Tarih: 11.09.2012 12:04

Büyükşehir'den sanayi çöplerine açıklama!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Hasköy ve Küçük Sanayi Sitelerinde bulunan ve 3 aydır kaldırılmayan çöplerle ilgili  yazılı bir açıklama yaptı:

 

 

"Gebze Hasköy Sanayi Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi’nden kaynaklanan endüstriyel atıkların toplanması ile ilgili sorunun devamı ve konunun medya organlarına farklı şekillerde yansıması dolayısıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir:

 

Öncelikle belirtmeliyiz ki, Gebze Belediyesi veya herhangi bir ilçe belediyesinin sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel ve tehlikeli atıkları toplama yetkisi bulunmamaktadır. Yetki haricinde ilgili belediyelerin uzman ekipleri, lisanslı taşıma araçları da yoktur.

 

Ama Gebze’de ama Kocaeli’de ama Türkiye’de ama dünyada, atıkların sorumlusu her yerde üreticileridir, sahipleridir. Burada da durum farklı değildir. Endüstriyel ve tehlikeli atıkların bertarafından sorumlu olan taraf, üreten taraftır. İZAYDAŞ ise burada bertaraf yapan bir şirket konumundadır. Sanayi sitelerinden kaynaklanan endüstriyel atıkları toplama ve bertaraf etme gibi yasal bir zorunluluğu yoktur.

 

Atıkların bertarafı konusunda sadece Kocaeli’ye değil tüm Türkiye’ye hizmet veren, sektörün lider kuruluşlarından biri olan İZAYDAŞ, tehlikeli ve endüstriyel atıkları insana ve doğaya zarar vermeyecek hale getirir, bertaraf eder. Verdiği hizmetini bedelini ise atık üreticilerinden tahsil eder.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve İZAYDAŞ yetkilileri, Gebze bölgesinde yaşanan bu problemin daha fazla büyümemesi, çevre ve insan sağlığına zarar verici boyutlara ulaşmaması amacıyla bir süre önce devreye girmiş, atıkların ayrıştırılması ve uygun bertaraf alanlarına gönderilmesi konusundaki kanuni zorunlulukları hatırlatmışlardır. Ayrıca sanayi sitesi yetkililerine İZAYDAŞ tarafından eğitimler verilmiştir. Sanayi sitesi yetkilileriyle görüşmeler neticesinde de mevcut birikmiş atıkların bertarafını bedelsiz olarak bir defaya mahsus İZAYDAŞ üstlenmiştir.

 

13-26 Haziran 2012 tarihleri arasında, evsel ve tehlikeli atıkların bir arada bulunduğu toplam 28 araçtan oluşan 163 ton atık, sanayi sitelerinin bulunduğu alanlardan İZAYDAŞ’ın Solaklar’daki tesisine taşınmış ve yakma tesislerinde bertaraf edilmiştir. Ayrıca Dilovası depolama alanlarımıza farklı tarihlerde, sanayi sitelerinden karışık olarak sevk edilmiş olan yaklaşık 150 ton evsel ve endüstriyel atık İZAYDAŞ personelince ayrılmış, tehlikeli atıklar sınıfında değerlendirilen yaklaşık 90 ton atığın İZAYDAŞ yakma tesisinde bertarafı sağlanmıştır.

 

İZAYDAŞ, hiçbir bağlayıcı durum olmamasına ve ”Kirleten öder” ilkesine rağmen, yaklaşık 150 bin TL’lik bertaraf ve nakliye bedelini üstlenerek, mevzuat çerçevesinde atıkların bertarafını sağlamıştır.

 

Gebze Küçük Sanayi Sitesi ve Hasköy Sanayi Sitesi’nden kaynaklanan tehlikeli ve endüstriyel atıkların, site yönetimi, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İZAYDAŞ ve ilgili diğer kamu otoriteleri ile birlikte alınacak kararlarla, bir atık toplama modeli çerçevesinde yönetilmesi gerekliliği ortadadır. Aksi durum zaten ortaya doğru sonuçlar çıkarmayacaktır, bugüne kadar da çıkarmamıştır.

 

İZAYDAŞ, sanayi siteleri esnaflarımıza makul maliyetlerle en iyi hizmeti vermeye her zaman hazırdır."

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —