• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,25% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5952,83% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Büyük Göztepe Tümülüsü ziyaretçilerini Frig tarihinde yolculuğa çıkaracak

Osmanlı döneminden kalan eserlerle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesine gelen ziyaretçiler, turizme açılması için çalışmaların devam ettiği tümülüste Friglerin izini sürecek.

KÜLTÜR - SANAT 9.01.2021 12:56:00 0
Büyük Göztepe Tümülüsü ziyaretçilerini Frig tarihinde yolculuğa çıkaracak

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde ve "en iyi korunan 20 kent" arasında yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Büyük Göztepe Tümülüsü'nde, Frig döneminin yaşantısına animasyonlarla ışık tutulacak.

Tarihi geçmişini koruyup bugüne kadar taşıyabildiği için "Korumanın Başkenti" olarak da anılan Safranbolu, Türkiye'deki yaklaşık 50 bin korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının 1125'ini bünyesinde barındırıyor.

Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş konaklara sahip Safranbolu'daki Büyük Göztepe Tümülüsü (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle Valilik organizasyonunda yapılan kazılarla 2011'de açıldı.

Frig dönemine tarihlendirilen ve bölgedeki tek Frig tümülüsü olduğu değerlendirilen mekanın turizme açılması için çalışmalar devam ediyor.

Mezarlar ve bulgular, olduğu yerde sergilenecek

Kazılarda, boyu ve mimarisiyle gömülü kişinin zenginliğini simgeleyen 20 mezar, iskeletler, ölen kişilerin kullandığı ve kendisine hediye edilen çeşitli eşyalar çıkarıldı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı destekleriyle üstü kapatılan yaklaşık 25 metre yüksekliğindeki tümülüsteki mezarlar ve bulgular, turizme açılarak olduğu yerde sergilenecek.

Yürütülen projeyle Frig döneminin yaşantısını, etnografyasını, kültürünü ve mutfağını yansıtan görseller ve animasyonlar hazırlanarak tümülüsün, restore edilen mezarlarla birlikte yakın zamanda ziyarete açılması planlanıyor.

Safranbolu'yu ziyaret edecekler, tümülüste Friglerin izini sürerek adeta zamanda yolculuk yapacak.

"Kent turizmine önemli katkı sunacak"

Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu'nun bölge, ülke ve dünya için başlı başına bir değer, Osmanlı sivil mimarisinin görüldüğü nadide bir ilçe olduğunu söyledi.

İlçede Frig dönemine uzanan bir tarihin olduğuna değinen Gürel, şöyle konuştu:

"Büyük Göztepe Tümülüsü'nde yapılan kazı çalışmaları sonunda bugüne gelindi. Şu anda üstünü kapatarak yağmurdan, çamurdan, kardan etkilenmemesi için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmamız tamamlanınca Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da destekleriyle yeni bir destinasyon ortaya çıkarmak istiyoruz. Safranbolu'ya gelen misafirlerimize bir nevi müze gibi yapacağımız yapıda, Frig dönemindeki yaşayış, etnografya, mutfak gereçleri gibi o dönemi yansıtacak animasyonlarla da burayı süsleyip uygun hale getirerek hem o dönemi yansıtmak hem de mezarları gösterebilmek adına bir çalışma yapıyoruz."

Misafirlerin hem Frig döneminin yaşam biçimini hem de oradaki mezarları göreceğini anlatan Gürel, ilk aşama olan çatı planlamasının bitmek üzere olduğunu kaydetti.

Gürel, tümülüsün kent turizmine önemli katkı sunacağına inandığını sözlerine ekledi.AA

Deprem bölgesinden Bakan Kurum’a destek: "Böyle şantiye şefine can kurban"

Kazada ölen arkadaşını araçta bırakıp kaçtılar

TOGÜ’de masallar dijitalle buluştu

HAK-İŞ Başkanı Arslan: "Göçmenlerin haklarını bu ülkenin yurttaşlarının haklarıyla eşitleyene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz"

Antalya’da narkotik operasyonunda yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Çorum’da sis etkili oldu

İki aracın hurdaya döndüğü kaza kameraya yansıdı

Bir asırdır toprak altında olan Diyarbakır surlarının 1.35 metresi gün yüzüne çıkartıldı

Yerköy’de kumar baskını

Başkan Kurnaz’dan yaş almışlara vefa: "Her biri ayrı ayrı kıymetli"

ETÜ’de insani yardım ağları ve gençliğin rolü konuşuldu

Kışın kapanan yollara karşı Van’da "Anne Oteli" hizmeti

Başkan Özlü, girişimci kadınlarla bir araya geldi

Pendik’te 2 gündür aranan şahıs mezarlıkta ölü bulundu

Karakoçan’da öğrencilere konferans

AB liderleri: "Çözüm bulunana kadar zirveden ayrılmayacağız"

Elazığ’da din görevlileri bir araya geldi

ETB Başkanı Oral, DAGC yönetimini ağırladı

Başkan Çerçioğlu: "Aydınımız için çalışmayı sürdüreceğiz"

Tarsus’ta halk sağlığını tehdit eden on binlerce ürün toplatıldı

Vali Hacıbektaşoğlu, AFAD’ın 16. kuruluş yıl dönümünde kurum temsilcilerini kabul etti

Denetimli serbestlik 20 yıldır hayata dokunuyor

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturması kapsamında oyuncu Berrak Tüzünataç ifade vermeye geldi

Kaymakam Kan ve Başkan Tetik, Veteriner Kliniği açılışına katıldı

Dünya Kooperatifçilik Günü’nde "Kooperatifte kadın gücü" buluşması

Elazığ’da sağlıkçılara seminer verildi

Nüfus Müdürlerine "Hizmet Kalitesini Yükseltme" eğitimi verildi

Kış şartları öncesi önlem: Başıboş binek hayvanları toplatıldı

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı

Yüreğir Belediyesinden amatör spora 1 milyon TL’lik destek

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.