrıntısına kadar bilmek zorundaydınız. Ona bağlandıktan sonra başınıza her şey gelebilirdi. Sadece haberin içeriğine çalışmanız bile çoğu zaman yetmezdi. Yayında sizi bir anda bulunduğunuz yerden uzaklaştırabilir, yürütebilir, kamerayı döndürür, arkada yürüyen adamın kimliğini, oradaki apartmanın yapılış tarihini ya da mimarını sorabilirdi. Canlı yayında fırçayı basabilir ya da keyfi yerindeyse yayını bitirirken sizinle şakalaşabilirdi."

"Bugün hala ekranda onun eksikliğini duyuyoruz"

Seda Öğretir, Birand'ın hayatını kaybetmesinden bu yana özellikle büyük olaylarda, önemli haberlerde "Birand ne derdi, nasıl yorum yapardı, sahada nasıl davranırdı?" diye düşündüğünü söyledi.

Birand'ın televizyon haberciliğinde yeri doldurulamayacak bir isim olduğunu vurgulayan Öğretir, şunları kaydetti:

"Hem iç siyasette hem uluslararası ilişkilerde bugün hala ekranda onun eksikliğini duyuyoruz. Örneğin Soma faciası olduğunda, oraya gittiğimde bunu düşündüm. Birand bu maden ocağının kapısında yanımda olsaydı nasıl yayın yapardı diye? Bütün büyük olaylarda, seçimlerde, 15 Temmuz’da, Suriye iç savaşında, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı operasyonlarda ve pandemi döneminde yaşasaydı eminim farkını ortaya koyardı."AA


Bakırköy'de Konfor ve Lüks Bir Arada

Discovery ve Defender Modelleri için Güvenilir Çözümler

Alanya’da 5 Yıldızlı Lüks Tatil Deneyimi

Mercedes Hafif Ticari Araçlarda Güvenilir Hizmet

Marin Kablo ve Tekne Zehirli Boya ile Güvenli ve Dayanıklı Denizcilik Çözümleri

Bakırköy'de Konforlu Konaklama

Çocuk Oyun Parkı ve Park Spor Aletlerinde Kalite

Fiyat Performans İşlemciler ve Oyuncu Ekran Kartlarında En İyisi

Doğal Ahşap Tasarımlarla Yaşam Alanlarınızı Yenileyin

GTÜ ve Hava-İş Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

GTÜ Türk Halk Müziği Korosu'ndan Anadolu Ezgileri

Küresel ısınma artıyor: Ölçülen en sıcak yıl 2024 oldu

Reyhanlı saldırısının faili yakalandı

Barış Manço, unutulmaz şarkılarıyla Gölcük’te anılacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

Benzin ve motorin fiyatları

7 metre yükseklikteki vinçten düşen işçi hayatını kaybetti

Şehit mezarları çiçeklerle donatıldı

Üreticiye 6 yılda 1 milyar TL’lik destek

Körfezliler Sarıkamış şehitleri için yürüdü

TEM’de bir araçta 2 ton 550 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Başkan Büyükakın, Memur-Sen’e konuk oldu

2024’te 7 bin kişiye deprem bilinci aşılandı

KARTEPE İSTASYON MAHALLESİ’NDE 280 TON ASFALT

Yemek Odası Takımı, Yatak Odası Takımı ve Koltuk Takımı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite öğrencilerine yeni fırsat

Yükleniyor

Hindistan Vize Danışmanlık

ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Küresel ısınma artıyor: Ölçülen en sıcak yıl 2024 oldu

Reyhanlı saldırısının faili yakalandı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Kamu işçilerine ek ödeme tarihleri Resmi Gazete'de yayımlandı

Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

Sosyal medya fenomeni Kerimcan Durmaz tutuklandı

Dünya 2024'te en sıcak yılı yaşadı

Bakanlık, koruyucu aile bakımındaki çocuğun gorile isim önerisini paylaştı

En düşük emekli aylığı belli oldu

Bin 616 yeni hekim ataması yapıldı

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

"Şeriat istiyoruz" paylaşımı yapan YRP ilçe başkanı görevden alındı

Zafer Partisi Milletvekili Adayı Eren Gök basından sorumlu danışman oldu. Eren Gök kimdir?

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Discovery ve Defender Modelleri için Güvenilir Çözümler

Mercedes Hafif Ticari Araçlarda Güvenilir Hizmet

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Ofis Bölme Sistemleri: Modern Çalışma Alanları İçin Fonksiyonel ve Estetik Çözümler

Ahşap Merdivende Kalite ve Uygun Fiyat

Kıbrıs Araç Kiralama Avantajları ve İdilCar Farkı

Kredi Alamıyorum, Ne Yapmalıyım? Uzmanlardan Çözümler ve Alternatif Yöntemler

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor’un golcüsü okullarda yıldız gibi karşılandı

Darıcalı sporculardan büyük başarı

Kağıtspor’dan şampiyonluklarla dolu bir yıl

Gebze Ampute galibiyet serisini bozmadı: 4-1

Çayırova Belediyesi, Esenler Erokspor’u konuk edecek

Kocaelispor’dan görülmemiş yeni yıl kutlaması

Körfezli karateciler üçüncülük kürsüsünde

Gebze Ampute 2024’ü galibiyet serisisiyle bitirdi

Çayırova Belediyesi, İstanbul Ankaspor’u yendi

Körfez’de amatör spor kulüplerine 2 milyon 375 bin TL’lik destek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR