Tarih: 04.11.2011 10:57

Büyükşehir'den Kurban Bayramı uyarısı!

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurban alırken ve kurban kesildikten sonra dikkat edilmesi gereken konularda vatandaşları bilgilendirdi. Hem halk sağlığını koruma hem de çevre temizliğinin sağlanmasına dikkat çekildi. Uygun şartlarda yapılmayan kesimlerde bin 848 TL’ye kadar para cezası verildiği, farklı görüntülerde olan et ve organların sokak hayvanlarına dahi verilmemesi gerektiği vurgulandı.

 

UYARILARDA BULUNULDU

Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı’nda kent genelinde oluşturduğu mezbaha ve örnek kesim yerleri ile hazırlıklarını sürdürüyor. Kurban vecibesinde hem alım esnasında hem de kesim sonrasında oldukça dikkat edilmesi gereken konuları barındırıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Daire Başkanlığı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

 

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI

 

Kurban alımı ve kesiminin İnsan ve çevre sağlığı açısından oldukça önemli konuları barındırdığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz vatandaşlara uyarılarda bulundu. Et tüketiminin kontrollü bir şekilde olması gerektiğini ifade eden Daire Başkanı Dr. Poyraz, tansiyon ve kollestrol problemi olan vatandaşların bu hususa dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Dr. Poyraz ayrıca veteriner hekim kontrolü dışında satılan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırdığını, tüketilen etlerin insan sağlığını tehdit edebileceğinin altını çizdi. 

 

KURBANLIK SATIN ALIRKEN

 

Veteriner Şube Müdür Fatma Dilber Kurban satın alınırken çok dikkatli davranılmasının gerektiğini ifade eden Veteriner Şube Müdür Fatma Dilber” Öncelikle hayvanın doğumdan kesime kadar yapılan aşılarının kayıt altına alındığı gösteren küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Dış görünüşünde, örneğin aşırı sinirlilik, yatıp kalkmada güçlük, akıntı, tüylerin mat ve karışıklığı, yoğun kene varlığı, aşırı zayıflık, gebelik görünmesi durumunda kesinlikle kurbanlıklar alınmamalı. Hayvanların 2 yaşını doldurmamış olması ve mümkünse erkek kurban seçilmeli” dedi.

 

1848 TL PARA CEZASI

 

Vatandaşların özel mülk veya bahçesinde kurban kesmek isteyenlerinde oldukça dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Fatma Dilber, “Kurban kesilen yerin yıkanabilir olması gerekmekte. Çıkan kan ve sızıntıların temizlenmesi, yıkanması veya toprakla kaplanması, kireç dökülmesi önem arz etmekte. Atıkların bertarafında siyah çöp poşetleri kullanılmalı, iç içe geçirilmesi gerekli. Çöp poşetlerinin sadece üçte ikisi dolu olmalı ve ağzı mutlaka bağlanmalı. Ayrıca kesim sonrası kan izi kalmayacak şekilde çevrenin temizliğinin sağlanması gerekli. Aksi takdirde 738 ila, bin 848 TL para cezasına maruz kalınabilir” diye konuştu.

 

ORGAN MUAYENESİ

 

Kesim sonrasında kesilen et ve organların muayenesinin de çok önemli olduğunu belirten Büyükşehir Mezbahalar Şube Müdürü Nuri Aydın bazı belirtilerin önemli hastalıklara işaret ettiğini kaydederek, “Karaciğer, dalak, kalp, akciğer gibi organlarda normal olmayan görüntülere dikkat edilmesi gerek. Organlar üzerinde su dolu kesecikler, beyaz pirinç tanesi gibi lekeler irinli apselerin olduğu görülürse mutlaka imha edilmesi gerekmekte. Bu tür organlar sokak havyalarına bile verilmesi yasaktır. Bu durumlarda vatandaşların Zabıta birimlerine ulaşmaları gerekmeleri doğru olandır. Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası ve İlçe Çözüm Masalarından da bu konuda yardım alınabilir” şeklinde konuştu.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —